עובדה שמעון קופר
צילום: צילום מסך: מתוך 'עובדה'

קיבלו אור ירוק: העליון אישר ל'עובדה' לשדר את התחקיר על שמעון קופר

לאחר שהמחוזי קיבל לפני 3 חודשים את עתירתו של קופר, הנאשם ברצח 2 נשותיו, הפך העליון את ההחלטה. "'עובדה' מילאה את חובתה העיתונאית"
אלכסנדר כץ |

בית המשפט העליון קיבל היום (יום ה') את ערעור התכנית 'עובדה' והתיר לשדר את התחקיר העוסק בשמעון קופר, הנאשם ברצח 2 נשותיו. החלטה זו מגיעה 3 חודשים לאחר החלטה קודמת של בית המשפט המחוזי בתל אביב, לאסור את שידור התחקיר, באותו יום בו הוא אמור היה להיות משודר.

נשיא העליון אשר גרוניס, שעמד בראש הרכב של 3 שופטים, כתב כי "המערערים נתנו למשיב 'הודעה מוקדמת' על השידור הצפוי... יש יסוד להניח כי עובדה זו הובילה לנקיטת ההליך נגד המערערים, בניגוד לכלי התקשורת האחרים שפרסמו דברים ביחס למשיב מבלי לבקש את תגובתו. במתן האפשרות להגיב בכתבה, מילאו המערערים את חובתם העיתונאית". עוד נכתב כי "הותרת צו המניעה על כנו בנסיבות אלה עלולה ליצור מצב שבו 'חוטא יוצא נשכר'. דווקא גוף שמילא את חובתו העיתונאית לעניין בקשת תגובה מראש חשוף לצווי מניעה, בעוד גופים אחרים, שכנראה לא ביקשו תגובה מהמשיב, צפויים, אם בכלל, אך ורק לסנקציה בדיעבד".

לפני כמעט 3 שנים חשף כתב 'עובדה' עמרי אסנהיים את "פרשת האלמן הכפול" - סיפורו של קופר ונסיבות מותן הדומה של שתיים מנשותיו. אחרי פרסום התחקיר נפתחה חקירה חוזרת שהסתיימה בכתב אישום. מאז מעצרו של קופר לפני מספר חודשים, נמנעה 'עובדה' מלטפל בפרשה אולם כעת, לאחר הגשת כתב האישום, עמד אסנהיים לפרסם את התחקיר המלא בפרשה שכלל חומרים חדשים, כולל עדויות של נשים שהיו עמו בקשר.

באמצע ינואר קיבל המחוזי בתל אביב, בשעה 17:00, 4 שעות לפני השידור, את עתירתו של שמעון קופר שהוגשה באמצעות עו"ד אלי הלם ועו"ד איתי הרמלין, נגד שידור כתבת תחקיר עליו הערב ב'עובדה'. בהחלטה עלתה הטענה לחשש להפרת עקרון הסוביודיצה, לפיו אסור על כלי תקשורת להשפיע על הליך פלילי המתנהל בבית המשפט. יש לציין כי גם נציגת פרקליטות מחוז מרכז, עו"ד גילי לבונטין, תמכה בפסילת שידור התחקיר וטענה כי "המדינה רואה חשיבות להציג קו אחיד, שהוא שתיקים פליליים, במיוחד השלב של התיק כאן, צריכים להתקיים ולהישמע בבית המשפט, ולא בתכניות טלוויזיה, ערב תחילת המשפט".

כעבור זמן קצר הגישה 'עובדה' ערעור באמצעות עו"ד טל ליבליך ועו"ד ליאת ברגמן-רביד, בו צוין כי מאז מעצרו של קופר, עסקו כל כלי התקשורת בפרשה וקיימו ראיונות עם הנאשם עצמו, עם בניו, עורכי דינו ועוד. באותו יום בו נפסל התחקיר, אף פורסמה עדותה של ד"ר מריה זקוטסקי, זוגתו של קופר, בעיתון 'ישראל היום'. בערעור נטען כי בלתי סביר שרק מערכת 'עובדה' לא תוכל לעסוק בפרשה, היות וצו המניעה מופנה רק כלפי מערכת התכנית והיא היחידה שתהיה מנועה מפרסום פרטים אודות הפרשה.

"האינטרס הציבורי שבשמירה על טוהר ההליך הפלילי, כפי שבית המשפט ביקש לשמרו, לא רק שאינו מוגן כעת בעקבות פסק הדיו", נכתב בערעור, "אלא שעיקרון אחר - האינטרס הציבורי בדבר זכות הציבור לדעת וחופש הביטוי נפגע באופן ודאי ובצורה בלתי מידתית".

כמו כן, לפני 3 שבועות משך קופר את תביעת הדיבה שהגיש נגד 'עובדה' על סך 5 מיליון שקלים וחזר בו מכל טענותיו נגד 'עובדה' כפי שהופיעו בכתב התביעה. בנוסף הוא התחייב לשלם לתכנית הוצאות משפטיות.

בשלב זה טרם הוחלט מתי לשדר את התחקיר, אולם ניתן להניח כי זה יקרה כבר בתקופה הקרובה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה