מטבע XRP; קרדיט: טוויטרמטבע XRP; קרדיט: טוויטר
סיכום שבוע בקריפטו

הקאמבק של האת'ריום והשיא של ה-XRP - השבוע בקריפטו

שוק הקריפטו חצה את ה-4 טריליון ד' ונסוג; אילו מטבעות הגיעו לשיא? מטבעות נוספים נכנסים לרשימות ההשקעה של חברות ציבוריות; ביקושים אדירים לאת'ריום - הרבה מעבר לקצב הייצור; תהליכי הטוקניזציה מתגברים; שבוע נוסף של חדשות מרעישות מעולם הקריפטו הפורח

גיא טל | (6)



ביום שישי האחרון נרשמה שוב היסטוריה קטנה בעולם הקריפטו – שווי השוק הכולל של מטבעות הקריפטו הגיע לראשונה ל-4 טריליון דולר. מאז נרשמו ירידות ושווי השוק הכולל של מטבעות הקריפטו בשעת כתיבת שורות אלו מגיע ל-3.94 טריליון דולר, כ-60% מזה שווי הביטקוין, ו-11.5% האת'ריום. זוהי אבן דרך נוספת המעידה על התבגרותו ממעמד של נכס מתפתח לשחקן מרכזי בנוף ההשקעות העולמי. אופטימיות מחודשת, בהירות רגולטורית בשווקי מפתח ועלייה בהשקעות מוסדיות הניעו את הסקטור לשיא חדש שמתחרה בשווי השוק של אנבידיה.

ראלי הקריפטו הניע גם רווחים במניות הקשורות לתחום, כאשר Coinbase ו-Robinhood טיפסו לשיאים של כל הזמנים ביום שישי (ואף הם נסוגו מאז). מניות המתמקדות באת'ריום רשמו אף הן עליות רחבות. חברת הברוקרים ברנשטיין צופה כי הביטקוין עשוי לטפס ל-200,000 דולר עד סוף 2025.


ג'יימי דיימון נשבר? ג'יי.פי. מורגן בוחן מתן הלוואות המגובות בקריפטו


סימן נוסף לאימוץ הקריפטו, ובמיוחד הביטקוין, בשוק המוסדי – על פי דיווח ב"פייננשל טיימס", בנק ג'יי.פי. מורגן צ'ייס בוחן אפשרות להציע הלוואות המגובות בהחזקות קריפטו של לקוחות, כולל ביטקוין ואת'ריום, כבר בשנה הבאה.מנכ"ל ג'יי.פי. מורגן, ג'יימי דיימון, ידוע כמתנגד חריף למטבעות קריפטו, אך אפילו הוא הצהיר לאחרונה כי הבנק יהיה מעורב בתחום המטבעות היציבים. אמנם ג'יי.פי. מורגן סירב להגיב על הדיווח של ה"פייננשל טיימס", אך הצהרה זו של דיימון מסמלת שינוי מסוים בגישתו.

בחנו את עצמכם

חידון שבועי על החדשות הכלכליות מביזפורטל בשבוע שחלף

רק בחודש מאי אמר דיימון למשקיעים שהוא "לא חובב" של עולם הקריפטו, וציין חששות כמו מינוף, שימוש לרעה ובעיות הלבנת הון במערכת. באותה עת, הוא שלל כניסה לתחום המשמורת (אחסון נכסי קריפטו עבור לקוחות) או התרחבות משמעותית בתחום, גם אם הרגולציה תתאפשר. "אנחנו נאפשר לכם לקנות את זה, אבל אנחנו לא נהיה המשמורנים", אמר אז, והשווה את הגישה הזו לאישור התנהגות שאינו מסכים איתה באופן אישי.


הדבר הבא - טוקניזציה


גולדמן זאקס ובנק אוף ניו יורק מלון (BNY Mellon) הכריזו על שיתוף פעולה להשקת אסימונים דיגיטליים המשקפים יחידות של קרנות כספיות (money market funds). מעתה, משקיעים יוכלו לקנות ולמכור טוקנים המשקפים יחידות של קרנות כאלה בפלטפורמת LiquidityDirect של BNY, כאשר רישום דיגיטלי של מניות אלו ייווצר במערכת הבלוקצ'יין של גולדמן זאקס. בין החברות המשתתפות בהשקה הראשונית נמנות בלאקרוק, BNY Investments Dreyfus, פדרייטד הרמס, פידליטי השקעות וגולדמן זאקס ניהול נכסים.

