.jpg)
צילום: רוי שיינמן
איך בורסת הודו עקפה את הונג קונג ומה יהיה בהמשך?
בורסת הודו פורחת הודות למספר הולך וגדל של משקיעים מוסדיים וריביות גבוהות על השקעות זרות; הבורסה היא כעת הגדולה ביותר אחרי אלו של ארה"ב, סין ויפן - האם היא יכולה לשמור על המומנטום?
כוחה של הודו עולה כמעצמה עולמית בשנים האחרונות, בעיקר כתוצאה מהגידול באוכלוסיה שלה - אבל המדינה במזרח הופכת גם למעצמה כלכלית יותר ויותר גדולה. שווי השוק של הבורסה בהודו כמעט הוכפל ב-4 השנים האחרונות ומוקדם יותר השבוע הוא חצה את רף ה-4.33 טריליון דולר, ובכך עקף את זה של בורסת הונג קונג שעומד על 4.29 טריליון דולר. הונג קונג אומנם עקפה את הודו בחזרה אחרי שממשל סין הודיע על חבילת סיוע לשוק ההון, אבל עדיין, כלכלת הודו נמצאת במסלול להפוך לאחת הגדולות והמשפיעות בעולם. הודו גם ממשיכה למשוך משקיעים זרים, כמו למשל אילון מאסק שצפוי לפתוח מפעל חדש של טסלה במדינה. איך הודו הגיעה לכאן והאם היא יכולה להמשיך?
אילון מאסק וראש ממשלת הודו מודי במפעל טסלה בארה"ב
ראלי בשנה האחרונה
שוק ההון בהודו נמצא בעיצומו של ראלי מכובד מאוד - מדד הסנסקס, הכולל את 30 החברות הגדולות בבורסה, עלה במעל ל-15% ב-12 החודשים האחרונים, בעוד מדד הניפטי, הכולל את 50 החברות הגדולות, עלה ב-17%, ושני המדדים נסחרים ברמות שיא.
כלכלה חזקה - בורסה חזקה
ביצועים בשוק ההון לא קורים בחלל ריק, הם כמובן מושפעים מהמצב הכלכלי במדינה. הביצועים החלשים בהונג קונג למשל מושפעים מהמשבר הכלכלי בסין. התוצר בסין צמח רק ב-3% ב-2022, חלק גדול מזה בגלל מגפת הקורונה, אבל לא היה שיפור גם אחרי שהממשלה הסירה את ההגבלות, וזה כתוצאה ממשבר הנדל"ן החריף במדינה. ב-2023 התוצר בסין צמח 5.2%, אבל הכלכלנים מאמינים שהוא יצמח רק ב-4.5% ב-2024. לעומת זאת, הודו צומחת בקצב מהיר - שם התוצר צמח ב-7.3% ב-2023, וזאת בהמשך לצמיחה של 7.2% ב-2022 ושל 9.1% ב-2021. אלה שיעורי הצמיחה הגבוהים ביותר מבין כל הכלכלות הגדולות בעולם, והודו היא כיום הכלכלה החמישית בגודלה בעולם, לעומת העשירית בגדולה לפני עשור. אחד הגורמים שתרמו לצמיחה של הודו הוא הגידול באוכלוסיה, שבאופן מפתיע עדיין נשארת צעירה באופן יחסי - הודו עקפה את סין כמדינה עם מספר התושבים הגדול בעולם, עם 1.43 מיליארד אנשים, כאשר מעל לחצי מהאוכלוסיה הם מתחת לגיל 30, מה שמספק למשק כוח עבודה רב.
מה הלאה?
הודו מיצבה את עצמה כאלטרנטיבה אמיתית לסין בפני משקיעים זרים. המשבר הכלכלי ועליית המתיחות הגיאופוליטית בסין מבריחים הרבה משקיעים לשם שמחפשים מקום אחר להשקעה, ונתוני הצמיחה מהודו בהחלט מושכים אותם. ועדיין, הגורמים שהביאו לשקיעתה של סין (והונג קונג) ולעלייה של הודו יכולים להתהפך. כאמור, מדד ההאנג סאנג נסחר ברמות שפל, מה שאולי אומר שהוא לקראת היפוך מגמה. המדד קפץ ב-6% בין הימים שני-רביעי אחרי שהדיווחים על חבילת הסיוע של ממשלת סין בהיקף 278 מיליארד דולר. מנגד, המניות בהודו כנראה יקרות מדי עכשיו ונמצאות לקראת תיקון מטה. תשואות האג"ח בהודו נמצאות בעלייה לצד הריבית במשק והדבר מוביל לזרימה של כספים החוצה מהבורסה, מה שמביא לירידות במדדים. בנוסף, כמות הכספים הסרים המושקעים בתעשייה במדינה, במפעלים ובמכונות, גם כן האטה בשבועות האחרונים, מה שמעלה תהיות לגבי האם הכלכלה ההודית יכולה לשמור על המומנטום החיובי.- 2.עמך 25/01/2024 17:08הגב לתגובה זותעודות הסל לא משקפות את המציאות
- 1.דן 25/01/2024 15:50הגב לתגובה זותודה !