ולדימיר פוטין
צילום: רשתות חברתיות

האיחוד האירופי בסנקציות חדשות על רוסיה; איך יגיב פוטין?

האיחוד האירופי יקנה נפט רוסי רק בהנחה של 15 דולר על מחיר השוק; כמו כן הוא נלחם בצי מכליות הנפט של רוסיה שמבריח נפט למקומות שונים בעולם - יוטלו סנקציות על הספינות ובעליהם

עמית בר |

האיחוד האירופי אישר חבילת סנקציות חדשה על רוסיה, החבילה ה־18 מאז תחילת הפלישה לאוקראינה בפברואר 2022. ההחלטה התקבלה לאחר שסלובקיה הסירה את הווטו שהחזיקה במשך שבועות, בעקבות קבלת ערבויות מהנציבות האירופית לגבי ההשלכות על אספקת האנרגיה שלה. היא חששה שרוסיה תטיל מגבלות על יצוא נפט וגז עליה (ועל מדינות אחרות) וקיבלה התחייבות וערבויות שיאפשרו את אספקת האנרגיה למדינה. 

במרכז חבילת הסנקציות, מנגנון חדש לתקרת מחיר על נפט רוסי. עד כה הייתה תקרה קבועה של 60 דולר לחבית, אך כעת תיקבע התקרה באופן דינמי, 15 דולר מתחת למחיר השוק, עם עדכון לפחות פעמיים בשנה. המנגנון צפוי להתחיל בטווח של 45–50 דולר לחבית, מהלך שנועד להתאים את הסנקציות לשינויים בשוק ולמנוע עיוותים שנוצרו בשיטה הקודמת.

החבילה כוללת גם החרפה של הסנקציות על המערכת הבנקאית ברוסיה. כ־20 בנקים נוספים ינותקו ממערכת הסליקה הבינלאומית SWIFT, ויוטל עליהם איסור עסקאות מלא. בתחום האנרגיה, הוחלט על סנקציות חדשות על צינורות הגז של נורדסטרים כדי להבטיח שלא יופעלו מחדש, וכן על איסורים על מוצרי נפט רוסיים שעובדו במדינות שלישיות ונמכרים כעת בשווקים הבינלאומיים.

בנוסף הורחבה רשימת מכליות הנפט ברוסיה הנחשבות לחלק מצי הצללים של מוסקבה, למעלה מ־400 ספינות יעמדו תחת סנקציות, לצד חברות וגורמים נוספים שנטלו חלק בעקיפת המגבלות הקיימות. עוד בחבילה: הוספת מוצרים לרשימת היצוא האסור לרוסיה, בעיקר ציוד ותשומות הנחשבים חיוניים למאמץ המלחמתי, וסנקציות על גורמים בסין ובמדינות נוספות שנחשדו בסיוע לרוסיה לעקוף את הסנקציות הקיימות.

המטרה המוצהרת של האיחוד היא להמשיך להקשות על מוסקבה לממן את המלחמה ולצמצם את יכולתה להשתמש במערכת הפיננסית והמסחרית הבינלאומית. החבילה החדשה מצטרפת לשורת צעדים קודמים על אנרגיה, פיננסים, סחורות ושירותים, ומאותת כי חרף ההתנגדות הפנימית והדיונים הארוכים – האירופים ממשיכים להפעיל לחץ כלכלי מתמשך על הקרמלין.


פוטין לא ישתוק. ראשית, יש לו דרכים רבות להבריח נפט וגז למדינות כמו סין במחירים סבירים. שנית, הסנקציות האלו פוגעות כלכלית, אך הוא הוכיח בשלוש השנים האחרונות שרוסיה יכולה לסבול מלחמה ארוכה עם השלכות כלכליות. יש לו מאגרת גדול של גז ונפט ואוצרות טבע שגם אם ימכרו תחת סנקציות בהנחה, יניעו את הכלכלה.  לא בטוח שפוטין ירצה להגיב ישירות בהפחתת היקף הגז למדינות שונות באירופה. אבל זו בהחלט אפשרות.

נראה שמה שפוטין תופס כאיום גדול יותר הוא הסקציות והאיומים של טראמפ. אם מצד ארה"ב יהיו שינויים במכסים ויוטלו סנקציות נוספות, אז הצרות הכלכליות ברוסיה יתעצמו במהירות. טראמפ לוחץ על סיום המלחמה בין רוסיה לאוקראינה. פוטין יעשה זאת רק אם יוכרז כמנצח, לפחות כלפי בני עמו. בדרך הוא רוצה להשיג "מתנות" מארה"ב ואירופה. בינתיים, הצדדים לא מגיעים להסכם. 

קיראו עוד ב"גלובל"

 


הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה