עוד חרם תוצרת בריטניה - הפעם כלכלי
לאחר שאתמול קרא ארגון המרצים האוניברסיטאות והמכללות בבריטניה לחרם אקדמי על ישראל, בגלל מדיניותה מול הפלשתינים, נראה כי המשבר ביחסים מתקדם בכיוון של החרפה משמעותית: האיגוד המקצועי הגדול בבריטניה החליט להטיל חרם צרכני וכלכלי על ישראל, שכולל איסור על השקעות בארץ ונקיטת סנקציות כלכליות. המידע על הכוונה הגיע להסתדרות, שפועלת כעת במרץ להביא לביטול ההחלטה.
איגוד עובדי השירות הציבורי הבריטי (UNISON), אליו משתייכים 1.6 מיליון חברים, עומד לקבל את ההחלטה הדרמטית בעוד שלושה שבועות, בוועידה שנתית של הארגון שתתקיים בברייטון שבבריטניה.
על פי נוסח הצעת ההחלטה, קורא האיגוד לחרם צרכני כנגד חברות ישראליות או חברות בריטיות הסוחרות עם חברות ישראליות. כמו כן, כולל החרם את הסרתן של כל ההשקעות בישראל הנעשות על ידי חברות הפנסיה הבריטיות.
לבסוף, קורא האיגוד לאיגודים בריטים מקצועיים נוספים להצטרף להצעת ההחלטה, הקובעת למעשה כי אף אחד מהעובדים לא ימשיך להשקיע את כספי הפנסיה שלו בקרנות שלהן יש שיתוף פעולה אפילו מינורי עם ישראל. "החרם רק יגרום להחרפת המצב" בהסתדרות הבינו היום כי משמעות החרם היא עצומה ועלולה לפגוע קשות בעובדים ובמעסיקים ישראלים, ולהסב להם נזק כלכלי כבד. יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, הגיב בזעם על הצעת ההחלטה. במכתב חריף ששלח לנשיא האיגוד, דייב פרנטיס, קרא עיני לבטל לאלתר את ההחלטה.
"מדובר בהחלטה אומללה ומרושעת שאינה עולה בקנה אחד עם הערבות ההדדית והסולידריות שצריכה לאפיין כל איגוד מקצועי בעולם", ציין יו"ר ההסתדרות. "ההסתדרות תפעיל את כל קשריה עם איגודים מקצועיים בעולם כדי לטרפד את ההחלטה".
במכתב התייחס עיני גם לקונפליקט הישראלי-פלשתיני, שהיווה את המנוע המרכזי לחרם. "חרף התוקפנות הפלשתינית, לא עלה על דעתי לדרוש הטלת חרם על מעסיקים פלשתינים ועובדים. החרם על ישראל רק יגרום להחרפת המצב. אנו מאמינים כי הפעולות לשלום צריכות להתבצע בדרך מדינית של משא ומתן ולא באמצעות הפחדות וחרמות". קמפיין נגד ישראל גם בדרום אפריקה גם בדרום אפריקה פותחים ארגוני העובדים בקמפיין נגד ישראל בקריאה לסיום הכיבוש, במסגרתו הם יערכו במהלך השבוע הבא עצרות המוניות ויקיימו משמרות מחאה מול חנויות שמוכרות סחורה ישראלית.
הקמפיין בדרום אפריקה מאורגן על ידי 20 ארגונים, בהם ארגון העובדים הגדול ביותר במדינה (הקונגרס של ארגוני המסחר הדרום אפריקניים), גופים חברתיים, ארגוני סולידריות, מפלגות פוליטיות וארגונים דתיים. כבר מחר תתחיל הקהילה הדתית את הקמפיין בעצרות במסגדים וביום ראשון ייערכו עצרות בכנסיות.
החל מיום שני יתקיימו שביתות מחאה באזורים שונים ברחבי המדינה. בין השאר יקיימו חברי פרלמנט שביתה מול הקונסוליה האמריקנית ביוהנסבורג. ב-8 ביוני ייערכו הפגנות מול חנויות שמוכרות סחורה ישראלית בקריאה לתושבי המדינה להחרים מוצרים ישראליים. שבוע הקמפיין יסתיים ביום שבת הבא בעצרות המוניות בקייפטאון וביוהנסבורג.
קריאה לחרם אקדמי אתמול קרא ארגון המרצים של האוניברסיטאות והמכללות בבריטניה (UCU) לחבריו להטיל חרם אקדמי על ישראל. לפי ההחלטה שנתקבלה, יש להתחיל בדיונים על הטלת חרם אקדמי על מוסדות ישראליים בשל פעילות ישראל "בשטחים הכבושים ומול העם הפלשתיני". הם גם קראו לקמפיין באיחוד האירופי להפסיק פרויקטים משותפים.
בהצבעה שנערכה בכנס של הארגון בדרום מזרח אנגליה הצביעו 158 נציגים בעד ההחלטה, 99 התנגדו, ו-8 נמנעו. בכינוס נכחה יו"ר ארגון הגג של הסטודנטים היהודים בעולם, תמר שחורי, שתיארה אולם עמוס במרצים המתנגדים לישראל. "בכל פעם שנשמע נאום נגד מדיניות הממשלה בשטחים, היו מחיאות כפיים סוערות מצד רוב מוחלט של המרצים שישבו באולם. אף פעם לא ראיתי עוינות שכזו כלפי מדינת ישראל", סיפרה.