על משמעות השלב השני של ברננקי בניהול המשבר

למה הוריד ראש הפד דווקא את הריבית על הניכיון? ורד דר, האסטרטגית הראשית של פסגות-אופק, רון אייכל, אנליסט המאקרו של IBI ואבישי הרצו אנליסט מישיר בית השקעות עושים סדר בדברים ומספקים הסברים
יוסי פינק |

ביום שישי בצהריים הוריד הנגיד האמריקאי, בן ברננקי, את ריבית הניכיון בארה"ב ב-0.5% משיעור של 6.25% ל-5.75%. אירוע זה עורר מיידית את השווקים הפיננסים בארה"ב ובאירופה תוך היפוך המגמה והאווירה.

מעט יותר משלושה שבועות מאז פרץ משבר האשראי האמריקני וגרם לתנודתיות גדולה וירידות שערים בבורסות העולם, הפד שלף ביום שישי האחרון כלי נוסף בניהול המשבר - הריבית על הניכיון. ורד דר, האסטרטגית הראשית של פסגות-אופק, מסבירה כי הריבית על הניכיון זו למעשה הריבית בה הבנקים מקבלים כסף מהפד עצמו. הריבית המוצהרת היא 5.25% וזו הריבית בה מנחה הפד את הבנקים המסחריים להלוות האחד לשני. קיימת גם האופציה של ללוות כסף מהפד עצמו בריבית של 6.25% (ריבית הניכיון) אך בשנים האחרונות הבנקים לא בחרו בדרך זו ואף נמנעו מכך על רקע פגיעה במוניטין (בחוסן הכלכלי) אך כעת הפד ממש מפציר בבנקים ובגופים הזקוקים לנזילות ללוות כספים ולעשות זאת מתוך מקום של עוצמה.

הכלי הראשון בו השתמש ברננקי (כמו גם מספר בנקים מרכזיים נוספים מסביב לעולם) כגלגל הצלה לשווקים היה הזרמת כספים בריבית נמוכה מהריבית המוצהרת. המטרה הייתה ברורה, להזרים כמות מדודה של כסף ליעד מוגדר מראש. לכאורה, בפני ברננקי עמדו שתי אפשרויות, הזרמת כספים או הורדת ריבית הפד. עדכון הפד האחרון היה בתחילת החודש, כלומר לאחר פרוץ המשבר. ברננקי בחר להותיר את הריבית ללא שינוי, להתייחס בעיקר לסכנות האינפלציה ולא להתערב במשבר. מספר ימים לאחר מכן החליט ברננקי לעבור למדיניות של ניהול משבר וכאמור, בחר באופציה של הזרמת כספים (יותר מ-120 מיליארד דולר נכון להיום).

אז מדוע לשלוף כלי חדש בצורת הריבית על הניכיון?

אבישי הרצנו סבור כי למהלך של הורדת הריבית על הניכיון יש משמעות עמוקה יותר. לדבריו, "הזרמת הכספים היא פלסטר לשווקים ואילו מהלך של הורדת הריבית על הניכיון היא מהלך לטווח ארוך יותר". עוד אומר הרצנו, כי החשיבות היא בעיקר במרווח בין ריבית הניכיון לבין הריבית המוצהרת. "מאז 2003 עמד המרווח על 1% וכעת הוריד ברננקי את המרווח לרמה של 0.5%, אם נבחן את התנהגות הפד בשנים האחרונות, נבין כי כנראה שלא מדובר בפעולה לזמן קצר. 17 העלאות ריבית רצופות ביצע הפד עד יוני 2006 (0.25% כ"א במרווחים של חודש וחצי) ומאז הוא הותיר את הריבית ללא שינוי. מאז 2003 עמד המרווח בין הריבות על 1%. מתוך כך ניתן להבין שהפד פועל בצורה עקבית ולכן לא סביר שברננקי יבחר להעלות חזרה את הריבית על הניכיון".

