הצרות של בן דב: "המשקיעים מחכים לראות אותו מזרים כסף"
בתוך שטף ההודעות המתפרסמות באתר הבורסה, ה"מאיה" יש לא מעט הודעות המדווחות על ידי החברות בשעות הערב המאוחרות, בשעות הקטנות של הלילה או בסופי השבוע כך שהמשקיעים בדרך כלל לא שמים לב אליהן. אחת כזאת היתה הודעה שפרסמה חברת טאו תשואות, הנמצאת בשליטת איש העסקים אילן בן דב.
לטאו יש 3 סדרות אג"ח, שתיים "סטרייט" רגילות ואחת, סדרה ב', היא אגרת חוב הניתנת להמרה במניות. מאחר שמניית טאו התרסקה ביותר מ-90% מחיר של 20 אגורות למניה הרי שהאג"ח נסחרת כיום במסלול האג"חי וצריך להתייחס אליה כאגרת חוב לכל דבר.
לפני כשלושה חודשים ניסו הבעלים בן דב ומנכ"ל החברה, יוסי ארד, לשכנע את בעלי הסדרה, שהיתה אז בהיקף של כ-463 מיליון שקל, להמיר את אגרות החוב שהיו בידיהם למניות החברה. אז ניתנה אופציה לבעלי האג"ח להמרה להמיר את האג"ח למניות החברה ביחס משופר של שתי אג"ח תמורת מניה אחת, במקום היחס של ארבע אג"ח תמורת מניה אחת. מן הדיווח שפרסמה אז טאו, עולה כי המשקיעים המירו אג"ח ל- 23.6 מיליון מניות של טאו בסכום כולל של 47.2 מיליון שקל, כלומר בוצעה המרה של כ-10% בלבד מתוך סך הסדרה, כשבן דב וארד המירו אג"ח למניות בהיקף של כ-41 מיליון שקל. כלומר, בעלי אג"ח בהיקף של 416 מיליון שקל העדיפו לא להמיר למניות, כך שבמידה ולא יחולו המרות עתידיות, תצטרך טאו לפרוע סכום זה בספטמבר 2013 .
שווי השוק של החברה עומד כיום על כ-31 מיליון שקל בלבד, לעומת כ-75 מיליון שקל בספטמבר. האג"ח נפלה למחיר של 7 אגורות ונסחרת בתשואה של יותר מ-70%.
בכל אופן, ביום חמישי האחרון התכנסו שוב בעלי האג"ח להמרה כשעל הפרק היתה הצעה לבדוק אפשרות של גיבוש הסדר עם החברה ולבדוק מהם הסעדים העומדים למחזיקי האג"ח. נציגות מחזיקי האג"ח היתה אמורה לשכור צוות מומחים לצורך ניהול משא ומתן עם החברה בכדי לבדוק אם יש בכלל טעם בניהול מו"מ עם החברה בנוגע להסדר חדש. באסיפה נכחו מחזיקים בכ-302.8 מיליון ע.נ. אגרות חוב המהוות כ-75% מהאג"חים שבמחזור.
בהצבעה השתתפו מחזיקים בכ-186.48 מיליון ע.נ. וכ-62% מתוכם התנגדו לניסיון כלשהו לבדוק אם אפשר לנהל מו"מ עם הבעלים וההנהלה בנוגע להסדר.
בשיחה עם Bizportal אומר אנליסט בכיר באחד מבתי ההשקעות הגדולים כי "למעשה המשקיעים המוסדיים יכולים עדיין להמתין. הם לא צריכים לרוץ להסדר עכשיו כי אם המצב יישאר בעייתי הם ילחמו בעתיד על קבלת כל הכסף או מרביתו ואם המצב ישתפר אז כמובן שהסיכוי שהם יקבלו את כל הכסף עולה. כנראה שהשקיעים מחכים שבן דב יזרים עוד כסף לחברה, ואם לא אז הם ינסו ללחוץ עליו. הוא כבר הבטיח בעבר שיזרים הון ". בן דב, אגב, העמיד ערבות אישית בהיקף של כ-168 מיליון שקל והחברה העריכה בדוחות כי "בגין הערבות היא לא תידרש לבצע פרעון מיידי של ההלוואות לזמן קצר לבנקים".