זוהי דוגמה נוספת להתפתחות אחד הנושאים החמים ביותר בשוק הקריפטו לאחרונה: טוקניזציה, או אסימוניזציה (תרגום אפשרי). אסימוניזציה מתייחסת לתהליך הפיכת נכסים פיננסיים (כמו פיקדונות בנקאיים, מניות, אגרות חוב, קרנות ואף נדל"ן) לנכסי קריפטו. הדבר נעשה על ידי יצירת רישום בבלוקצ'יין, המייצג את הנכס המקורי. אסימונים אלו ניתנים להחזקה בארנקי קריפטו ולסחירה בבלוקצ'יין, בדומה למטבעות קריפטוגרפיים.


מטבעות יציבים (Stablecoins) נחשבים לדוגמה בולטת לאסימוניזציה. הם נועדו לשמור על ערך קבוע באמצעות הצמדה למטבע אמיתי, כאשר המנפיק מחזיק דולר אחד בעתודה עבור כל אסימון קריפטו צמוד לדולר שהוא יוצר. כך המטבע הוירטואלי, האסימון, משקף נכס אמיתי. 

קיראו עוד ב"מטבעות דיגיטליים"

למרות ההתלהבות, צמיחת שוק הנכסים שעברו טוקניזציה (tokenized assets) הייתה איטית מהצפוי בשנים האחרונות, כאשר פרויקטים רבים עדיין נמצאים בחיתוליהם או טרם יצאו לפועל. בעוד שנוצרו הנפקות בודדות, אין שוק משני נזיל לנכסים מסוג זה. מכשול אחד לסחר בנכסים מסורתיים באמצעות בלוקצ'יין הוא שבנקים פועלים ברשתות פרטיות משלהם, מה שמקשה על מסחר בין פלטפורמות.

היתרונות הפוטנציאליים של אסימוניזציה כוללים:

  • שיפור נזילות: נכסים לא נזילים כמו נדל"ן יכולים להיסחר בקלות רבה יותר אם יפורקו לאסימונים דיגיטליים קטנים.

  • הגברת הנגישות: יצירת נקודת כניסה זולה יותר לנכסים שאינם נגישים בדרך כלל למשקיעים קטנים.

הסיכונים הקשורים באסימוניזציה כוללים:

  • תנודתיות בשוק הקריפטו.

  • סיכונים למדיניות מוניטרית ויציבות פיננסית (חששות שהעלו גורמים בכירים כמו נשיאת הבנק המרכזי האירופי, כריסטין לגארד).

  • סיכונים מערכתיים חדשים: חשש מפני סיכונים חדשים בהיעדר רגולציה קפדנית.

  • סיכוני צד-נגד: במיוחד בקניית אסימוני צד שלישי המונפקים על ידי גורמים שאינם קשורים, המחזיקים במשמורת ניירות ערך.

מספר בנקים גלובליים גדולים, כולל בנק אוף אמריקה וסיטי, הביעו עניין בבחינת השקת נכסים כאלה, כולל מטבעות יציבים. מנהלת הנכסים בלאקרוק מתחזקת גם היא בתחום זה, ומדגישה את שאיפתה להפוך למנהלת הקריפטו הגדולה בעולם עד שנת 2030. קוינבייס, בורסת הקריפטו הגדולה בארה"ב, מבקשת אישור מה-SEC להציע מניות באמצעות טוקניזציה ללקוחותיה.

למרות שעדיין מדובר בנושא שנוי במחלוקת, הפוטנציאל של האסימוניזציה לשנות באופן דרמטי את נוף ההשקעות מושך עניין רב. היא נתפסת כפריצת הדרך הבאה לגשר על הפער בין פיננסים מסורתיים לדיגיטליים, ותומכיה טוענים שהיא יכולה לפתוח קטגוריית נכסים שהייתה בלתי נגישה למשקיעים קמעונאיים. לדברי כריס פרקינס, נשיא חברת השקעות הקריפטו CoinFund, "אנחנו על סף עשיית משהו מאוד מיוחד, וזה למעשה הדמוקרטיזציה של השווקים."



Block מצטרפת ל-S&P 500 ו-Square משיקה תשלומי ביטקוין למוכרים


חברת Block (לשעבר Square), בבעלותו של ג'ק דורסי (מייסד טוויטר), קיבלה לאחרונה בשורות טובות: היא הצטרפה למדד היוקרתי S&P 500. השבוע הודיעה החברה על המשך התרחבות בשוק הקריפטו. חברת התשלומים שלה, Square, החלה להטמיע תכונה חדשה המאפשרת למוכרים לקבל תשלומי ביטקוין. אוון ג'נינגס, מנהל בכיר וראש מחלקת העסקים ב-Block, הודיע כי Square החלה בקליטת לקוחות עבור "חווית קבלת הביטקוין המובנית החדשה". תכונה זו, שהוכרזה לראשונה במאי, תשתמש ברשת Lightning של ביטקוין, רשת שכבה 2 המאפשרת עסקאות מהירות וזולות יותר, ובכך הופכת את הביטקוין למתאים יותר לרכישות קטנות. המשמעות היא שסוחרים יוכלו לקבל תשלומי ביטקוין ישירות דרך חומרת Square שלהם, עם סליקה כמעט מיידית ובעלויות נמוכות.

המהלכים האלה מדגישים את המיקוד המתמשך של Block במוצרים הקשורים לביטקוין, כשג'ק דורסי, מייסד החברה (ו-טוויטר לשעבר), ממשיך לקדם את הביטקוין כמטבע הדומיננטי בעולם וכאמצעי תשלום לגיטימי. Block מצטרפת למספר הולך וגדל של חברות המבקשות לספק שירותי תשלום בביטקוין, דבר המעיד על מגמה רחבה יותר של אימוץ הקריפטו במיינסטרים הפיננסי.


מטבעות בשיא כל הזמנים ורכישות למאזן של מטבעות נוספים

מטבע הקריפטו XRP חווה עלייה משמעותית בשווי השוק, והגיע למעמד של הנכס ה-91 בגודלו בעולם, עם שווי שוק של 206 מיליארד דולר. בעקבות עלייה של כ-55% מתחילת השנה, XRP עקפה חברות ענק כמו פפסיקו, AT&T ואובר מבחינת שווי שוק, ומתקרבת במהירות לעקוף את ענקית המזון המהיר מקדונלד'ס. בהשוואה למטבעות קריפטו אחרים, את'ריום מדורגת כנכס ה-29 בגודלו בעולם, ואילו ביטקוין ניצב במקום ה-6, לפני יוצרת גוגל אלפבית, ומאחורי אמזון.

העלייה המרשימה של XRP מגיעה לאחר שקבעה שיא כל הזמנים חדש מוקדם יותר החודש, לראשונה מזה שבע שנים. שיא זה מגיע בעקבות מאבק משפטי של חמש שנים מול רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC), שטענה שריפל (Ripple), החברה שמאחורי XRP, מכרה ניירות ערך לא רשומים. נראה כי החלק הקשה של המאבק המשפטי מאחורי הפרויקט, במיוחד עם תחילת הקלות רגולטוריות מצד ממשל טראמפ הפרו-קריפטו. מאז בחירתו מחדש של טראמפ בנובמבר 2024, XRP זינקה ב-585.8% מ-0.503 דולר ל-3.44 דולר.

תומכים נלהבים של XRP, המכונים "XRP Army", מאמינים כי XRP תמשיך לצמוח ולהחליף את מערכת הבנקאות המסורתית בזכות עמלותיה הנמוכות ומהירות העיבוד שלה, וכי היא תגיע לעשירייה הראשונה של הנכסים המובילים בעולם "מוקדם ממה שרבים חושבים".


לאחר הביטקוין, את'ריום וסולנה, מטבע נוסף נכנס לרשימת המטבעות שחברות ציבוריות רוכשות למאזן. חברת התרופות הציבורית, MEI פארמה, הודיעה כי סגרה השקעה פרטית בהיקף של 100 מיליון דולר כדי לשנות את ייעודה ולהפוך לחברה המתמקדת בניהול אוצר בלייטקוין (Litecoin). במסגרת העסקה, MEI מכרה כ-29.2 מיליון מניות רגילות במחיר של 3.42 דולר למניה. צ'רלי לי, מייסד קרן לייטקוין (Litecoin Foundation), הוביל את ההשקעה הפרטית יחד עם חברת GSR, יצרנית שוק מובילה בתחום הנכסים הדיגיטליים. כחלק מההסכם, לי יצטרף לדירקטוריון של MEI פארמה, ו-GSR תשמש כיועצת לניהול האוצר של החברה. MEI פארמה תשתמש בכל התמורה נטו מההשקעה לרכישת לייטקוין (LTC), שישמש כנכס העתודה העיקרי שלה. MEI פארמה מצטרפת לרשימה הולכת וגדלה של חברות הרוכשות נכסי קריפטו כאסטרטגיה עסקית מרכזית, בדומה לחברת התוכנה Strategy, שהפכה לאוצר ביטקוין ומחזיקה כיום למעלה מ-72 מיליארד דולר בביטקוין. נכון לעכשיו, 145 חברות ציבוריות מחזיקות ביטקוין, בשווי כולל של 108 מיליארד דולר.

לאחרונה, מספר חברות ציבוריות מתמקדות גם במטבעות אלטקוין (altcoins). לדוגמה, במאי, חברת השיווק להימורים מקוונים SharpLink Gaming הודיעה על הפיכתה לחברת אוצר את'ריום, וכיום היא מחזיקה למעלה מ-360,000 ETH בשווי של 1.3 מיליארד דולר. חברות נוספות כמו Trident ו-BitOrigin מסינגפור הביעו כוונות להצטייד במיליוני דולרים של XRP ו-Dogecoin, בהתאמה.

לייטקוין, שנוצר מפיצול של בלוקצ'יין הביטקוין בשנת 2011, הוא הנכס הדיגיטלי ה-23 בגודלו עם שווי שוק של למעלה מ-8.5 מיליארד דולר. MEI פארמה תרכוש לייטקוין בהדרגה במהלך הימים או השבועות הקרובים, בהשקעה דולרית, דרך שוק ה-OTC או בבורסה.


מטבע נוסף שמגיע לשיא כל הזמנים הוא BNB, המטבע של רשת BNB Chain, של בורסת ביננס, שהגיע למחיר של 801 דולר במהלך שעות המסחר המוקדמות באסיה ב-23 ביולי (אולם לאחר מכן נסוג כמו כלל השוק). העניין המוסדי נראה כגורם מפתח בפריצה זו. ב-22 ביולי, Nano Labs Ltd, חברת תשתית Web3 מסין, חשפה כי הגדילה את אחזקותיה ב-BNB ל-120,000 אסימונים, בשווי של כ-90 מיליון דולר. החברה ביצעה רכישות בעלות ממוצעת של 707 דולר ל-BNB, וקבעה כי היא רואה ב-BNB נכס עתודה אסטרטגי מרכזי. Nano Labs הצהירה כי תמשיך לבנות את עתודות ה-BNB שלה באמצעות רכישות נוספות והשקעות פוטנציאליות בישויות המתמקדות באחזקות BNB. עלייה זו בביקוש תומכת בתחזיות שווריות. אנליסטים של CoinCodex מעריכים כי BNB עשוי להגיע ל-1,100 דולר עד נובמבר 2025 אם המומנטום יימשך והתמיכה המוסדית תישאר חזקה.



