פישמן: מדדי אירופה ויפן מאותתים חזק יותר מבארה"ב
המדדים המובילים בעולם המשיכו להיסחר השבוע בתוך אותם התחומים שמוגדרים עדיין כתחומי הדשדוש. למרות הירידות של סוף השבוע מגמת המסחר הינה עדיין מגמת דשדוש וחלק מהמדדים ניצבים היום סמוך לנקודות התמיכה של תחומי הדשדוש. אנו משאירים את התחזית כמו בשבוע שעבר וגם השבוע המדדים באירופה ויפן מאותתים על חוזק רב יותר מאשר המדדים בארה"ב.
יפן מדד הניקיי עלה השבוע ב-0.2% לרמה של 11,537 נק', כשזהו השבוע החמישי ברציפות בו רושם מד הניקיי עליות שערים. התשואה על אגרות החוב של ממשלת יפן ל-10 שנים ירדה השבוע לרמה של 1.21% לעומת רמה של 1.44% בתחילת השנה כשהחשש מהמשך דפלציה וירידת התשואות בארה"ב עומדות במרכז הבמה.
נראה כי החשש מהאטה עולמית הנובע בחלקו מהמשך עליית מחירי האנרגיה מביא להמשך ירידת התשואות בחלק הארוך של עקום התשואות. המשך העלייה במחירי הנפט תפגע בכלכלת יפן המייבאת את רוב תצרוכת הנפט שלה.
יצרניות המתכות בלטו השבוע בירידות שערים לאור החשש מירידת מחירים בעקבות עלייה חדה בכושר הייצור של מתכות בסין לרמה של 29.7 מיליון טון, רמה השווה לכשליש מכלל הייצור העולמי של פלדה(!).
השבוע דווח כי מדד הביקוש לשירותים תעשייתיים רשם עלייה של 1.8% בחודש אפריל לעומת חודש קודם כשהעלייה בצריכה הפרטית הנובעת מירידה באבטלה ומעלייה במשכורות הנה הסיבה מרכזית.
בשבוע הקרוב צפויים להיפגש שרי האוצר של יפן וסין ולדון בקיבוע היואן לדולר, שר האוצר היפני התבטא בעניין באומרו כי על סין לנהוג על פי שיקול דעתה בנושא כשבקרע חששו מפני התחזקות היין שתבוא בעקבות ניוד היואן כנגד הדולר ושתפגע ביצואנים היפניים.
השבוע צפוי להתפרסם מדד טאנקן המצביע על אופטימיות או פסימיות בקרב היצרנים הגדולים, זהו נתון חשוב מאוד כשהצפי הנו לרמה של 16 נקודות כשכל רמה מעל אפס מצביעה על אופטימיות, כמו כן צפויים להתפרסם: שיעור האבטלה לחודש מאי כשהצפי הנו ל-4.4%, הוצאות משקי בית לחודש מאי, ומדד המחירים לצרכן לחודש מאי כשהצפי הנו לאפס.
אירופה שווקי המניות באירופה המשיכו בעליות זה השבוע השישי ברציפות למרות מימוש שנרשם במדדים לקראת סוף השבוע. מחירי הנפט הגבוהים ודאגה מקיטון בביקושים המקומיים הובילו את הבנק המרכזי האירופי להוריד את תחזית הצמיחה השנתית שלו לגוש האירו ל-1.6% לעומת תחזית לצמיחה של 2% מאוקטובר 2004.
התשואות על מדד היחס של האג"ח הגרמני ל-10 שנים ירדו לרמת שיא של 3.1% המבטאת ציפיות להורדת ריבית על ידי הבנק המרכזי האירופי בפגישתו הבאה ב-7 ליולי, הורדת הריבית עשויה לעודד את הכלכלה במדינות הגוש ולהגדיל את רווחיות היצוא.
חיזוק לציפיות להורדת הריבית התקבלו מהבנק המרכזי השוודי שהפחית את הריבית ב-0.5% ל-1.5% ודעות דומות שנשמעו בבנק המרכזי הבריטי הקוראות להפחתת ריבית בעקבות נתונים על האטה בפעילות הכלכלית בבריטניה. נגיד הבנק האירופי המרכזי ז'אן קלוד טרישה אמר בראיון ביום שישי בגרמניה כי "שערי ריבית מאוד נמוכים עוזרים לתמוך בכלכלה".
הדולר המשיך להתחזק השבוע מול האירו בכ-1.3% אך לא הצליח לחצות את רמת ה-1.2 דולר לאירו ונסגר ברמה של 1.2085 דולר לאירו לאחר התחזקות של כ-0.3% במסחר ביום שישי. עליית מחירי הנפט השפיעה לרעה על מדד יצרניות הכימיקלים שירד השבוע ב-1.8%. בלטה בירידות BASF יצרנית הכימיקלים הגדולה בעולם בירידה של 3.4%.
ההשפעה השלילית של עליית מחירי הנפט ניכרה במניות חברות התעופה. מניית אייר פרנס-KLM חברת התעופה הגדולה באירופה ירדה ב-4.1% ומניית בריטיש איירויס חברת התעופה השלישית באירופה ירדה ב-0.6%.
מהצד השני השפעה חיובית של עליית מחירי הנפט נרשמה במדד חברות הנפט והגז בדאו ג'ונס 600 שעלה השבוע ב-0.8% השבוע השישי ברציפות. מניית ROYAL DUTCH הוסיפה השבוע 2% ומניית NESTE OIL עלתה ב-3%.
מדד מניות הטכנולוגיה רשם השבוע את העלייה החדה ביותר והוסיף 2.2% כתוצאה מציפיות החברות לגידול בביקושים. אריקסון השבדית, החברה הגדולה בעולם בייצור רשתות סלולריות טיפסה השבוע ב-8.3% בעקבות המלצת קניה של ג'י.פי מורגן הצופה גידול בביקוש לציוד לרשתות סלולריות. נוקייה יצרנית הטלפונים הסלולרים הגדולה בעולם עלתה השבוע ב-2.7% בעקבות העלאת המלצה על ידי בנק UBS מ"נייטרלי" ל"קניה".
בסיכום שבועי עלה מדד הדאו ג'ונס סטוקס 50 ב-0.55% ל-3048.82, הקאק הצרפתי ירד ב-0.5% ל-4199.87, הדקס הגרמני ירד ב-0.83% ל-4566.48 והפוטסי הבריטי הוסיף 0.02% ל- 5079 נקודות.
מאת: אורי פישמן