רשות ני"ע: "העלאות שכר לבכירים לפני כניסת התיקון - 'גניבת סוסים'"

נקודת המבט של רשות ני"ע בעניין שכר ותגמול לבכירים: "אנחנו חושבים שיש פה הזדמנות לשוק ההון לרסן את החייה הזו שנקראת שכר הבכירים"
יעל גרונטמן | (1)

נקודת המבט של הרגולטור בעניין שכר ותגמול לבכירים נידונה היום לראשונה מאז שעבר תיקון 20 לחוק החברות בנובמבר ושעה קלה לפני שהוא ייכנס לתוקפו ב-12.12.12, מה שכבר הוביל למספר לא קטן של החלטות על העלאות שכר לבכירים במספר חברות.

עו"ד שיראל גוטמן-עמירה, מנהלת מחלקת תאגידים ברשות ני"ע הציגה היום בכנס השנתי לשכר ותוכניות תגמול למנהלים בכירים של פירמת רו"ח והיעוץ, PwC ישראל את נקודת המבט של רשות ני"ע בעניין ריסון שכר בכירים בחברות ציבוריות.

"היו כמה אפשרויות להתמודד עם כשל השוק שהיה קיים עד כה, שבא לידי ביטוי בגידול משמעותי בשכר הבכירים בישראל בשנים האחרונות, כאשר גם הרכיב המשתנה גדל מאוד ולא מצאנו תאימות בין ביצועי החברה לשכר הבכירים. כלומר כשהביצועים של החברה השתפרו או היתדרדרו - שכר הבכירים עלה".

"אנחנו חושבים שיש פה הזדמנות לשוק ההון לרסן את החייה הזו שנקראת שכר הבכירים, לא באמצעות התערבות של הרגולטור. אני חייבת לציין כי השינוי לא צפוי לקרות ב'בום' אלא באופן הדרגתי".

גוטמן -עמירה הציגה את 4 נושאים מרכזיים שנוספו במסגרת החוק: כינון ועדת תגמולים ששכרם של חברי הועדה יהיה כשכר הדחצים. חובת קביעת מדיניות תגמול, הדבר השלישי הוא הליכי אישור קפדניים יותר ממה שהיו עד כה בהחלטה על קביעת שכר הבכירים והדבר הרביעי הוא הבניית שיקול הדעת - שיקולים שחובה להתייחס אליהם, לצד אמות מידה שחובה לאמצם.

"אנחנו רוצים להזהיר מפני קביעית מדיניות שכר עמומה. שלא נראה קופי-פייסט ממסמכים של משרד עורכי דין אחד למישנהו. אם תהיה עמימות בעוד כמה שנים אנחנו עלולים לחזור לרגולציה יותר חודרנית. ככל שמדיניות השכר עמומה יותר עשויה להתקבל טענה, וזה לא מופרך, שבגלל עמימות יתר למעשה יקבע שאין מדיניות תגמול באותה החברה, והיא עלולה לצאת ניפסדת מכך".

"האמון כיום של שוק ההון במדיניות השכר נמצא בשפל"

רשות ני"ע מזהירה מפני העמסת עלויות יתר ולדברי גוטמן -עמירה "אין ספק שצריך להתקיים דיון ענייני, אבל לא צריך להגיע למצב של עשרות ישיבות ועלויות עו"ד ורו"ח יוצאות דופן".

לדבריה, "ההקלות הצפויות יעסקו בתיקונים מינוריים. לאור מפת הדרכים שפרסמנו שעוסקת במדרג רגולציה, נגדיר מהי חברה קטנה, ובהמשך נבחן האם יש מקום לבדוק חברות שכאלה משום שהכשל בהן קטן יותר. בהמשך נמליץ למשרד המשפטים לתת הקלות לחברות קטנות במידה והממצאים יתמכו בצורך הנ"ל".

הרגולטורית מתייחסת גם לתפקידם של המוסדיים שבעצם מייצגים את מרבית הציבור ואומרת כי עליהם מוטלת לא רק האחריות לקחת חלק באסיפות בהם ניקבעים תנאי השכר של הבכירים, אלא גם החובה לעקוב אחר אופן יישום ההחלטות".

לבסוף ביקשה גוטמן עמירה להתייחס לכך שהתיקון לחוק החברות צפוי להיכנס לתוקפו בתוך 9 ימים וכבר עתה אנו רואים מחטפים שמבצעות חלק מהחברות מאז עבר התיקון ולפני כניסתו לתוקף ואומרת "אנו רואים את ההחלטות על העלאות השכר והתגמולים לבכירים, בעיקר בחברות הגדולות, כמו 'גניבת סוסים'. זה אולי חוקי, אבל זה בהחלט לא ראוי. אנו מצפים מחברות ציבוריות שנדרשות לעמוד בסטנדרטים של ניהול תאגידי, שלא לבצע כאלו מחטפים".

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    אי 03/12/2012 13:07
    הגב לתגובה זו
    אם הרגולטר נהנה לשחק אותה מטומטם וטיפש אז למה שהמושחתים לא יהנו מזה זה כמו שיודיעו היום שעוד חודש יהיה פיחות של 50 אחוז על הדולר אז איזה מטומטם לא יקנה דולרים אבל בחלם עם הון שלטון נגיע מהר מאוד לתהום