ראש קרן המטבע העולמית מודאג: "הסכנה הגדולה היא העלייה באינפלציה - עלולה להימשך עשורים"
יהיה זה קשה לקבוע את מידת ההשפעה של משבר האשראי על הכלכלות בעולם ובכלל עוד כמה זמן הוא יימשך. הפסדי האשראי ממשיכים ותופחים בעקבות המשבר בשוק המגורים בארה"ב, כך אמר היום דומיניק שטראוס קן, ראש קרן המטבע הבינלאומית.
"מה שעדיין איננו יודעים - מהי מידת ההשפעה על הכלכלה הריאלית", אמר ראש קרן המטבע בראיון שהעניק לסוכנות רויטרס. העלייה במחירי במזון והנפט מוסיפים על המצוקה של סקטור הפיננסים, אמר שטראוס בנימה מאוד פסימית באשר לבאות וצופה ירידה בצמיחה ב-2009. יחד עם זאת הדגיש כי הירידה בצמיחה היא איום משני בחשיבותו לעומת העלייה באינפלציה.
"במדינות המפותחות, הבנקים המרכזיים לקחו בחשבון את עלייה המחירים ודאגו לריסון מוניטרי. בשווקים המתפתחים ובמדינות בעלות הכנסה נמוכה לנפש יצאה האינפלציה משליטה. המשמעות היא שהמדיניות המוניטרית צריכה להיות מהודקת יותר בשבועות הבאים או בחודשים הבאים", הוסיף שטראוס קן.
ראש קרן המטבע הזכיר כי 'השיעור' שלמדנו מהאינפלציה של שנות ה-70 ושנות ה-80 הוא שעליית המחירים יכולה להימשך לאורך כמה שנים, אפילו עשורים, במידה והבנקים המרכזיים והממשלות בוחרות במדינות שגויה. לפיכך אומר שטראוס שהחשיבות לשמירה על יציבות מחירים היא עליונה.
בראיון שהעניק, אמר ראש קרן המטבע כי הדולר קרוב לאיזון של הטווח הבינוני, במידה ועורכים התאמות לאינפלציה למול סל המטבעות. "האירו כנראה הוא בצד החזק, בזמן שמטבעות אחרות מתומחרים לא נכון".
למרות שעל ארה"ב להעלות את הייצוא שלה כדי לחפות על הירידה בביקושים מבית, אמר שטראוס קן כי שער החליפין הוא לא הגורם היחידי המניע את הביקושים מחוץ. "המחירים חשובים, כמובן, אבל האיכות, השירותים ודברים אחרים השזורים יחד עם הייצוא הם חשובים יותר.