דגל נורבגיה
צילום: Getty Images
היום לפני...

הפיגועים שהפילו את בורסת אוסלו, ומה קרה היום לפני 38 שנה

היסטוריה כלכלית - "מה קרה היום לפני..." מדור מיוחד שמוקדש לאירועים המרכזיים בכלכלה ובשווקים בישראל ובעולם. והיום - על ההתרחשויות הבולטות ב-22 ביולי

עמית בר | (1)
נושאים בכתבה נפט פחם


22 ביולי 2024 - הבנק המרכזי של סין מוריד ריבית

ב־22 ביולי 2024 הפחית הבנק המרכזי של סין את הריבית ל־3.35%. המהלך נועד לתמרץ את הכלכלה המקומית על רקע האטה בצמיחה ועלייה באבטלה, והשפיע על שוקי המניות והאג"ח בסין ובאסיה כולה. היואן התחזק קלות מול סל מטבעות, ענפי הנדל״ן והרכב קיבלו זריקת עידוד, ונרשמה עלייה במחירי חומרי גלם כמו פלדה ונחושת בשל ציפייה לגידול בהזמנות. מאחר שסין מהווה מנוע צמיחה עולמי מרכזי, השווקים העולמיים עקבו בדריכות אחר ההחלטה.

22 ביולי 2011 - בורסת אוסלו צונחת בעקבות שני פיגועים בעיר 

ב-22 ביולי 2011 אירעו שני פיגועים קשים – פיצוץ במתחם ממשלתי באוסלו ופיגוע ירי בכנס צעירים באי אוטויה. ההשלכות הכלכליות היו מהירות: הבורסה באוסלו נפלה בכ־3%, הקרונה הנורבגית ירדה מול הדולר והאירו, וחברות תיירות וביטוח ספגו הפסדים וביטולים בהיקפים גדולים. הממשלה אישרה חבילת סיוע לעסקים שנפגעו, וחברות הביטוח העלו את הפרמיות לאירועים ציבוריים ותשתיות. הפיגועים גררו חשש של משקיעים בינלאומיים מהתמשכות חוסר היציבות הביטחונית.


22 ביולי 1987 - הנפט מזנק על רקע מתיחות במפרץ הפרסי

ב-22 ביולי 1987, במהלך מלחמת איראן־עיראק, הודיעו מדינות המפרץ על הגברת האבטחה במסלולי הנפט במצרי הורמוז ובנתיבי הובלה מרכזיים. הודעות על תקיפות כלי שיט באזור גררו קפיצה של כ־3% במחיר הנפט באותו יום. מדדי מניות במדינות יצואניות נפט עלו בעקבות הצפי להכנסות גבוהות יותר, אך במקביל חברות ביטוח ימי העלו תעריפים בשל הסיכון המוגבר. המתיחות הביאה לביקושים מוגברים לאמצעי הגנה ולאמצעי ניווט מתקדמים, וגם העלתה את עלויות ההובלה הימית העולמית, מה שהשפיע על מחירי סחורות אחרות.


Alexander Bobrov, Pexels
מכלית נפט - צילום: Alexander Bobrov, Pexels



22 ביולי 1945 - חודשו נתיבי סחר אחרי מלחמת העולם השנייה

ב־22 ביולי 1945 הוכרז על חידוש תנועת הספנות בים הצפוני ובים התיכון לאחר סיום הקרבות באירופה. ספינות בריטיות ואמריקאיות שבו להוביל פחם, חיטה ונפט, והשווקים קיבלו את הבשורה באופטימיות זהירה. מחירי הפחם ירדו בכ־8% תוך ימים, הביקושים לסחורות בסיס התרחבו, ושערי מטבעות אירופיים התייצבו. חברות ספנות, ביטוח ותובלה דיווחו על עלייה חדה בהזמנות, והכלכלה העולמית נכנסה בהדרגה למסלול של התאוששות.

22 ביולי 1946 - הפיגוע במלון המלך דוד

בפיגוע במלון המלך דוד בירושלים נהרגו עשרות ונפצעו רבים, וההשלכות הכלכליות ניכרו מיד. את הפיגוע ביצע האצ״ל שפעל אז נגד שלטון המנדט הבריטי. חומרי נפץ הוחדרו למרתף האגף שבו שכנו משרדי הממשל הבריטי. הפעילות המנהלית בעיר נפגעה, הלירה הארץ־ישראלית נחלשה קלות, וסוחרים נתקלו בעיכובים בהעברת סחורות. חברות ביטוח התמודדו עם גל תביעות, והשקעות חדשות במלונאות ובנדל״ן נדחו בשל אי־היציבות הביטחונית. הפיגוע סימן את המתח הגובר באזור והשפיע על תנועות ההון ועל היכולת למשוך משקיעים זרים באותם ימים.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    אנונימי 22/07/2025 18:04
    הגב לתגובה זו
    פיגועים לא מפילים את הבורסות כי היום זה דרך חיים ברור שאתם מטעים את הקוראים ואתם יודעים זאת ואין טעם להתפלסף כי המבנים ומתקפלים בזמן הם חושבים אחרת