מס שלילי יקטין עוני אך לא יעיל להגדלת התעסוקה
מחקר שערכו ד"ר עדי ברנדר וד"ר מישל סטרבצ'ינסקי ממחלקת המחקר בבנק ישראל בחן את ההשפעות הצפויות מהפעלת מס הכנסה שלילי (סבסוד שכר ברמות הנמוכות) בישראל על התעסוקה, העוני וההוצאות בתקציב הממשלה.
החוקרים בחנו את ההשפעה של שינויים בשכרם הפוטנציאלי של מי שאינם עובדים על הכניסות לעבודה, ואת השפעת שינויים בשכרם הפוטנציאלי של העובדים על הפסקת התעסוקה. נמצא כי רגישויות אלה אינן גדולות ולכן מס הכנסה שלילי אינו צפוי להגדיל בשיעור ניכר את התעסוקה. עם זאת נמצא כי מס הכנסה שלילי עשוי להיות כלי יעיל להפחתת העוני בקרב המשפחות שבהן יש עובדים באמצעות הגדלת הכנסתן.
החוקרים מסבירים כי מס הכנסה שלילי משולם רק לעובדים בשכר נמוך ולכן אינו משפיע על העוני בקרב המשפחות שבהן אין עובדים. מהמחקר עולה עוד כי קבוצות האוכלוסיה שכניסתן לתעסוקה או יציאתן ממנה רגישות לשינויים בשכר אינן הקבוצות המאופיינות בשיעורי עוני גבוהים. במחקר נבחנו שלושה איפיונים אלטרנטיביים של מערכת מס הכנסה שלילי:
א) תשלום על פי ההכנסה האישית של העובד
ב) תשלום רק להורים לילדים עד גיל 18 ורק על פי שכרו של בן הזוג בעל ההכנסה הגבוהה (במידה והכנסתו עדיין מזכה בהטבה)
ג) תשלום רק להורים לילדים ורק על פי שכרו של בן הזוג בעל ההכנסה הגבוהה, אך מתן הטבה גדולה יותר, ועל פני טווח הכנסות רחב יותר, לעובדים ממשפחות עם יותר משני ילדים.
נמצא כי העלות התקציבית של המדיניות באיפיון הראשון היא גבוהה מאוד - 2.7 מיליארדי שקל לשנה – וכי למרות זאת היא תגדיל את מספר המועסקים רק בכ-0.6%, וזאת בחלקיות משרה נמוכה יותר מזו של מי שעובדים כבר לפני הפעלת המערכת.
יתר על כן, עיקר ההשפעה היא על התעסוקה במשקי בית שאינם מהשכבות החלשות ביותר ובקרב יחידים או זוגות ללא ילדים. העלות התקציבית של המדיניות באיפיונים השני והשלישי היא נמוכה יותר באופן משמעותי – 750 מיליון שקל לשנה ו-1.3 מיליארד שקל לשנה, בהתאמה – אך השפעתה על התעסוקה קטנה עוד יותר, שכן חלק גדול יותר מהסבסוד מופנה לקבוצות האוכלוסיה שבהן רגישות התעסוקה לשכר נמוכה. בפרט מצטמצמת ההשפעה על התעסוקה בשל אי-מתן ההטבה לרווקים ולזוגות ללא ילדים. בניגוד להשפעתו הקטנה על התעסוקה, מס הכנסה שלילי יכול להקטין במידה ניכרת את העוני בקרב המשפחות שבהן יש עובדים, ובעלות תקציבית סבירה. הפעלת המדיניות עם הטבות מוגדלות למשפחות עם עובדים שלהן יותר משני ילדים, בהתאם לאיפיון השלישי, יכולה להקטין את העוני בקרב משפחות אלה ב-18%, ובקרב המשפחות עם 3 ילדים או יותר, שבהן יש עובדים, כמעט ב-30%.
לעומת זאת הפעלת המדיניות באיפיון הראשון, שעלותו כאמור כפולה, תוכל להקטין את העוני בקרב המשפחות שבהן יש עובדים רק ב-11%. החוקרים מסבירים שמממצאים אלה עולה שכדי שמערכת מס הכנסה שלילי תוכל להפחית את העוני באופן משמעותי, ובעלות תקציבית סבירה, הכרחי להעניק את ההטבה על בסיס הרכב המשפחה ותוך התחשבות בהכנסות שני בני הזוג. לצורך זה יש לבנות את תשתית המידע שתאפשר את הפעלת התוכנית תוך קבלת מידע על הכנסות בני הזוג.