2 נקודות על בעלי העניין: וסיפור אחד על באפט

להסביר לא וגם להרגיע או להלחיץ לא, מה כן? להסתכל על הדברים כפי שהם
יוסי פינק |

מה לא נכתב בימים האחרונים על המצב בשווקים? אלפים רבים של מילים נשפכו כמו נהר גועש. העיתונים הגדולים צעקו "לחץ", "מפולת" ושאר פנינים שמטרתן העקרית להביא את הצרכן לצרוך את העיתון. תופעת הלוואי של אותן כותרת היא העובדה ששנת היופי של אותו צרכן נדדה בימים האחרונים.

אז אני לא מתכוון לנסות להרגיע או מנגד להלחיץ, ברור שחלק גדול מכל מה שקשור בעולם ההשקעות זה האלמנט הפסיכולוגי וברור שכיום האלמנט הזה משחק תפקיד מכריע בקבלת ההחלטות של המשקיעים. אז מה? אז עצם ההבנה שאלו הם פני הדברים תגרום לכם לישון טוב יותר בלילה? הרי על כל אחד שאומר שהבורסה בסוף עולה יש עשרה שיסבירו לכם איך במשך עשורים שלמים במהלך המאה הקודמת הבורסה דרכה במקום. להיות רגוע זה לא חלק מהמשחק.

אז להסביר לא וגם להרגיע או להלחיץ לא, מה כן? להסתכל על הדברים כפי שהם. ולא שם רחוק, בארה"ב המורכבת כ"כ, כאן בארץ, קרוב.

שני דברים ראויים להתייחסות בשלב הנוכחי.

האחד הוא פעילותם של בעלי העניין בבורסה. במשך 5 שנות הגאות בבורסה נהגנו ב-Bizportal לפרסם מידי יום חמישי את רשימת הרכישות שביצעו בעלי העניין בשבוע החולף. תמיד היה על מי לכתוב ותמיד היו עסקאות גדולות. הדבר היה נכון גם לאחר תחילת המשבר בחודש יולי 2007 אבל בשבועות האחרונים - דום שתיקה. בשביל למצוא רכישה ראויה לשמה של מניות ע"י בעלי עניין צריך לחפש עם זכוכית מגדלת.

נכון, פישמן ממשיך לקנות טיפין, טיפין במבני תעשיה וכלכלית ירושלים, גיל בלוטרייך קונה קצת במישורים ובודנשטיין קונה לאט לאט ברבד. נכון גם שפה ושם צצות קרנות כבעלות עניין בחברות, דוגמת מיטב שנכנסו בקסטרו בסוף ינואר אבל אלו בבחינת היוצאים מהכלל שמעידים על הכלל. נראה כי בעלי העניין, כמו הציבור כולו, נכנסו לעמדת המתנה והדבר אומר שני דברים. האחד זה שיכולתם לחזות את התחתית דומה ליכולתו של המשקיע הפרטי לעשות זאת והשני זה שגם הם נתונים להשפעת האלמנט הפסיכולוגי ובמידה דומה.

אם חשבנו שמה שעומד לצידם של בעלי העניין זה אורך הנשימה וטווח ההסתכלות קדימה אז השבוע באה פידליטי, בעלת העניין בוריפון, והראתה לנו שגם למוסדיים הגדולים לא כל כך נעים לראות את ההפסד תופח. ענקית הקרנות (פידליטי) החלה לרכוש ממניות וריפון מייד לאחר פרוץ המשבר בחברה והגדילה לעשות כן כשבתאריך ה-13 לפברואר רכשה מניות בסכום מוערך של כ-50 מיליון דולר. זמן קצר לאחר מכן, ב-10 למארס, היא כבר מכרה מניות וריפון ב-62.9 מיליון דולר. בסה"כ מדובר על טווח זמו בו ירדה המניה קרוב ל-17%.

הדבר השני שניתן לשים לב אליו בחודשים האחרונים הוא שנסיונות ההרגעה מצד בעלי העניין דוגמת לבייב או אקירוב מקבלים משמעות הפוכה לחלוטין אצל המשקיעים. בכל פעם שלבייב דיבר טובות על אפריקה, נראה כי הוא למעשה יצר הזדמנות יציאה מהמניה. כתוצאה מכך ההנחה שמסתובבת כעת בשוק היא שאם אתם שומעים בעל עניין בחברה שמדבר טובות על המניה שלו, כנראה שזה הזמן ללכת בשורט על המניה ואולי אפילו על הסקטור. זה הוכיח את עצמו.

כמובן שהרשות לא מאפשרת כיום לבעלי העניין לדבר על המניה ולכן הייתי מציע לראות בחשדנות רבה רכישות של בעלי עניין, שהרי זו הדרך היחידה שנותרה להם לשדר אמון במניה. כך ראינו את תשובה רוכש כ-10 מיליון שקל ממניות קבוצת דלק (בעיצומו של גל השמועות על המניה) וכך ראינו את לבייב רוכש ממניות אפריקה בסכום של 17 מיליון שקל לפני מספר חודשים. איפה נסחרות היום שתי המניות? אחוזים ניכרים מתחת למחיר הרכישות הללו. כאמור, לכבד אך גם לחשוש.

ועוד מילה

לנוכח הבריחה ההמונית של הציבור מהבורסה, אי אפשר היה שלא להיזכר במהלך שביצע וורן באפט לפני מספר חודשים. האורקל סיים בחודש אוקטובר האחרון לממש את שארית החזקותיו בענקית הנפט הסינית, חברת פטרוצ'יינה ( PTR ), כאשר מחיר המניה עמד על כ-200 דולרים. מהרגע שבאפט החל לממש את הפוזיציה על פטרוצ'יינה, המניה המשיכה לטפס עוד עשרות אחוזים. "נכנסתי בגלל המחיר ויצאתי בגלל המחיר", כך אמר באפט לאחר שסיים לממש את ההחזקה, אך לנוכח המשך הטיפוס במחיר המניה, הוא הוסיף - "יכול להיות שיצאתי מוקדם מידי".

כמה המניה שווה היום? 120 דולר בדיוק, רשמה ירידה של יותר מ-50% מהשיא שנרשם בסוף נובמבר (266 דולר). כנראה שלא במקרה הוא עקף לאחרונה (בסיבוב) את ביל גייטס והפך לאיש העשיר בעולם. שאפו

סוף שבוע טוב לכולם

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה