וול סטריט השבוע: השוק "צמא" לעוד נזילות מצד ה'פד'

לאחר שביום שישי האחרון סיפק ה'פד' "זריקת נזילות" לשווקים, מצפים המשקיעים לעוד סימנים להקלה במדיניות המוניטרית. התפתחויות והודעות שליליות הנוגעות להסתבכויות נוספות של חברות במשבר האשראי, עלולות להשפיע על המדדים לרעה
שהם לוי |

התנודתיות בוול סטריט לא אמורה להיפסק השבוע, ונראה שלכל ההתפתחות האחרונות, בנוגע למשבר הסאב-פריים ומשבר האשראי שהגיע בעקבותו, תהיה השפעה מכרעת על כיוון המדדים.

משבר האשראי, והודעות שליליות מצד החברות, הכניסו את השוק כרגע ל"תיקון", אך רבים חוששים שמא יהפוך התיקון למפולת בשווקים. ביום שלישי האחרון איבד הדאו ג'ונס 200 נקודות כאשר בשעות השפל אף נסחר בירידות של כמעט 2.5%, ביום רביעי השיל 167 נקודות.

המהלך שביצע הפד ביום שישי האחרון שינה בצורה מסוימת את מצב הרוח של המשקיעים, אך לא פתר את הבעיות. כך אמר Owen Fitzpatrick, כלכלן בכיר בדויטשה בנק. כמו כן הוסיף כי: "השינויים בשווקי האשראי והסאב-פריים עדיין נשארו בעינם."

הבנק המרכזי בארה"ב, הפדרל ריזרב, חתך ביום שישי האחרון את הריבית על הניכיון, אשר לה השפעה על אגרות החוב קצרות הטווח. למעשה, ברננקי שיחרר מעט חמצן לשווקים בכך שיצר אלטרנטיבה בנקאית טובה יותר, לחברות המעוניינות לגייס אשראי. משבר הסאב-פריים יצר קשיי גיוס כספים גם בקרב חברות בעלות חוסן פיננסי איתן, ולא קשורות ישירות למשבר, הפד נקט בצעד עוקף הורדת ריבית מוניטרית. בכך שטיפל למעשה בשורש הבעיה והוא הנזילות עצמה של גופים מוסדיים ולא בהורדת ריבית מוניטרית שעשויה לעודד אינפלציה באופן ישיר.

אמריקניות במרכז

חברת המשכנתאות הגדולה בארה"ב, Countrywide, חטפה ירידה של 31% במניותיה בשבוע החולף, גם לאחר עלייה של 13% ביום שישי האחרון. החברה גייסה 11.5 מיליארד שקל בשבוע החולף לצורך מימון הפעילות העסקית, זאת לאחר שנתקלה בקשיים בגיוסי כספים בשווקים הפיננסים. חברת הדירוג, Standard & Poor's, שפכה מעט שמן לדורה כאשר הורידה את דירוג האשראי של החברה ל"שלילי", בטענה שחוסנה הפיננסי של החברה מוטל בסכנה.

חברת הברוקארג', הפועלת בעיקר בתחום החוזים העתידיים, Sentinel Group, אשר הודיעה בשבוע החולף כי לא תאפשר ללקוחותיה למשוך כספים מקרנותיה, תמשיך לעמוד במרכז ההתרחשויות גם השבוע.

רווחיות החברות

" למרות שלאיש לא אכפת, הרווחים עד כה די טובים, כך אמר David Dropsey, אנליסט בכיר ב-Thomson.

כ-93% מהחברות הנכללות במדד ה- S&P 500 דיווחו עד כה על תוצאותיהן לרבעון והציגו עלייה של 8.1% ברבעון המצרפי, שיפור משמעותי מה-4.1% שנצפה בתחילת יולי. אולם, זה הרבה מתחת לצמיחה הדו ספרתית ברווחי החברות שנרשמה בשנים הקודמות.

רק 80 חברות ממדד ה- S&P 500 סיפקו תחזיות עד כה, בהשוואה ל-130 בשנה שעברה. ומתוך כלל החברות רק 432 הציגו תחזיותף לעומת 642 בשנה החולפת.

מאקרו השבוע

מדד האינדיקטורים המובילים יפורסם ביום שני עם פתיחת המסחר. המדד מאגד בתוכו 10 אינדיקטורים כלכליים, שמצביעים על הפעילות הכללית במשק. במהלך 30 השנים האחרונות פעמים רבות הצביע המדד על נסיגה, שלא באה לידי ביטוי במיתון כלכלי.

ביוני האחרון ירד המדד ב-0.3%, בהמשך עלייה של 0.2% במאי. קונסנזוס תחזיות האנליסטים עומד על עלייה של 0.4%, כאשר טווח התחזיות התחתון צופה עלייה של 0.2% בלבד. כרגע נראה, שלנתון תהיה השפעה מרכזית על המסחר, אם יצביע המדד על עלייה מתונה או במקרה הגרוע אפילו ירידה, יגברו החששות בקרב המשקיעים להאטה בצמיחה.

נתון המכירות הקמעונאיות( ICSC-UBS) הנאסף בידי איגוד מרכזי הקניות האמריקני, יפורסם ביום שלישי , ועשוי לספק אינדיקציה נוספות על מידת חוזקה של הצריכה הפרטית בארה"ב, שמניעה כשני שלישים מהכלכלה.

עוד נתון מרכזי השבוע, הוא מדד הבנקאים למשכנתאות שמתפרסם כמידי שבוע ביום רביעי, בשבוע החולף הפתיע הנתון כשרשם זינוק של 3.4%. הנתון מספק מדד למצב הביקושים למשכנתאות, לאור הסערה האחרונה בשווקי האשראי והקשחת התנאים לקבלת משכנאות בארה"ב, עשוי הנתון להצביע על חולשה.

את השבוע ינעלו שני נתונים מאקרו בעלי משקל מכריע, הראשון נתון ההזמנות למוצרים בני קיימא, המשקף את המשלוחים העתידיים של המפעלים לקמעונאיות ושאר החנויות. כמובן, נתון ההזמנות גם כן יספק אינדיקציה נוספת למצב הצריכה.

הנתון שיסגור את שבוע המאקרו העמוס יהיה נתון מכירות הבתים החדשים שישקף בצורה אמינה יותר את המצב בשוק המגורים האמריקני. בחודש יוני נפלו מכירות הבתים ב-6.6%, לאחר ירידה של 2.2% בחודש מאי. לאחרונה הנתונים שיקפו ירידה במחירי הבתים בשל עופי היצע אדירים שנגרמו כתוצאה מהמשבר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה