קופרה טווסקאן VZ. צילום יואב פולסקופרה טווסקאן VZ. צילום יואב פולס

קופרה טווסקאן VZ - חשמלית וספורטיבית

הטווסקאן של קופרה היא קרוסאובר קופה חשמלי, לו שתי גירסאות הנעה אחורית, ועוד אחת ספורטיבית עם הנעה כפולה VZ.

אהבנו: נוחות, התנהגות כביש, עיצוב

פחות אהבנו: מחיר, סידור מתגים על ההגה, קורה Y בין הנהג לנוסע שלידו

ציון מסכם בסולם פולס 4.6

יואב פולס |

הקופרה טווסקאן שהושקה רשמית באמצע 2023 היא הדגם החשמלי הראשון של קופרה, וכחלק מקונצרן פולקסווגן, היא מבוססת על הפלטפורמה הגלובלית MEB בה עושים שימוש דגמים נוספים של היצרן.

הטווסקאן היא קרוסאובר קופה ספורטיבי, בסגמנט C-SUV וכמו כל דגמי קופרה, לא ניתן להתבלבל בזהות היצרן שמקפיד על עיצוב ייחודי ושונה מהתבניות המקובלות היום.

הרכב מעוצב עם הרבה קווים חדים וזוויתיים ויותר חזית 'קרבית' עם תפיחות במרכז 'מכסה המנוע' ובצדדים. יחידות תאורה עם תאורת יום DRL המורכבת משלושה משולשים בכל צד, כיתוב CUPRA ולוגו קופרה המואר בלילה עם פסי לד. מבט מהצד מדגיש את הקווים הזוויתיים, מרכב הקרוסאובר קופה, ובדגם ה VZ חישוקי 21'' עם צביעה דו גוונית. מאחור מודגשות יחידות תאורה העושות שימוש במוטיב המשולשים מהחזית, רק כאן בצבע אדום, תאורת לד לרוחב כל הרכב ובאמצע סמל קופרה מואר באדום כמובן. הדלת אחורית נפתחת עם השמשה לטובת שימושיות וחושפת תא מטען עמוק ושימושי בנפח 540 ליטר.

פנים הרכב יותר 'רועש' עם מגוון חומרים, ריפודים וחיפויים שיוצרים 'רעש' גדול מדי לטעמי. האלמנט הבולט והמיותר ביותר הוא קורה היוצאת ממרכז הקונסולה שבין הנהג לנוסע, ומתפצלת לצורת Y אל הדשבורד. על הקורה מתג אורות אזהרה וזהו, רק שהיא מפריעה מאוד למדפים שמתחתיה, לרבות גישה למשטח הטעינה האלחוטי, ובמקום תחושת מרחב יוצרת עומס וצפיפות מיותרת.

גם ההגה מאוד מבולגן, מצד אחד הגודל נכון, ושני מתגי בורר מצבי הנהיגה משמאל, ומצב קופרה מימין שימושיים, המתגים על ההגה מבולגנים ולא אינטואיטיביים. בעוד שאנחנו רגילים כי השליטה על המולטימדה תהיה בצד אחד, ובקרת השיוט בצד שני, כאן יש בלגן כאשר מתגי עוצמת השמע נמצאים משמאל, אבל השליטה על המעבר בין תחנות / בין שירים מצד ימין. גם המתגים עצמם מרגישים לא טבעיים. מאחורי ההגה שני מנופים לטובת בחירה של עוצמת הבלימה הרגנרטיבית.


קופרה טווסקאן VZ סביבת נהג. צילום יואב פולס


לוח המחוונים מול הנהג אינפורמטיבי אבל אין תצוגה עילית. מסך המולטימדיה בגודל 15'' עם קישוריות מלאה לאנדרואיד אוטו ואפל קארפליי. 

קיראו עוד ב"רכב ותחבורה"

מושב הנהג עצמו נוח מאוד, בסגנון מושבי באקט האוחזים ותומכים בגוף, חשמלי כמובן עם זיכרונות, ואין קושי להתמקם כפי שנוח לכם. מאחור המרווח מצויין בזכות בסיס גלגלים של 2.771 מטר.

הטווסקאן היא רכב חשמלי כמובן, והיא מגיעה עם שתי רמות הנעה. שתי הבסיסיות עם הנעה אחורית, מנוע בהספק של 285 כ"ס ומומנט של 55.5 קג"מ. דגם המבחן ה VZ עם הנעה כפולה, 340 כ"ס ומומנט של 69.3 קג"מ.

לטווסקאן סוללה בקיבולת 77Kwh המאפשרת לכאורה טווח של 569 ק"מ/ 558 ק"מ / 516 ק"מ לדגמי האנדורנס, אנדורנס אימרסיב ו – VZ בהתאמה. ה'לכאורה' היא מאחר ולא מדובר בתקן WLTP והטווח בפועל יהיה נמוך יותר, אולם ללא קושי יעבור את ה 400 ק"מ בכל הדגמים. טעינה איטית AC בהספק של עד 11Kw, וטעינה מהירה DC בהספק של עד 135Kw. נתונים אלו מאפשרים לטווסקאן לזנק מעמידה ל – 100 קמ"ש בתוך 6.8 שניות לשני דגמי ההנעה האחורית ו – 5.5 שניות לדגם ה VZ.

עוד חשוב לציין כי דגם ה – VZ, רכב המבחן מצוייד במתלים אדפטיביים עליהם ארחיב מיד.

על אף שרכב המבחן הוא גירסת הביצועים של הטווסקאן, הדבר הראשון שמרשים אותי מאוד הוא הנוחות הגבוהה ברכב, הודות למתלים האדפטיביים והבחירה במצב קומפורט. על אף זאת, הטווסקאן VZ מגיבה בעוצמה לכל לחיצה על הדוושה, וכאשר ההנעה היא בעיקר לגלגלים האחוריים, מתקבל רכב שאוהב לכשכש בזנב בכל לחיצה עם הפניית גלגלים. נפלא. התאוצות נפלאות הודות למומנט הנדיב, ומכל מהירות חליצה על דוושת האלקטרונים מטיסה את הרכב קדימה וצבירת המהירות מרשימה מאוד. ניתן להניח כי המהירות המירבית היא אכן כפי שנטען 180 קמ"ש בכל הדגמים. גם נסיעה עירונית במצב קומפורט מביאה את הרכב להיות נעים מאוד ונוח להפתיע.


קופרה טווסקאן VZ. צילום יואב פולס


ואז לוחצים על מתג 'קופרה' שעל ההגה בצד ימין, והטווסקאן משנה עורה מהקצה לקצה. המתלים הופכים להיות קשיחים כמצופה, תגובות הדוושה מתחדדות, ומתקבל רכב אגרסיבי מאוד כמו שהיית מצפה ממותג קופרה עם סמל VZ על הזנב. לחיצה נוספת על מתג קופרה מחזירה את הרכב למצב המקורי ממנו עברת למצב קופרה.

צריכת החשמל של הטווסקאן היתה קשה מאוד למדידה, שכן בכל רגע נתון אתה מתפתה ללחוץ על הדוושה ולהטיס את הרכב. עם זאת ניתן לומר כי נהיגה אגרסיבית הביאה את הצריכה לכ – 22Kw לכל 100 ק"מ, דבר שמביא את הטווח לכ – 350 ק"מ. נהיגה רגועה בטווסקאן הביאה לצריכת חשמל של כ – 13Kw ל 100 ק"מ, הרבה מעל 500 ק"מ מחושבים. בפועל שני סגנונות הנהיגה אינם מייצגים את המציאות, ואני משער כי דגם ה VZ יעבור בקלות את ה – 400 ק"מ, ואם זה המצב אז בוודאי ששני הדגמים בעלי ההנעה האחורית יביאו לטווח טוב יותר.

בתחום הבטיחות מצויידת הטווסקאן במרבית אביזרי הבטיחות המתקדמים, ומקבלת ציון 7 על אבזור בטיחות. הטווסקאן נבחנה במבחן הבטיחות של ה EuroNcap וקיבלת ציון מקסימלי של חמישה כוכבי בטיחות.

הטווסקאן משווקת באמור בשלוש גירסאות – האנדורנס משווקת במחיר של 243.0 אש"ח, האימרסיב במחיר של 258.0 אש"ח, ודגם ה – VZ (רכב המבחן) במחיר של 290.0 אש"ח. על אף המחיר הגבוה של ה – VZ אני מתקשה למצוא חבילה חשמלית יותר מהנה במחיר הזה, דבר המעמיד את הטווסקאן הזו בקטגוריה משלה.

התחרות לטווסקאן מגיעה לטעמי מהטובות שבקטגוריית החשמליות, גם אם הן לא מוכוונות ספורטיביות, דוגמת האיוניק 5 לימיטד שעולה 245.0 אש"ח ויכולה להתחרות בדגמי הכניסה, אולם היא כאמור הרבה פחות ספורטיבית. גם טסלה מודל Y היא תחרות ראויה עם ביצועים חזקים יותר מאשר של ה VZ ובאותו המחיר לערך. עם זאת, הטסלה מצויינת ככל שתהיה לא ניחנה בהתנהגות הכביש הנפלאה של ה VZ. מי שיזכיר את האקספנג G6 פרפורמנס – אז לא. מצויינת ומהירה ככל שתהיה האקספנג, היא לא ברמה של הטווסקאן.

ציון מסכם:

קופרה טווסקאן VZ

נוחות

5

דינמיות / שטח

5

צריכת דלק / טווח חשמלי

4.2

איבזור

4.5

בטיחות

4.5

עיצוב

4.5

תמורה למחיר VFM

4.2

ממוצע

4.6

 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה