גלקסו השקיעה 15 מ' ש' במתן תרופה חדשה לסרטן השד

מדובר בתרופת ביולוגית חדשה - טייקרב (Tykerb); מהחברה נסמר כי "התרופה ממוקדת מטרה, הניתנת ללקיחה בבליעה, ללא צורך באשפוז. החומרים הפעילים בה תוקפים באופן ישיר רק את הקולטנים בתוך התא הסרטני ואינם פועלים על תאים אחרים כמו בטיפול כימותרפי"
שרות Bizportal |

76 נשים ישראליות, החולות בסרטן שד גרורתי שלא הגיבו לטיפולים המקובלים הקיימים, קיבלו ללא תשלום טיפול ביולוגי בתרופה חדשה הנקראת טייקרב (Tykerb) ביוזמת ענקית התרופות גלקסו סמית קליין (נסחרת בוול סטריט ובבורסת לונדון תחת הסימול GSK). מדובר בנשים שלא הגיבו לאף אחד מהטיפולים האחרים ומחלתן המשיכה והתקדמה. הטיפול בנשים אלו מוערך בהיקף כספי כולל של כ-15 מליון שקלים, במימון החברה.

הטיפול ניתן להן במסגרת תכנית נגישות מיוחדת שיזמה החברה במספר מקומות בעולם וגם בישראל. התכנית מבוססת על עיקרון ה – EAP (Expanded Access Program, תכנית הרחבת נגישות לתרופה) אשר נפתחה בישראל לפני כחצי שנה באישור מינהל המזון והתרופות של ארצות הברית ה – FDA וסוכנות התרופות האירופית ה- EMEA, בכמה מרכזים רפואיים ברחבי הארץ. 76 הנשים אשר קיבלו כבר את התרופה במסגרת התכנית ימשיכו לקבלה ללא תשלום כל ימי חייהן.

בחודש מרץ האחרון אישר ה–FDA את התרופה ולאחרונה היא הוגשה לרישום בישראל במשרד הבריאות ואף לדיוני סל התרופות 2008 בעלות כוללת של 20 מליון שקלים בתקווה שתיכנס לסל התרופות החדש.

מהחברה נמסר, כי "טייקרב (Tykerb) היא תרופה ממוקדת מטרה, הניתנת ללקיחה בבליעה, ללא צורך באשפוז. החומרים הפעילים בה תוקפים באופן ישיר רק את הקולטנים בתוך התא הסרטני ואינם פועלים על תאים אחרים כמו בטיפול כימותרפי".

ד"ר ביאטריס עוזיאלי, מנהלת היחידה לשירותים אמבולטורים באונקולוגיה, במרכז הרפואי הדסה מסרה כי: "ההשתתפות בתכנית עבור נשים שמחלתן הפסיקה להגיב לטיפולים קודמים, מהווה עבורן פריצת דרך משמעותית. אני מרגישה סיפוק רב שבזכות התכנית אנו יכולים להציע לחולות אלו כלי טיפולי חדש שלא היה בידינו עד היום"

פרופ' טל זקס, מנהל מחקרים בתחום סרטן השד בחברת גלקסו סמית קליין (GSK) בארצות הברית, הסביר כי: "מנגנון התרופה מבוסס על תהליך עיכוב פעילות ייחודי של הקולטן HER2 הנמצא בגידולים הסרטניים. המנגנון מעכב את שגשוג התאים הסרטניים ובכך עוצר את המחלה מהתקדמותה. תהליך זה עשוי למנוע את התפתחותו הפולשנית של הסרטן ואת היווצרותן של גרורות בשאר אזורי הגוף. בכך עתידה התרופה לשנות את מפת ההישרדות מסרטן השד בישראל ובעולם בעשור הקרוב".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה