הר הדולרים בשיא: כמה הפסיד בנק ישראל "על הנייר" למרות ההתערבויות?
הספקולנטים ממשיכים להכות את בנק ישראל שוק על ירך: הר הדולרים שבידי בנק ישראל זינק בחודש ספטמבר לשיא כל הזמנים והסתכם ב-79.902 מיליארד דולר, מדובר בגידול של 1.383 מיליארד דולר ביחס ליתרות המט"ח שהחזיק בנק ישראל בחודש אוגוסט ושהסתכמה ב-78.519 מיליארד דולר, זינוק של 1.76%.
במסגרת ניסיונותיו של בנק ישראל להילחם בתופעת התחזקותו של השקל אשר פוגעת קשות בייצואנים הישראלים, ושהסתכמה בחודש החולף ב-2.3%, הוא נאלץ להתערב בחודש ספטמבר בשוק המט"ח המקומי בהיקף של 835 מיליון דולר.
מתוך סכום זה 600 מיליון דולר שהוזרמו לשוק היו על פי החלטת הוועדה המוניטרית בראשותה של ממלאת מקום הנגיד, ד"ר קרנית פלוג, ורק 235 מיליון דולר נרכשו במסגרת תוכנית רכישות בסך של 2.1 מיליארד דולר שהשיק בנק ישראל במאי ושנועדה לקזז את השפעת הפקת הגז בישראל על שער החליפין. תוכנית זו הוגדלה לפני מספר ימים כאשר בנק ישראל החליט כי בשנת 2014 ירכוש מט"ח בסך של 3.5 מיליארד דולר.
בנוסף עולה מדוח היתרות שפירסם היום בנק ישראל כי שערוך יתרות המט"ח עלה לו עוד 886 מיליון דולר, כלומר ירידת שערי המטבעות המרכזיים כנגד השקל הובילו להפסד "על הנייר" בהיקף אדיר שכזה.
שני גורמים שהצליחו לקזז קצת את הגידול בהר הדולרים בחודש ספטמבר היו העברות הממשלה לחו"ל שהסתכמו ב-288 מיליון דולר והעברות של הסקטור הפרטי בסך של 50 מיליון דולר.
נציין כי בפרוטוקולים שפירסם היום בנק ישראל מישיבתה האחרונה של הועדה המוניטרית של בנק ישראל, בו הוחלט להפחית את הריבית במשק באוקטובר ב-0.25% לרמה של 1%, נכתב כי "נידונה בהרחבה הירידה בייצוא ברביע השני של השנה וירידה צפויה נוספת לפי ההערכות לרביע השלישי, על רקע הקיפאון בסחר העולמי. חלק מחברי הועדה הדגישו את הפגיעה בייצוא של הייסוף המצטבר בשע"ח בתקופה האחרונה. מנגד, חברי ועדה אחרים הדגישו כי התפתחות שע"ח בתקופה האחרונה תואמת את המגמה העולמית, והינה עקבית עם עודף הולך וגדל בחשבון השוטף".
היום נסחר הדולר ביציבות ברמה של 3.548 שקלים, זאת לאחר שבמהלך ספטמבר נרשמה בשער החליפין של הדולר תנודה חריפה כשהצמד נפל מרמה של 3.616 שקלים בתחילת החודש ל-3.532 בסופו, כשבדרך הוא בדק גם את רמות הקיצון ב-3.632 שקלים וב-3.504 שקלים, תנודה של 3.5%, וזה רק בשערים היציגים.