"ההחלטה של בעלי אגרות החוב של טאו ממשיכה את הקו המיליטנטי של המשקיעים המוסדיים בשבועות האחרונים מול החברות שגייסו מיליונים רבים של שקלים בשנים הטובות ומנסות להתחמק בכל מיני דרכים מתשלום כל החוב. גם כאן זה נראה שהולך להיות קרב על כל שקל. המשקיעים המוסדיים לא יוותרו. לאילן בן דב, כמו לשאר הטייקונים, מחכה תקופה לא פשוטה בכלל. מנגד, אולי כדאי להם לבצע המרה עכשיו כי הקרן עומדת לפדיון רק בספטמבר 2013 ומי יודע אם החברה תשרוד עוד שנתיים-שלוש. המרה עכשיו תזרים לחברה הון מאוד משמעותי שיעזור לה בהמשך", אומר אותו גורם.
טאו, אגב, דיווחה ברבעון השלישי של השנה על ירידה של 13% בהכנסותיה, שהסתכמו ב-82.8 מיליון שקל. החברה סיימה את הרבעון השלישי השנה עם הפסד של 63.6 מיליון שקל המיוחס לבעלי המניות בחברה לעומת הפסד של 1.2 מיליון שקל ברבעון המקביל ב-2007. ב-9 החודשים הראשונים של השנה רשמה החברה הפסד של 328 מיליון שקל לעומת רווח נקי בהיקף של 71 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.
החברה הציגה תזרים מזומנים חיובי בהיקף של כ-48 מיליון שקל ברבעון השלישי לעומת תזרים שלילי בהיקף של 376 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. לחברה הפסדים של 328 מיליון שקל ב-9 החודשים הראשונים של השנה, וגרעון בהון העצמי בהיקף של כ-147 מיליון שקל. לטאו יש התחייבויות שוטפות נטו (בניכוי מזומנים ושווי מזומנים) בהיקף של כ-580 מיליון שקל נכון ל-30 בספטמבר, כשעיקרן הלוואות זמן קצר מהבנקים, שהצטמקו לכ-504 מיליון שקל ב-28 בנובמבר.
להערכת החברה, המקורות הנזילים שלה "מספיקים על מנת לקיים את ההתחייבויות השוטפות של החברה למשך שנה לפחות" כך שבינתיים יש לאילן בן דב זמן מספיק יחסית על מנת לממש נכסים או לגייס כספים בדרך זו או אחרת. עם זאת, בחישובים שביצעה החברה ומפורטים בדוחות של הרבעון השלישי עולה כי הערך הנכסי הנקי (NAV) – נכסים בניקוי התחייבויות) עמד על כ-10 מיליון שקל בלבד בסוף הרבעון, לעומת כ-360 מיליון שקל בסוף 2007. הנפילות בשווקים באוקטובר ובנובמבר יצרו בור עמוק הרבה יותר וליום 28 בנובמבר הפך ה-NAV לשלילי בהיקף של כ-100 מיליון שקלים. טאו, עוסקת בהשקעות נוסטרו ובהשקעות ריאליות בחברות השונות (בעיקר בתחום הנדל"ן). לפני כשלושה שבועות דיווחה החברה כי היא בוחנת אפשרות למכור לחברת סאני אלקטרוניקה (הנמצאת גם היא בשליטת בן דב), את כל אחזקותיה במניות סקיילקס (24.8%) .
סאני היא בעלת השליטה בסקיילקס, ומחזיקה בה בכ-64.4%. שווי השוק של סקיילקס עומד כיום על כ-890 מיליון שקל כך שביצוע עסקה שכזו יכניס לטאו הרעבה למזומנים כ-220 מיליון שקל. הדירקטוריונים של שתי החברות היו אמורים לאשר את העסקה לפני כשבועיים אולם החברות דיווחו כי הדיון בדירקטוריון נדחה בינתיים "עד אשר יגובשו כלל הנתונים הדרושים לצורך קבלת החלטה סופית בעניין. החברה תעדכן בהמשך על החלטות נוספות שיתקבלו בעניין".