לקראת אזהרות הרווח: אולי כדאי ללמוד מהיפנים
לאורך השנה וחצי האחרונות רשם הדולר ירידות חדות מול השקל הישראלי וגרר פגיעה קשה ברווחי החברות המדווחות בשקלים אך מוכרות את מוצריהן מעבר לים. בחודש האחרון התעצמה מאוד המגמה וקיים חשש גדול, כי הולכות לפקוד את אחד העם הרבה אזהרות רווח, במידה והיצואנים הגדולים לא יבצעו פעולות שיצמצמו את הפגיעה בהם.
בעיית הייסוף של הדולר אינה רק מקומית אלא גלובלית ואולי כדאי ואף מומלץ לחברות הישראליות ללמוד מהמתרחש כיום בשווקים אחרים בעולם. מנתונים חדשים המתפרסמים היום עולה, כי היצואנים ביפן החלו להגדיל לאחרונה את העסקאות אותם הם מבצעים במטבעות נוספים מלבד הדולר, על מנת להימנע מהפגיעה הקשה בתוצאותיהם הפיננסיות כתוצאה מהיחלשות הדולר מול היין היפני.
חברות הכוללות את מיצובישי אלקטריק וקומאצ'ו, ענקיות אלקטרוניקה, מגוונות את סיכוני המטבע שלהן ע"י מעבר למטבע האירו ומטבעות אחרים מלבד הדולר, כך מדווח היום הדיילי ניקיי באתר הבית שלו.
"בעוד רוב האנשים מבחינים בהשלכות השליליות על הדולר, נראה כי ההשלכה האמיתית היא שלילית עבור היין, כיוון שיצואנים יפנים לא מגדילים את השימוש שלהם ביין כמטבע המוצהר בחשבונית", כתב מארק צ'נדלר, אנליסט מטבעות בכיר בבראון ברדורס הררימן.
בקושי חמישית מהייצוא היפני הינו לשוק הדולרי (מקומות בהם המטבע השולט הוא הדולר), אך מחצית מהחשבוניות הן דולריות.
למרות זאת, צ'נדלר מציין שקצת יותר מרבע מהייבוא והייצוא היפני הינו במטבע היין בעוד אם משווים לארצות הברית, שם הדולר האמריקני תופס מקום בכ-90% מהחשבוניות. יפן לא מייצאת סחורות כגון נפט וגרעינים שבדרך כלל מתומחרים בדולרים, הוא אמר.
הדולר איבד עד כה השנה, כ-6.8% כנגד היין, בעוד האירו האירופאי התחזק רק ב-0.2% מול המטבע היפני.
חברות יפניות ציבוריות (הנסחרות בבורסה) צופות כעת ירידה של 5.8% - הירידה הראשונה שלהם בשבע השנים האחרונות - בשורת הרווח לפני מס לשנה הפיסיקלית שתסתיים במארס 2009, כך ע"פ סקר שנערך בניקיי.