ברוש לכנסת: להקים רשות מרכזית לתמיכה בעסקים קטנים
היצואנים הקטנים והבינוניים מייצאים כ-22% בלבד (כ-5.2 מיליארד דולרים) מכלל היצוא התעשייתי, זאת למרות שפדיונם של המפעלים הקטנים והבינוניים מהווה 30% מכלל פדיון התעשייה. כך מסר נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, לקראת יום עסקים קטנים ובינוניים שיערך מחר (21 ביוני) בכנסת.
לטענתו של ברוש, ניתן להגדיל את היצוא של היצואנים הקטנים בלבד, מ-1.8 מיליארד דולר אשתקד, ל-5.5 מיליארד דולר, תוך 5 שנים (עד 2009 כולל), והדבר יוסיף 45 אלף מקומות עבודה חדשים.
כדי שתחזית זו תתממש, אומר ברוש, כי על הממשלה לנקוט בפעולות הבאות, בסיוע הכנסת:
1. הקמת רשות מרכזית אחת לתמיכה בעסקים קטנים ובינוניים כמו בארה"ב. ברשות זו ירוכזו סמכויות, אחריות ותקציבים ותפקידיה העיקריים יהיו התווית מדיניות לאומית לעידוד עסקים קטנים ובינוניים ויזום חקיקה לעידוד ולתמיכה בהם.
2. הקמת ועדה ממשלתית בינמשרדית, שתקבע מדיניות לקידום פעילות הייצוא של העסקים הקטנים והבינוניים. (בוועדה ישתתפו גם נציגי התאחדות התעשיינים ממגזר המפעלים הקטנים והבינוניים).
3. חידוש וחיזוק פעילות הקרן לעידוד היצוא לחו"ל.
4. מתן פטור ממס, לתקופה של שנתיים, על גידול רווחי מפעל הנובעים מפעילות נוספת לייצוא מוצריו.
5. חיזוק מספר הנספחים המסחריים של ישראל בחו"ל ? תוך הרחבת פריסתם לאיזורים נוספים.
בנוסף, קורא ברוש לחברי הכנסת לתמוך ביוזמתה של סגנית השר רוחמה אברהם, לחקיקת חוק עסקים קטנים ובינוניים.
כמו כן קורא לחברי הכנסת להגביר את התמיכה בתוכניות סיוע קיימות למפעלים הקטנים והבינוניים כגון: ניצוץ, חונכות עסקית, חונכות עיצובית, ניהול איכותי ועוד.
נשיא התאחדות התעשיינים קורא לח"כים לתמוך במתן מענקי מו"פ גם למפעלים מהתעשייה המסורתית כולל הקטנים והבינוניים. מדובר בסיוע לפיתוח מוצרים ולשדרוג תהליכי הייצור במפעלים כדי להגביר את כושר התחרות מול שווקי העולם.
בשנת 2004 נוספו למעגל היצוא 2,000 יצואנים קטנים, (המייצאים כל אחד עד 3 מיליון דולר בשנה) - גידול של 21% לעומת השנה שקדמה לה. כיום מגיע מספרם לכ-9,335 (כ-94% מכלל היצואנים).
כן נוספו בשנת 2004 65 יצואנים בינוניים, (המייצאים כל אחד מ-3 מיליון דולר עד 15 מיליון דולר בשנה) - גידול של כ-15%. כיום מגיע מספרם ל-505, (כ-4% מכלל היצואנים).