עם תשואה של 8.7% ב-2007: האם האג"ח הממשלתיות בארה"ב תמשכנה בראלי?
האג"ח הממשלתיות בארה"ב כנראה תסיימנה היום את השנה הטובה ביותר שלהן מאז 2002, במידה ולא יתרחשו היום אירועים חריגים. החולשה שנרשמה השנה בשוק המגורים חלחלה לפחות במקצת לתוך אבני היסוד של הכלכלה הגדולה בעולם, המשקיעים ביטאו זאת היטב בנהירה לנכסים הבטוחים יותר.
עד כה, טרם פתיחת יום המסחר האחרון לשנת 2007, אגרות החוב הממשלתיות בארה"ב רשמו תשואה מצטברת של 8.7%, ההפסדים האדירים מהשקעות הסאב-פריים למניהן גרמו לרבים לסלוד מהסיכון ולרכוש את אגרות החוב הממשלתיות. מסע הרכישות לחץ את התשואות מטה, ובדרך זו אולץ גם ה'פד' להבין כי קונסנזוס הציפיות הוא לרוב מה שעתיד לבוא.
מחיקות עתק שהסתכמו עד כה ב-80 מיליארד דולר אשר הגיעו מענקיות ההשקעות והבנקים בניהן סיטיגרופ, מריל לינץ' ו-UBS. נגיד הפדרל ריזרב הפחית את הריבית להלוואות בין לילה בין הבנקים ב-1%, בשלושת החודשים האחרונים, כך שכעת היא עומדת על 4.25%. הפדרל ריזרב והבנקים המרכזיים באירופה הזרימו נזילות ללא הרף לשווקים בכדי לשקם את שוק החוב והאשראי המקרטע ולמנוע מיתון כלכלי.
האינדקס של Thunberg, המודד את הגישות השונות בשוק לגבי האג"ח הממשלתיות, סיים את השבוע האחרון ברמה של 51 נקודות. קריאה הגבוהה מ-50 מסמלת כי המשקיעים מצפים כי המחירים יעלו, או התשואות תרדנה. אגב, ביוני האחרון היה מדד על 50 נקודות, סימן לנייטרליות.
יחד עם זאת, הכלכלנים כבר לא כל כך אופטימיים לגבי אגרות החוב הממשלתיות בשנת 2008. הצפי הוא כי תשואות האג"ח ל-10 שנים תקפוצנה ל-4.48% (משקף הפסד מחיר אגרת של כ-5 דולר על פי מח"מ של 10 שנים). התשואה על אגרות החוב לשנתיים תעלה על פי סקר הכלכלנים של בלומברג ל-3.76%.
לסיום, נזכיר את מרווח ה"טד", שהוא מסמל את הפרשי הריבית אותה משלמת הממשלה עבור האג"ח לשלושה חודשים לבין זו שמשלמים הבנקים. מרווח זה מראה כרגע כי המלווים הם בעלי רצון רב יותר לביצוע עסקאות. מרווח ה"טד" הצטמצם ל-1.58%, לעומת השיא עם געשי הפאניקה של משבר הסאב-פריים – 2.4%.