מנכ"ל קמהדע בראיון: "אם נקבל את האישורים, אנחנו יכולים למכור במאות מיליוני ד'"
חברת קמהדע רשמה לאחרונה התקדמות משמעותית בדרך לקבלת האישורים למוצרי ה-AAT. יחד עם זאת, התוצאות הכספיות מעניקות תמונה שונה במעט על החברה. בראיון עם מנכ"ל החברה, דוד צור, ניסינו להבין איפה נמצאת כיום החברה ומה הסיכויים לממש את החלום הגדול - הפיכת החברה למובילה בעולם בתחומה.
קמהדע פועלת כיום בשני אתרים. האחד הוא בפארק המדע ברחובות, שם נמצאים שטחי המעבדות והמחלקה הרגולטורית. האתר השני הוא בבית קמה - מפעל הייצור ובו מערכות תומכות. בחברה מועסקים כיום 220 עובדים, כאשר הכוונה היא לא רק לפתח את המוצרים אלא גם למכור אותם, כך לפחות על פי התוכנית האסטרטגית של החברה.
בשנה האחרונה המפעל בבית קמה עבר שדרוגים מאוד משמעותיים לקראת ייצור מוגבר של התרופות והיה סגור במשך 8 חודשים. עובדה שיכולה להסביר את ההפסד שנרשם ב-2007. גם השנה צפוי המפעל להיות סגור למשך תקופה מסויימת.
איפה אתם עומדים מבחינת התהליך לקבלת האישורים?
אנחנו מקווים להגיש את תיק הבקשה לאישור FDA בחודשים הקרובים למוצר ה-AAT IV שכיום נמכר כבר ב-2-3 מדינות בעולם. אני רואה מבחינתי את הסיכוי שהמוצר לא יגיע לשוק הגדול בארה"ב ואירופה כזניח, זאת מאחר והמוצר כבר נמכר בחלק מהמדינות המתפתחות.
יחד עם זאת, עלות הטיפולים לשנה היא כ-80,000 דולר. אנחנו מניחים שנצליח למכור בהיקפים גדולים, המרחק מאיתנו לשוק במינוחים הרפואיים הוא זמן אפס (כשנתיים).
במה אתם נבדלים מחברות אחרות? מה החידוש שלכם?
כאשר מספקים את הטיפול לחולי הנפחת התורשתית בהזרקה, מגיע רק חלק מהחומר הפעיל לידי ביטוי. אנחנו פיתחנו צורת מתן באינהלציה לאותה התוויה ועל זה רשמנו פטנטים, זה הרבה יותר יעיל ופחות בזבזני. יתרון נוסף הוא שלא צריך ללכת לבית החולים כדי לקבל זריקה, ואנחנו הראשונים בעולם שקיבלנו אישור לתוכנית הקלינית.
האם ייתכן מצב שבו טרם הניסויים המתקדמים ובעקבות המכירות של המוצר במספר מדינות, רופאים מארה"ב ואירופה יוכלו להעניק לחולים את התרופה על דעת עצמם?
ייתכן מצב שבו לאחר ניסויי השלב הראשון והשלב השני ( PHASE 1,2), רופאים יתחילו לרשום על דעת עצמם את התרופה לחולים בטרם האישורים הסופיים. יש את הדוגמא של מטופל ישראלי עם מחלת ריאות שהיה מאושפז בטיפול נמרץ ויומיים לאחר קבלת התרופה חזר לתפקוד מלא.
איפה נמצאת התוכנית האסטרטגית ואילו שינויים היא עברה?
היעדים השתנו מאלו שהיו לפני חמש שנים, אם לפני חמש שנים חשבנו ששוק היעד הוא סין ומקסיקו, היום אנחנו מאמינים שהמטרה העיקרית היא ארה"ב ואירופה. כרגע באירופה קיבלנו פטנט על תהליך הייצור של התרופה.
המשבר בשווקים הגביל ומקשה על גיוסי הכספים, איך אתם מתמודדים?
קרן הרקולס, בנק השקעות אמריקני, העניק לנו הלוואה לזמן ארוך בסף של 20 מיליון דולר, באמצעותה חיזקנו את מבנה ההון וכן את היכולת לסיים את הפרויקטים שהתחלנו. נציין שהחברה הצליחה לגייס כספים למרות התנאים הקשים.
מתי מוצרי הדגל (ATT) לסוגיהם יגיעו לשוק בארה"ב?
אחרי שנקבל את אישור ה-FDA, המהלך צפוי להסתיים במהלך 2009.
בעצם החברה הציגה הפסד גולמי ב-2007, וזה מדליק נורה אדומה אצל משקיעים. איך אתה יכול להסביר את זה למשקיעים?
אתה שואל בעצם האם זה הגיוני או ייתכן שהחברה מוציאה על מחקר ופיתוח יותר ממה שהיא מוכרת? אז אם רוצים ליצור ערך, להיכנס לשווקים ולהכניס מוצר שיש לו פוטנציאל של מאות מיליוני דולריים, אז כנראה שזה מה שצריך לעשות. תמיד אפשר לעצור את התהליך ולהיות רווחיים, אבל המטרה היא השקעה מאוד גדולה במחקר ופיתוח.
הניסויים לוקחים שנים כל פעם ממתינים לשלב הבא, כל שלב הוא עתיר זמן וכסף, כל שלב מקרב אותנו יותר לשוק. הוצאות המחקר והפיתוח עולות ככל שאנחנו בשלבים מתקדמים יותר. נכון לרגע זה, הרווחיות היא לא הפרמטר ששמנו לנגד עיננו. ב-2007 היה גידול ניכר בהוצאות המחקר והפיתוח. חלק מהתוכניות שלנו נוגעות להכנסת שותף אסטרטגי ב-2009 כדי שנצליח ליישם יותר בקלות את המטרות שהצבנו לעצמנו.
איפה אתם נמצאים במודל עולם התרופות?
מודל התרופות דורש הבנת שוק ותכנון ולכן צריך יתרון תחרותי לזמן ארוך, את זה אנחנו מיישמים באמצעות ניהול אבני דרך וניהול סיכונים. המודל הייחודי בקמהדע הוא שלקחנו מגוון מוצרים במגוון התוויות. למכשיר האינהלציה יש פוטנציאל עצום ואם יצליח הוא יכול לקחת אותנו להיות חברה רווחית ומובילה בעולם.
מה עשיתם עד כה עם הכסף שגייסתם?
במהלך השנים 2005-2008 החברה גייסה למעלה מ-40 מיליון דולר. שדרגנו את המפעל ויש לנו תוכנית פיתוח ל-5 מוצרים, רשמנו פטנטים ועשינו שיתופי פעולה אסטרטגים.
מה המסר שלך למשקיע?
ב-2008 התקדמנו באופן משמעותי והשגנו אבן דרך שמקטינה את הסיכון. אנחנו במקביל ממשיכים בתוכנית הקלינית ונמצאים בשלבים מאוד מתקדמים למעמד של חברה מובילה בעולם. בשלב הזה לאחר שדחינו שיתופי פעולה אסטרטגים, הגדרנו את השנה הנוכחית, כשנה של איתור שותפים כדי למצות את הפוטנציאל.
לא בטוח שלבד נוכל למצות את מלוא הפוטנציאל של החברה ולזרז את התהליכים. אנחנו נפתח את הדרך לשיתופי פעולה אסטרטגים מבלי שאנחנו מוותרים על הטכנולוגיה או מוכרים את החברה.
המשקיע קיבל בכל אופן הרבה יותר ממה שהתחייבנו בתשקיף של 2005. אני מאמין שקמהדע הייתה ועדיין השקעה טובה עבור מי שמביט אל הטווח הארוך. חלק מהשחקנים בשוק הבינו את הסיפור ותומכים בחברה כבר מזה זמן.
***כל הנתונים הפיננסים המוצגים לעיל נלקחו מאתר הבורסה לניירות ערך***