מה גרם לדאו ג'ונס לאבד 2.6%? אפקט הפרפר
משק כנפיו של פרפר בקצה אחד של העולם יכול לגרום לסופת טורנדו בקצה האחר. סביר שיצא לכם לשמוע את המשפט הזה. ובכן ככה בדיוק הוא משבר הסאב-פריים, המשבר התחיל כמשבר משכנתאות, ששיעורן מכלל שוק המשכנתאות בארה"ב, הוא כ-2% או כ-100 מיליארד דולר. סכום זעום בתוך כל הנזילות הגלובלית המטורפת הזאת, אז בעצם למה לא לקחת את הסיכון, אנחנו חברה גדולה נעניק משכנתאות, ננפיק כנגדן אג"ח, חלק מהן לא יחזרו אבל שיעורי הריבית הגבוהים גם ככה יחזירו את ההשקעה.
אז איך בעצם משוק זניח בארה"ב, הדבר הפך לפצצת אטום שמרעידה את אמות הסיפים של כל בורסה בעולם? כבר היו שהספידו את המשבר וטענו שחלף מהעולם אבל מילים כאלה הם בדיוק כמו לטאטא את הלכלוך מתחת לשטיח ולהגיד שניקינו. לא כך?
הפדרל ריזרב הפחית ביום רביעי את הריבית המוניטרית ב-0.25% נוספים לאחר שכבר הוריד אותה ב-18 לספטמבר ב-0.5%. לא נשכח את הסכומים האדירים שהוזרמו לשווקים כמה מאות מיליארדי דולרים, שמטרתם להציל את היצע הכסף הגווע. אבל הרי שהפדרל ריזרב לא יכול לבצע הקלות מוניטאריות לנצח ולהגדיל את כמות הכסף.
לא עבר חודש מאז ההורדה הראשונה וכבר מחיר הנפט קרוב ל-100 דולר לחבית. הזהב נוגע כבר ב-800 דולר לאונקיה. מחיר השיא של הזהב הוא בסך הכל 850 דולר שזה באחוזים עלייה של 6.25%, ממש כלום, כמה ימים של שיגעון והזהב בשיא של כל הזמנים.
אבל אלו רק הגדרות וכותרות של עיתונים גרידא, אין להם משמעות כלכלית. כל אחד, בתור משקיע, רוצה לדעת איך משפיעה כל עלייה של 1% במחיר הנפט על הרווחים של החברה שבה הוא משקיע. הכוונה כאן היא דווקא לא לחברה המספקת נפט, אלא דווקא לזאת התלויה יותר מכל במחירי ההובלה הימיים ומחירי האנרגיה. לפני כשנה עלה מחיר הנפט בחדות אל סמוך מאוד למחיר של 79 דולר אך נסוג וכבר אז היו כאלו שחששו מפגיעה ברווחים, אבל מה שהתלווה לעלייה במחירי הנפט היתה גם ירידה בשכר של מדינות הצווארון הכחול.
שנאת הסיכון כהשתקפות המשבר
כאשר רוצים לבחון סימני מצוקה בשוק המניות, רצוי מאוד ללכת לשוק האג"ח. אחד הדברים שאפיינו יותר מכל את הירידות החדות בחודש אוגוסט, היה שנאת הסיכון בקרב משקיעים. מתאוות בצע חסרת מעצורים ושימוש באמצעים ממונפים מאוד התרחש מעבר לרכישות מאסיביות של אגרות חוב ל-10 שנים או TREASURY NOTES. התשואה על אגרות החוב הללו היתה טרם פרוץ המשבר, ברמה של כ-5.2% ולאחר עוד חודש של זעזועים היא הגיעה ל-4.5%. אגב, נכון להיום עומדת התשואה על 4.36%,
סיטיגרופ
הירידות החדות הגיעו היום (ה'), בעיקר בגלל ענקית הפיננסים סיטיגרופ. או יותר נכון בגלל הערכות של אנליסטים כי החברה לא תוכל לעמוד בתשלומי הדיבידנד אותם היא נוהגת לחלק מידי רבעון.
האנליסטים ב-CIBC טענו כי החברה פועלת מתוך דילמה: אם למכור נכסים ולשלם לבעלי המניות את הדיבידנד ובכך ונוותר על צמיחה אורגנית שתבוא לידי ביטוי בירידה ברווחים אחר כך? או שלהקטין את הדיבידנד ולקוות לצמיחה אורגנית. כך או כך החברה יוצאת נפגעת מכל הסיפור זהה שגם היה הטריגר המרכזי להביא אותה לירידה של 6.8%. חשוב להבין כי חברה בסדר גודל של סיטיגרופ, כדי להזיז אותה לירידה כזאת אדירה צריך מחזור עם היצעים של כמה מיליארדי דולרים.
השורה התחתונה
הסיפור של סיטיגרופ הוא גם הסיפור של כל המשבר הזה, או יותר נכון וזה מה שמרבית המשקיעים לא מצליחים להבין - בחירה בין גרוע לגרוע מכל. זה מה שלמעשה עושה הפדרל ריזרב, יושבים הכלכלנים המכובדים על שולחן הדיונים עם המודלים הכלכליים והאקונומטרים הכי טובים בעולם ומנסים להעריך איך תשפיע אותה הפחתת ריבית על הביקושים לצריכה הפרטית, על הדולר, היצואנים, מדדי אגרות החוב, ומה שלא פחות חשוב, על הלווי הסאב-פריים שבגללם התחיל כל הסיפור. המשל בכל העסק הזה הוא שלווי הסאב-פריים הם אותו פרפר שמשק כנפיו יכול להביא את כל הכלכלה למיתון עמוק. המיתון הוא סופת הטורנדו.
הפדרל ריזרב בחר להימנע מהגרוע מכל והוא המיתון גם אם הגדיר את הדברים לא פעם בלשון העדינה של האטה וצמיחה מתונה, כל מנהל השקעות יודע שהם מילה נרדפת למיתון. אבל בהצהרה האחרונה של ה'פד' נרמז כי כרגע תם לו רצף הורדות הריבית לעת עתה. הסיבה טמונה בכך שמעכשיו, המחיר שישלם ה'פד' על הפחתת ריבית יהיה גבוה הרבה יותר מהתועלת הכלכלית. מה שיודעים ב'פד' הוא שאם מורידים בחודש הבא את הריבית שוב, אפשר להגיד במילים אחרות, הנפט ב-110 דולר והדולר נסחר תמורת 1.5 אירו, שזה בעצם אותו הדבר וזה לא הכיוון הרצוי.