
מעלים את המניה ומנפיקים - מה אפשר ללמוד מהמקרה של שמיים
איך המניה שזינקה פי שישה תוך חודש התרסקה ב-60% בארבעה ימים?
שמיים אימפרוב, החברה שביקשה "להביא את תרבות התחקיר של חיל האוויר" לעולם העסקי, לא הצליחה להמריא. המניה התרסקה עם ירידה של 90% בשוויה תוך שנים ספורות עד לשווי של פחות מ-10 מיליון שקלים תוך שהחברה התמודדה עם קופת מזומנים שהולכת ומצטמצמת וגירעון בהון החוזר שהובילה להערת עסק חי בדוחות השנתיים שפרסמה החברה בסוף חודש מרץ.
אבל ברבעונים האחרונים היא הצליחה לייצר נרטיב חדש, לעבור לעולם הבטיחות הרפואית, להשיק מערכת מבוססת בינה מלאכותית עם פיילוטים בבתי חולים, ולהביא אפילו את שיבא כשותפה אסטרטגית. על פניו, פוטנציאל לסיפור קלאסי של פיבוט מוצלח.
אבל בבורסה הכסף מדבר, ובלי להכניס כסף לקופת החברה הסיפורים האלה היו יכולים להישאר בגדר חלום, וכדי להפוך למציאות צריך לגייס כסף. זה התחיל בהנפקה פרטית במסגרתה החברה גייסה 1.1 מיליון שקלים. כסף יחסית קטן, ובכל זאת סכום שמעיד על אמון של גופים מסוימים בחברה. המחיר האפקטיבי בהנפקה היה 2.977 שקלים גבוה משמעותית ממחיר המניה בבורסה באותו הזמן.
כל זה כשהחברה מעדכנת בדוחות על התקדמות בתחום ועל מוצרים מבוססי AI - מילת הקסם שמפתה את המשקיעים. לא מעט אמרו לעצמם - פוטנציאל בתחום ה-AI והחברה שווה 15 מיליון שקל, אז למה לא? אולי זה נכון, המניה זינקה במאות אחוזים, ראיינו כאן את המנכ"ל שנשמע אופטימי "אנחנו יודעים בדיוק למי לפנות, וזה מה שפותח לנו את הדלתות", ואז הגיע עוד גיוס. לא גדול במיוחד - כוונה לגייס כ-5 מיליון שקל כשלבסוף גויסו רק 1.5 מיליון שקל
- שמיים עם תוצאה מאכזבת בהנפקה: פחות מ-45% מהיעד הושג
- שמיים מנצלת את זינוק המניה ויוצאת לגיוס של עד 5.4 מיליון שקל
הגיוס הזה הפיל את המניה. היא היתה כבר ב-1,000 אגורות, וכעת 420 אגורות שמבטאים שווי של 32 מיליון שקל. הגיוס הזה החזיר לתודעה שחלומות זה נהדר, זה חשוב וזה המנוע של החברות לצמוח ולגדול ויש פוטנציאל כנראה משמעותי בפתרון של שמיים, אלא שחלומות צריכים מימון. כשאתם רואים מניות שמזנקות לשמיים בזכות רעיונות וחלומו תבדקו את הקופה של החברה. יכול להיות שמעבר לפינה מתחבא גיוס שיוריד את המניה.
גיוסים לרוב מדללים את בעלי המניות במחירים נמוכים יותר והם יוצרים אצל בעלי המניות הקיימים הבנה שהמחיר יירד. סוג של נבטאה שמגשימה את עצמה והמניה אכן לרוב יורדת. בשמיים זה היה כואב במיוחד אולי כי אפילו את ההנפקה הקטנה החברה לא הצליחה לסגור, מה שאומר שכנראה יהיו עוד הנפקות בדרך ואם כך - המשקיעים מראש זהירים.
ייתכן כי ההתלהבות והזינוק במחיר המניה מונע מסוחרים שניצלו כותרות והון צף נמוך (רק 27.9% ממניות החברה מוחזקות על ידי הציבור), ללא משקיעים מוסדיים. לכן לא היה בסיס של משקיעים אמיתי להשתתף בהנפקה שנחלה כישלון למרות שהייתה בדיסקאונט לא קטן על מחיר המניה בבורסה בעת ההנפקה. עבור שאר המשקיעים, אין פסול בהתלהבות, ואין רע בהשקעה בחברות בצמיחה, אבל אל תשכחו כאמור לבדוק מתי בדיוק מספרים לכם את הסיפור, ולמה דווקא עכשיו. במניות עם הון דל, הערת עסק חי וזמן קצוב, גם חזון טוב צריך תזרים, ורצוי שיהיה לו משקיעים שמוכנים להכניס את היד לכיס.
- שלומי פוגל והטריקים - איך נופח השווי של אמפא ולמה המוסדיים צריכים להפחית את המחיר ב-IPO?
- מכפילי ההון של הבנקים זינקו - אבל הם לא מספרים את כל הסיפור
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
שמיים היא רק דוגמה. בבורסה מסתובבות עשרות חברות עם חלום שכל פעם מחדש מגייסות כסף לחלום וגורמות לנפילת המניה - פורסייט, ביוליין, סייברוואן ועוד רבות הניבו למשקיעים שלהם הפסדי ענק מדי שנה, וכל פעם מחדש הן מצליחות לגייס מהמשקיעים (שם זה גם בוול סטריט), אלא שהשוק מראה שהכיוון שם ידוע מראש - למטה. הן איכשהו מצליחות לפעמים בסוג של הייפ לגייס כמה מיליונים, מבזבזים את הכסף וחוזרים לגייס. ועל מה הכסף הולך? גם על מחקר ופיתוח אבל במקרים רבים על הוצאות הנהלה וכלליות - שכר למנהלים.
- 3.חברה עם מחזור של חשמלאי ממוצע. נוכלים (ל"ת)מכיר את החברה 11/05/2025 10:15הגב לתגובה זו
- 2.אנונימי 11/05/2025 09:54הגב לתגובה זוומופסדים 90% על חברה שברור היה שתיפול.תנו להם להגיב על הפעילות העסקית
- 1.אדיוט מי קנה מניות בחברה הזו בסוף יעשה טפטים מהניר הזה (ל"ת)אלי 11/05/2025 08:45הגב לתגובה זו