עוד אומר הרצנו, כי ע"י הורדת הריבית על הניכיון והותרת הריבית המוצהרת, מנסה ברננקי לתמרן בין משבר הנזילות לבין סכנת האינפלציה. "ברננקי עדיין לא מוכן להגדיל את החשיפה לסיכוני האינפלציה ולכן הוא בוחר בהורדת הריבית על הניכיון. בדרך זו, אין השפעה של ממש על הצרכן הקטן או על לווי המשכנתאות, אלא רק על הבנקים ורמת הנזילות שלהם. כאמור, ניהול משבר קלאסי. מי שמחפש הקלה כללית לכלכלה האמריקנית לא ימצא אותה כאן, הטיפול הוא נקודתי" כמו כן סבור הרצנו, כי המהלך של הורדת הריבית על הניכיון משדר נסר של פעילות לטווח ארוך יותר והדבר אמור להקנות ביטחון לבנקים.

לסיכום אומר הרצנו, כי המהלך הוא למעשה מהלך המשך להזרמת הכספים האדירה שביצעו נגידי הבנקים המרכזיים במדינות העולם ומטרתו היא הגדלת הנזילות בשווקים הפיננסים בניסיון לחלצם מקשיי הנזילות אליהם נקלעו ע"מ שלא יהיה קושי בביצוע עסקאות ובכדי שפרויקטים שזקוקים מיידית למזומנים לא יתקעו.

ורד דר, האסטרטגית הראשית של פסגות, אומרת היום כי המהלך של הפד היה כתוצאה מהעובדה שמהלך הזרמת הכספים פשוט מיצה את עצמו. "מיליארדים של דולרים הוזרמו למערכת הבנקאית וכעת לבנקים המסחריים יש כסף, הבעיה היא המעגל השני, לשם לא מגיע הכסף הדרוש. גופי השקעה שונים זקוקים לנזילות ולא יכלו לקבל אותה בצורת הזרמת כספים וכעת הם בהחלט יכולים להנות ממנה" כך לדברי דר.

רון אייכל מאי.בי.איי אומר היום, כי למהלך של הורדת ריבית הניכיון יש שלוש מטרות מרכזיות: (1) למנוע בעיית נזילות בשווקים, כלומר לאפשר לכל גוף פיננסי לגייס הון לטווח קצר, אם כי במחיר יקר ממחיר השוק ; (2) לייצר את ריביות ה- Libor הדולריות שעלו בימים האחרונים ; (3) להביא לרגיעה, להראות שה- Fed שולט בעניינים.

עוד אומר אייכל, כי הפחתת ריבית ה- Discount ולא הפחתה של ריבית ה- Fed Fund הרשמית מצביעה על כך שב- Fed חושבים שהבעיה היא זמינות הכסף ולא מחירו. כלומר ב- Fed מעוניינים לאפשר את הנגישות לכסף, אך לא להפחית ממחירו. אייכל הוסיף, כי אי-ודאות המרכזית שעל ה- Fed להתמודד איתה היא הכלכלה הריאלית ולא הצרה של הענף הפיננסי. "ככל הנראה, ב- Fed גברה ההערכה כי האירועים האחרונים יתורגמו לפחות בחלקם לכלכלה הריאלית. מהלך הפחתת ריבית ה- Discount מאותת לשווקים כי הפחתת ריבית אינו המהלך הדרוש כרגע. אך, ובצדק, הסבירות כי ריבית ה- Fed Fund תופחת בפגישה הקרובה או לפחות עד סוף השנה עלתה משמעותית. כמו כן, להערכתנו, אם ב- Fed יוחלט לנקוט בגישת הפחתת הריבית זו לא תהיה 25 נ"ב בלבד, אלא 50 נב" או 75 נ"ב, בכדי לשנות את כללי המשחק באחת".

מה הלאה

ב-18 לחודש הבא יודיע ברננקי אם הוא בוחר באופציה השלישית והחזקה מכולן, הורדת הריבית במשק. בהודעת הפד מהימים האחרונים נאמר, כי הפד מוכן לבצע את כל המהלכים הנדרשים לריסון המשבר. מתוך כך, הדעה הרווחת בקרב האנליסטים בארה"ב היא שאנחנו אכן נראה מהלך של הורדת ריבית בעדכון הקרוב ואף לא מוציאים מכלל אפשרות הורדת ריבית עוד קודם לכן, הכל תלוי במצב העניינים במשק.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה