ענף התרופות: מוביל הגידול ביצוא למחצית השנה ה-1

יצוא התרופות מישראל גדל בחצי הראשון של 2006 ב-60% והסתכם בכ-1.4 מיליארד דולר
שי פאוזנר |

ענף התרופות - ממוקם ראשון בשיעור הגידול ביצוא התעשייתי. במחצית הראשונה של השנה גדל יצוא התרופות לעומת התקופה המקבילה אשתקד ב-60% - הגבוה ביותר מבין ענפי התעשייה, והסתכם בכ-1.4 מיליארד דולר. כך מסר חיים הורביץ, יו"ר ענף הפרמצבטיקה בהתאחדות התעשיינים וסמנכ"ל בכיר בטבע.

הוא הוסיף, כי במחצית הראשונה של השנה גדל יצוא התרופות לארה"ב ב-98%, לעומת התקופה המקבילה אשתקד והסתכם בכ-1.17 מיליארדי דולרים. יצויין, כי יצוא התרופות לארה"ב מהווה 81% מסך כל יצוא הענף.

הורביץ מסביר, כי בין הסיבות לגידול ביצוא הענף ניתן לציין את הגידול בביקוש לתרופות כתוצאה מעליה בתוחלת החיים; הבשלת השקעות במחקר ופיתוח ורישום תרופות בחו"ל; רגולציה מתקדמת בישראל, המאפשרת לחברות ישראליות להתחרות בהצלחה בשווקים זרים; יצור לפי תקנים מתקדמים ועמידה בדרישות אירופאיות ואמריקניות.

עוד עולה מניתוח יצוא הענף, כי יצוא התרופות להולנד גדל במחצית הראשונה של השנה בכ-6% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, והסתכם בכ-34 מליוני דולרים; יצוא התרופות להונגריה גדל בכ--130%, לעומת המחצית הראשונה של 2005 והוא הסתכם בכ-9.2 מליוני דולרים; יצוא התרופות לספרד גדל ב-76% והסתכם ב-1.9 מליון דולר; יצוא התרופות לאירלנד גדל ב-136% והסתכם ב-6.9 מליון דולר; יצוא התרופות לבלגיה גדל ב-104% והסתכם ב-2.7 מליון דולר; יצוא התרופות לצרפת גדל ב-35% והסתכם ב-8 מליון דולר; יצוא התרופות לברזיל גדל ב-19% והסתכם ב-7.6 מליון דולר; הורביץ מציין, כי יצוא התרופות למזרח אירופה ולמזרח הרחוק גדל. כך למשל, יצוא התרופות לרוסיה גדל ב-49% והסתכם ב-6.9 מליון דולרים; יצוא התרופות לצ'כיה גדל ב-123% והסתכם ב-4.1 מליון דולר; יצוא התרופות להודו גדל ב-9% והסתכם ב-829 אלף דולר; יצוא התרופות לטיוואן גדל ב-20% והסתכם ב-698 אלף דולר.

הורביץ ציין, כי הבעייה העיקרית העומדת כיום בפני חברות התרופות הישראליות היא פרק הזמן הארוך הנדרש לרישום של תרופות במשרד הבריאות, האורך כיום יותר משנה בממוצע. כל עיכוב ביציאה של תרופה בעלת תחליף גנרית (תרופה זהה) למדפים בארץ ובחו"ל גורמת להפסדים ניכרים לחברות התרופות בארץ אשר השקיעו רבות בפתוח התרופה וכן לפגיעה בציבור החולים ובמשק הבריאות ובקופות החולים. שכן התרופות הגנריות זולות בכ-80% מתרופות המקור, אומר יו"ר ענף הפרמצבטיקה בהתאחדות התעשיינים.

יצויין, כי התרופות הגנריות מהוות יותר מ-60% מסך התרופות הנצרכות בישראל מבחינה כמותית - אך רק כ-13% מהעלות הכספית של ההוצאה על תרופות.

הורביץ קרא לממשלה להביא לכך, שקופות החולים ובתי החולים בארץ יעדיפו לקנות תרופות תוצרת כחול-לבן, הזהות באיכותן לתרופות מיובאות כאשר המחיר זהה. הורביץ קרא לממשלה להמשיך ולחזק את תעשיית התרופות הישראלית על מנת שזו תוכל להמשיך ולתרום למשק הבריאות בארץ.

יצויין, כי תעשיית התרופות הישראלית מעסיקה כ-7,000 עובדים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה