"שבריריות הצמיחה העולמית עלולה לפגוע בצמיחת המשק הישראלי"

הטיעון מרכזי להותרת הריבית על כנה: "סביבת הריבית הנוכחית נראית מתאימה הן לרמת האינפלציה והן לרפיון המסוים ברמת הפעילות בחודשים האחרונים"
יעל גרונטמן | (1)
נושאים בכתבה צמיחה ריבית

כשבועיים לאחר ההחלטה של בנק ישראל להותיר את הריבית במשק על כנה ברמה של 1% מתפרסמים היום הפרוטוקולים של הדיונים המוניטריים בבנק ישראל לשם קבלת החלטת הריבית לחודש נובמבר שמהם עולה כי ההחלטה התקבלה פה אחד.

בבנק ישראל העריכו כי "תמונת המצב דומה לזו שאפיינה את הפעילות הריאלית בחודש שעבר: הצמיחה נמשכת בשיעור נמוך מעט מ-3% (בניכוי השפעת הפקת הגז), אם כי מספר אינדיקטורים מצביעים על כך שברביע השלישי חלה האטה מסוימת".

בנוגע לסביבה העולמית, חברי הוועדה הביעו חשש מכך שדחיית תהליך הצמצום של רכישות האג"ח (tapering) משקפת את ההערכה ב-FED שההתאוששות הנצפית בכלכלת ארה"ב מתונה ושברירית. כמו כן, הובע חשש מהירידה בשיעורי הצמיחה במדינות המתעוררות בפרט, ובכלכלה העולמית ככלל.

"שבריריות הצמיחה העולמית עלולה לפגוע בצמיחת המשק הישראלי, ובפרט להקשות על התרחבות היצוא. עם זאת, ההקלה הצפויה בריסון הפיסקאלי בארה"ב ובאירופה במהלך 2014 תתרום לשיפור בקצב הצמיחה העולמי, ועשויה להביא לשיפור ביצוא הישראלי".

חברי הוועדה דנו גם בהתפתחות שער החליפין והשפעתו על היצוא. אף על פי שבחודש האחרון נבלמה מגמת הייסוף בשער החליפין של השקל, דנו חברי הוועדה בהשפעת התיסוף המתמשך בשער החליפין על היצוא של ישראל. שכן לאורך זמן ניכרת ירידה במרבית ענפי היצוא.

צוין כי "בשנה האחרונה ניכר קיפאון ביצוא הענפים המסורתיים, שהם הענפים עתירי העבודה, הרגישים יחסית לשער החליפין", אבל צוין גם ש"בחודשים האחרונים החולשה מתבטאת בענפי הטכנולוגיה העילית, שמטבעם רגישים פחות לשער החליפין".

בשוק הדיור נמשכה גם החודש מגמת העלייה במחירי הדירות. חברי הוועדה הדגישו את הצורך בצעדים מצד הממשלה, על מנת להרחיב את היצע הדירות. כמו כן, דנו חברי הוועדה בהשפעת הצעדים המאקרו יציבותיים שננקטו עד כה על המשכנתאות.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

הטיעון המרכזי בעד הותרת הריבית על כנה הוא שסביבת הריבית הנוכחית, לאחר ההפחתות שבוצעו החל ממאי האחרון, נראית מתאימה הן לרמת האינפלציה שנמצאת בתוך גבולות היעד, אך בחלקו התחתון של היעד, והן לרפיון המסוים ברמת הפעילות הנצפה בחודשים האחרונים. חשיבות רמת הריבית הנמוכה מתחדדת נוכח החלשות הייצוא ודחיית תהליך הצמצום של רכישות האג"ח (tapering) לסוף הרביע הראשון של 2014.

תוואי הריבית בהמשך תלוי בהתפתחויות בסביבת האינפלציה, בצמיחה בישראל ובכלכלה העולמית, במדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים העיקריים ובהתפתחות שער החליפין.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    ישראל אי של יציבות בעיקר תודות ל"שרי אוצר" מומחים :): (ל"ת)
    תום 11/11/2013 14:13
    הגב לתגובה זו