פגישה בין אבו-מאזן לאולמרט צפויה בקרוב
הפגישה בין יו"ר הרשות הפלשתינית, אבו-מאזן, לבין ראש הממשלה, אהוד אולמרט, הולכת ומתקרבת – כך מעריכים גורמים בלשכת ראש הממשלה ובסביבת אבו-מאזן. ראש מחלקת המו"מ ברשות, סאיב עריקאת, אמר ל-nrg מעריב כי שיחות ההכנה בין הצדדים נמשכות. "עשינו התקדמות גדולה ביותר בשבועות האחרונים", אמר.
לקראת סוף השבוע צפויים להיפגש שוב יועצי ראש הממשלה ויועצי אבו-מאזן. במסיבת עיתונאים עם רה''מ בריטניה, הביע אולמרט תמיהה לנוכח הצהרות השלום הסוריות, והודיע: ועדה משותפת לישראל ולרשות תבחן את סוגיית האסירים שישוחררו. גורמים בלשכת ראש הממשלה ציינו כי הפגישה בין אולמרט לאבו-מאזן מתקרבת, ככל שמתקדמות השיחות בין צוותי היועצים. "אנחנו עושים הכל כדי להשלים את כל ההכנות", אמר עריקאת. "שני הצדדים רוצים להבטיח שכל מה שצריך להסדיר יסתיים במהירות. עשינו התקדמות גדולה ביותר בשבועות האחרונים. מיד אחרי שנסגור את כל הפרטים האחרונים נחליט על תאריך הפגישה ועל מיקומה, עד כה עדיין לא החלטנו על כך".
במשך שבועות ארוכים היתה סוגיית האסירים אבן הנגף שעמדה בפני פגישה בין המנהיגים. בעוד שאבו-מאזן דרש שחרור אסירים כחלק מתנאים מקדימים לפגישה עם אולמרט, התעקש ראש הממשלה כי לא ישחרר אסירים לפני סיכום עסקת גלעד שליט.
במגעים בין יועציו של אולמרט – ראש הסגל יורם טורבוביץ' והיועץ המדיני שלום תורג'מן – לבין ראש לשכת אבו-מאזן, רפיק חוסייני, וראש מחלקת המשא ומתן סעיב עריקאת, החליטו הצדדים שסוגיית האסירים תועבר לטיפול של ועדה מיוחדת. ראש הממשלה חשף את ההסכמה על הקמת הוועדה במהלך מסיבת העיתונאים עם ראש ממשלת בריטניה טוני בלייר. עם זאת, לא ציין אולמרט שכאשר סוגייה זו הוסדרה, הוסר אחד המכשולים העיקריים בפני פגישה בינו לבין יו"ר הרשות. אבו-מאזן עצמו התבטא בשיחות סגורות ביממה האחרונה, כי עובדה זו מקרבת את האפשרות לפגישה עם אולמרט. יו"ר הרשות אף הסיר את דרישתו לשחרור אסירים כתנאי לפגישה עם אולמרט.
ועדת האסירים שעל הקמתה הוחלט היא למעשה שחזור של ועדה דומה שהיתה קיימת בתקופת שרון ובראשה עמדו אז שרת המשפטים, ציפי לבני, והשר לענייני אסירים, סופיאן אבו-זיידה. מטרת הוועדה היא לקבוע במשותף את הקריטריונים שלפיהם ישוחררו האסירים.
בשיחות בין יועצי ראש הממשלה לאנשי אבו-מאזן, הבהירו האחרונים כי מבחינתם האסירים שנמצאים בראש סדר העדיפויות הינם אסירים ותיקים, קרי, כאלה שיושבים בכלא יותר מ-20 שנה. לאחר מכן מעוניינים הפלשתינים בשחרור נשים, ילדים ואסירים חולים ונכים.
אך על אף ההסכמה על הקמת ועדת האסירים, נראה כי לא מדובר בשינוי מהותי בעמדות הצדדים אלא במהלך שמאפשר להם "לרדת מהעץ". בצורה כזו, אבו-מאזן לא ייראה כמי שמוותר על דרישתו לתת מענה לעניין האסירים ואולמרט, מצידו, לא יהיה צריך לשחרר עדיין בפועל אסירים לפני שחרור שליט.