ועדה בכנסת פועלת להקלה בהליכי בניית מבנים פשוטים

ועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת אישרה תיקון לחוק המאפשר לאדריכלים לחתום על תוכניות להיתר של מבנים פשוטים בכוונה של חסכון בעלויות הבירוקרטיות
דרור איטח |

בדיון מיוחד שערכה אתמול ועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת הוכרז רשמית על אישור תיקון מס 71 לחוק התכנון והבנייה (מורשה להיתר) שיזם ח"כ מיכאל גורולובסקי. התיקון בחוק מאפשר לאדריכלים לחתום על תוכניות להיתר בנייה של מבנים פשוטים ובכך לחסוך את הבירוקרטיה הכרוכה בקבלת היתרי בנייה בועדות התכנון המקומיות.

מטרת החוק להסיר חסם בירוקרטי הקיים כיום בקבלת היתרי בנייה ולאפשר לבונים ומשפצים פרטיים המעוניינים בהקמת או הרחבת מבנה, סגירת מרפסת, הוספת חדר על הגג וכיוצ"ב לקבל את היתר הבנייה מאדריכל מורשה, כמו גם ליזמים וקבלנים שמקימים מבנה פשוט יחסי, בניין עד 8 קומות או עד 10,000 מ"ר לקבל את היתר הבנייה מהאדריכל. החוק גם מטפל בבעיית האחריות על אישור התוכנית ומגדיר תחומי אחריות ברורים בכל שלב ושלב בתהליך הבנייה ומי ייתן את הדין במקרה ומשהו לא יהיה כשורה.

יוזם החוק, ח"כ מיכאל גורולובסקי, ציין אתמול במסגרת הדיון כי יישום החוק תלוי עכשיו במשרד הפנים שאמור לתקן תקנות שיקבעו, בין היתר, באילו רשויות מקומיות הוא יופעל. לדבריו, הוא מתכוון לפעול נמרצות על מנת לזרז את ההליך.

לדברי נשיא התאחדות הקבלנים אהרון כהן, אישור תוכנית בנייה בישראל במוסדות התכנון השונים נמשך בממוצע בין 5 ל-7 שנים, לעומת ממוצע של כשנה בלבד במדינות המערב. קבלת היתר בניה בארץ, גוזלת בממוצע בין 6 ל-12 חודשים, לעומת ממוצע של מספר שבועות במדינות המערב. גם אזרחים שרוצים לסגור מרפסת בביתם, לבנות חדר על הגג או לבצע הרחבה במבנה נתקלים במסכת בירוקרטית הגורמת, במקרים רבים, לביצוע עבודות ללא היתרים רק מחשש של האזרח להיתקל בחומת הבירוקרטיה העירונית.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה