התאבד המתנחל שרצח כדי למנוע ההתנתקות

אשר וויסגן, תושב ההתנחלות שבות רחל, שרצח 4 פלשתינים ערב ביצוע ההתנתקות ונידון ל-4 מאסרי עולם, תלה עצמו הבוקר באמצעות תפילין. בני משפחתו: "הוא לא היה כשיר לעמוד לדין"
מעריב NRG |

אשר וייסגן מההתנחלות שבות רחל, שנשפט לארבעה מאסרי עולם מצטברים, לאחר שהורשע ברצח ארבעה פועלים פלשתינים ופציעת פועל נוסף במהלך חודש אוגוסט 2005, ערב ההתנתקות, התאבד הבוקר בבית הכלא איילון ברמלה. וייסגן, שטען בחקירתו כי ביקש במעשהו לעצור את ביצוע פינוי גוש קטיף, תלה עצמו באמצעות התפילין שלו. קרובי משפחתו האשימו את בית המשפט ואת השב"ס במותו הטראגי, משום שדחו את טענתו, לפיה הוא אינו כשיר לעמוד לדין.

היום, בשעות הבוקר המאוחרות, ביקש וייסגן, אב לשניים בן 39, מקצין המשמרת בבית הכלא לעזוב את האגף לשומרי מצוות בו שהה. הוא הוצא מהאגף והושם בתא אחר עד לבדיקת שיבוצו מחדש באגף אחר.

בביקורת שנערכה מאוחר יותר בתא אליו הועבר, נמצא וייסגן תלוי כשהתפילין שלו כרוך סביב צווארו. הצוות הרפואי בכלא ניסה להחיותו, אולם רופא נט"ן שהגיע למקום קבע את מותו. צוות מעבדה לזיהוי פלילי הגיע גם הוא כדי לסייע בחקירת נסיבות האירוע, והודעה נמסרה למשפחתו של וייסגן.

מתחקיר ראשוני שנערך על ידי הנהלת הכלא, עולה כי וייסגן לא הצהיר על "כוונה אובדנית" בפני אנשי הצוות הטיפולי, לרבות עובד סוציאלי שערך עימו פגישה שגרתית במהלך היממה האחרונה. עוד עולה מהתחקיר, כי וייסגן השאיר את ספר התפילה שלו פתוח על הקטע בו אומרים "קדיש", זמן קצר לפני התאבדותו.

התלונן כי אינו כשיר לעמוד לדין

גורמים המקורבים למשפחתו של וייסגן האשימו את בית המשפט ואת שירות בתי הסוהר במותו הטראגי. לדבריהם, טענתו המרכזית של אשר הייתה שהוא אינו כשיר לעמוד לדין וכי הוא סובל מבעיות נפשיות, אך השופטים התעלמו מכך וחשבו כי הוא מנסה להתחמק מהעונש.

הם ציינו כי אין ספק שאם היה מדובר בנאשם שאינו בעל רקע פוליטי, בית המשפט היה קובע שאינו כשיר והיה משחררו. באשר לשירות בתי הסוהר, טענו הגורמים, כי וייסגן התלונן לא אחת על תנאי מאסר קשים ויחס קשה מצד הסוהרים, שהוסיף למצב הדיכאוני בו היה שרוי.

פעיל הימין הקיצוני איתמר בן גביר אמר ל-nrg מעריב בעקבות האירוע הטראגי כי "נזכור את אשר וייסגן כמי שביקש למנוע את גירוש היהודים מגוש קטיף וביקש למנוע אסון מעם ישראל". בעקבות התאבדותו של וייסגן דורשת סיעת האיחוד הלאומי-מפד"ל לקיים חקירה ממצה ומהימנה של נסיבות האירוע. "על השב"ס להסיר את כל סימני השאלה שמעורר המקרה", אמרו בסיעה.

לפני כשלושה חודשים גזרבית המשפט המחוזי בירושלים ארבעה מאסרי עולם מצטברים ועוד 12 שנות מאסר על וייסגן, שהורשע ברצח ארבעה פלשתינים לפני כשנה, ערב ההתנתקות. בנוסף, נקבע כי וייסגן ישלם פיצויים כספיים למשפחות הפלשתינים שנהרגו ונפצעו.

העונש מועד לבטא מדיניות הרתעה ראוייה

השופטים בעניינו של וייסגן, כתבו בגזר הדין, כי גזרו על הנאשם ארבעה מאסרי עולם מצטברים ועוד 12 שנה, כיוון שהכריעו על פי המבחן המוסרי. "כאשר מדובר, כמו בעניינינו, בעבירות של רצח וניסיון לרצח, שהסבו קורבנות רבים, המבחן המהותי-המוסרי הוא המבחן המכריע", נכתב בגזר הדין.

"מבחן זה מצדיק הטלת עונשים מצטברים על מנת לתת ביטוי הולם לערך היסוד של קדושת החיים, לבטא את שאט הנפש אל מול רצח הרבים ולבטא מדיניות הרתעה ראוייה. לכל אחד מהקורבנות יש זהות ושם. אלה הם הקורבנות המיידים של מעשי הנאשם ויש לענוש אותו על רציחתו של כל אחד ואחד מהם. הטלתו של מאסר עולם אחד על הנאשם כמוהה כשליחת מסר אל עבר רוצחים בכוח כרצח הרבים וכרצח האחד ולא היא", ציינו.

השופטים גם הטילו על וייסגן לשלם פיצויים למשפחות הנרצחים בסכום של 228 אלף שקלים לכל אחת מהן. ועוד 100 אלף שקלים לפלשתיני החמישי שנפצע. "אין צורך בדמיון רב כדי לשער את גודל הפגיעה שפגע הנאשם במשפחות קורבנותיו", כתבו השופטים "בקביעת הפיצוי המקסימלי הקבוע בחוק למשפחות יש כדי לרפא, אף כי במידה קטנה את כאבם".

לאתר NRG מעריב

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה