הזהב השחור: פוקסברו קיבלה הזמנות בכ-4.2 מ' דולר
זירת הנפט הלוהטת מאירה פנים לחלק מחברות הטכנולוגיה העילית שעוסקות בשיפור וייעול התפוקות של חברות הנפט. היום (ב') נודע כי חברת פוקסבורו NMR, המייצרת בקרים הפועלים באמצעות תהודה מגנטית ומבצעים בדיקות בזמן אמת בתהליכי זיקוק וייצור של מוצרי נפט, קיבלה בסוף השבוע מ"אינוונסיס" העולמית התחייבות להזמנות עבודה בהיקף מצטבר של 4.2 מיליון דולר, עבור בתי זיקוק באירופה וארה"ב.
אבי קרבס מקרן ההון סיכון "תעוזה", המחזיקה בכ-25% מהחברה, אשר יזם, הוביל וסגר את העסקה מול הנהלת אינוונסיס (Invensys) אומר: "צבר ההזמנות שהתקבל יתפרש על פני שנתיים ומיועד לבתי זיקוק שהם לקוחות של אינוונסיס. אני מעריך שמבחינת פוקסבורו זה רק קצה הקרחון, משום שהעלייה הדרמטית במחירי הנפט הופכת את ההצטיידות בבקרים של החברה לעסקה מחוייבת המציאות".
קרבס הוסיף כי העלייה הדרמטית במחירי הנפט מחייבת בתי זיקוק לצמצם בזבוז זמן ולהקטין את את הפחת, הנגרם תוך כדי ייצור. במחירי הנפט של שנים קודמות, כשחבית נפט עלתה כ-30 דולר לחבית, הצליחו בתי הזיקוק לכסות את עלות ההצטיידות בבקרים של פוקסבורו תוך פחות משנה. כעת הציוד ישלם את עצמו תוך שישה חודשים.
העסקה כוללת אספקה של בקרים מתקדמים, המבצעים ניתור בזמן אמת של תזקיקי הנפט השונים ומונעים בזבוז של אלפי ליטרים דלק במהלך העבודה השוטפת בבתי הזיקוק. לצד עסקה זו החלו גורמים מהודו ומסין לבדוק אפשרויות לרכש מערכות הניתור של פוקסבורו NMR לבתי זיקוק בארצותיהם.
חלק מהחברות אף בקרו בשבוע שעבר בארץ. לפי הערכת הנציגים מסין, פוטנציאל המכירות שם גבוה במיוחד, מאחר וסין היא צרכנית הנפט השניה בעולם אחרי ארה"ב וכן מפיקת נפט גדולה, שפועלים בה מאות בתי זיקוק ומפעלים פטרוכימיים.
הפיתוח של פוקסבורו מבצע ניתור רציף בזמן אמת, תוך כדי זרימת הדלק בצנרת של בית הזיקוק, ומחליף את השיטה של לקיחת דגימה, בדיקתה במעבדה וקבלת תשובה על הרכב הנוזל הזורם בצינור לאחר כשעה, לאחר שאלפי ליטרים כבר עברו את נקודת הבדיקה.
לצד הזמנות העבודה החליטה אינוונסיס להזרים לפוקסבורו 1.5 מיליון דולר, שיועברו בשנתיים הקרובות וישמשו לפיתוח עסקי ושיווק. יו"ר פוקסבורו NMR, גיורא מיוחס, בעבר מנכ"ל גדות פטרוכימיה ובעל ניסיון רב בתעשיה הכימית אומר, כי לפוקסבורו NMR, פוטנציאל טכנולוגי להרחיב את מעגל המוצרים שלה ולהציע בקרים לבדיקת תהליכי הייצור גם בתעשיות המזון, התרופות והנייר.
הבקרים של פוקסבורו מסוגלים לבצע אנליזות רציפות בזמן אמת בכל נוזל שיש בו פחמנים, לנתח באופן שוטף ורציף את הרכב המוצר (תוך כדי תהליך הייצור) ולחסוך למפעלים אובדן של זמן ואובדן של חומרי גלם.