הקאמבק של האת'ריום


בשבועות האחרונים נראה שהאת'ריום חזר מן המתים עם עליות מרשימות, למרות הנסיגה בימים האחרונים. מאט הוגן (Matt Hougan), מנהל ההשקעות הראשי (CIO) של חברת Bitwise, טוען כי עליית המחירים האחרונה של את'ריום (Ethereum) מונעת על ידי "הלם ביקוש" מבני, ולא על ידי שינויים בסנטימנט השוק. לטענתו, קרנות סל (ETFs) ותאגידים רוכשים כמויות אדירות של את'ריום, הרבה מעבר להיצע החדש של הרשת. על פי הוגן, מאז אמצע מאי, קרנות סל את'ריום ותאגידים רכשו כ-2.83 מיליון ETH, בשווי מוערך של כ-10 מיליארד דולר. כמות זו גדולה פי 32 מהכמות שנוצרה על ידי רשת את'ריום באותה תקופה. הוגן משווה זאת לראלי של הביטקוין בשנה שעברה, אז קרנות סל ספוט וחברות ציבוריות רכשו פי חמישה ויותר מכמות הביטקוין שנכרתה. לדבריו, דינמיקה דומה מתרחשת כעת גם בשוק האת'ריום, אך באופן חזק יותר. הוגן צופה כי בשנה הקרובה יירכשו מטבעות את'ריום בהיקף נוסף של 20 מיליארד דולר, וזאת לעומת ייצור צפוי של כ-800,000 ETH בלבד. חוסר האיזון המשמעותי הזה בין ביקוש להיצע צפוי להעמיק. "כתוצאה מכך, אני חושב שאנחנו בדרך למעלה", סבור הוגן. הוא סבור שהתפקיד הגובר של את'ריום כתשתית מרכזית ליישומים כמו מטבעות יציבים ואסימוניזציה, יחד עם השקעות מוסדיות מתמשכות, ימשיך להניע את הביקוש ולתמוך בעליית המחיר של את'ריום.

הנה המחשה נוספת למגמה: BitMine Immersion, חברת כריית קריפטו ואוצר את'ריום החלה במסחר באופציות על מניותיה בבורסת ניו יורק. בנוסף, החברה חשפה תוכנית שאפתנית לרכוש 5% מסך ההיצע העולמי של את'ריום (ETH), במטרה להפוך לאחת המחזיקות המוסדיות הגדולות ביותר של את'ריום בעולם. מניית BitMine רשמה עלייה משמעותית מאז שהחברה הודיעה בחודש יוני על שינוי המיקוד שלה לצבירת את'ריום ועל רישומה למסחר ב-NYSE American. המניה עלתה ביותר מ-800% והגיעה לשיא של כ-135 דולר בתחילת החודש, אם כי כעת היא נסחרת בסביבות 39.72 דולר.

בסוף יוני, BitMine חתמה על הסכם השקעה פרטית לגיוס 250 מיליון דולר, שיופנו לרכישת את'ריום במקום ביטקוין, כפי שהיה בעבר. ב-15 ביולי נחשף כי Founders Fund, חברת ההון סיכון הקשורה למיליארדר המשקיע פיטר ת'יל, רכשה 9.1% ממניות BitMine, ובכך הפכה לבעלת המניות הגדולה ביותר בחברה. ביום רביעי, ARK Invest של קת'י ווד רכשה 4,773,444 מניות רגילות של BitMine בשווי 182 מיליון דולר, שיושקעו במלואם לרכישת את'ריום. נכון ל-17 ביולי, החברה דיווחה כי החזיקה באת'ריום בשווי של למעלה ממיליארד דולר. החברה, שהתמקדה בעבר בכריית ביטקוין ובשירותי מחשוב, מהווה כיום אחת מהחברות התאגידיות הגדולות ביותר המחזיקות את'ריום.



ה-SEC נגד תעודות סל המאגדות כמה מטבעות שונים?


רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) עצרה ביום שלישי האחרון את אישור הפיכתה של קרן "Bitwise 10 Crypto Index ETF" לקרן סל ספוט, וזאת שעות ספורות בלבד לאחר שאושרה על ידי צוות הרשות. זהו המקרה השני החודש בו ה-SEC מתערבת על מנת לבטל המלצת אישור של צוותה בנוגע לקרנות סל קריפטו, צעד המוגדר כ"מצב מוזר" וגורם לחוסר וודאות בקרב משקיעים ויוצרים של קרנות סל קריפטו.

הקרן של Bitwise, המיועדת לעקוב אחר מדד משוקלל שווי שוק של עשרת נכסי הקריפטו הגדולים ביותר (למעט מטבעות יציבים), כוללת חשיפה לביטקוין, את'ריום ו-XRP בין השאר. האישור הראשוני היה מאפשר לבורסת ניו יורק לרשום את הקרן למסחר, אך זמן קצר לאחר מכן, משרד המזכיר של ה-SEC הודיע כי הוועדה המלאה תבחן מחדש את ההחלטה תחת "חוק 431". חוק זה מאפשר לוועדה לבטל באופן חד צדדי כל החלטה שהתקבלה על ידי צוותה תחת סמכות מואצלת, ולהשעות אוטומטית את האישור עד לקבלת החלטה סופית על ידי הוועדה, ללא צורך בלוח זמנים או הסבר פומבי. מהלך זה משקף התנגדות פנימית ב-SEC למוצרי קריפטו רחבים יותר, במיוחד אלה הכוללים מספר נכסים דיגיטליים. המצב יוצר חוסר וודאות עבור מנפיקי ETF נוספים, שאושרו על ידי הצוות אך נחסמו ללא הגבלת זמן על ידי הוועדה.

מקרה דומה התרחש מוקדם יותר החודש עם קרן "Digital Large Cap Fund" של Grayscale, שאושרה בתחילה להפוך ל-ETF ספוט אך הושהתה ימים ספורים לאחר מכן תחת אותו חוק. בתגובה, Grayscale הזהירה כי העיכוב גורם "נזק למשקיעים" והעלתה אפשרות לנקיטת צעדים משפטיים. הצעד נראה מעט מוזר על רקע הממשל תומך הקריפטו והמינויים החדשים ב-SEC שכולם מגיעים עם אג'נדה פרו-קריפטו.



מה עשו המטבעות הגדולים בשבוע  האחרון


כאמור, לא מעט שיאים נשברו השבוע, ומטבעות הקריפטו הציגו שבוע ירוק נוסף

ביטקוין: במהלך השבוע שבר הביטקוין פעם נוספת את שיא כל הזמנים. כעת הוא נסחר תמורת 119 אלף דולר, עליה שבועית של כאחוז.

את'ריום: עליה של 10% בשבוע נכון לשעה זו הביאה את מחיר המטבע ל-3665 דולר.

ריפל (XRP): המטבע טיפס בכ-7% למחיר של 3.22 דולר לאחר שקודם לכן שבר את שיא כל הזמנים. 

בייננס קוין: גם הבייננס נסוג מהשיא, ונסחר כעת במחיר 783 דולר, עליה שבועית של 10%

סולנה: זינוק שבועי של 13% למחיר 191 דולר.

דוג'קוין: זינק השבוע ב-18% למחיר של קרוב ל-25 סנט למטבע, עדיין רחוק בכ-22% ממחירו בתחילת השנה. 

תגובות לכתבה(6):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    תודה על הכתבה מפורטת ומקצועית (ל"ת)
    אורן 24/07/2025 11:08
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    יע 24/07/2025 09:56
    הגב לתגובה זו
    ככה בדיוק הייתה הבועה של הצבעונים ביקוש ספקולטיבי חסר הגיון כלכלי מול היצע מוגבל כמה צבעונים אפשר כבר לגדל!.אבל לפחות יכולת ליהנות מצבעוני יפה אם השגת אותו! כאן אפילו אין לך שטר צבעוני להסתכל עליו אולי גם את זה ימציאו
  • גל 24/07/2025 13:25
    הגב לתגובה זו
    בסוף כולם יבינו
  • בומר 24/07/2025 20:44
    מזכיר את המים של הסבא מהסימפסונס שצועק על עננים... יש כאלה שלעולם יסרבו ללמוד ולכן לעולם לא יבינו.
  • ברגע שהעניין ממוסד זה לא בועה זה מטבע לכל דבר. כמו שהדולר הוא לא בועה כך גם הביטקויין (ל"ת)
    אורן 24/07/2025 11:07
    הגב לתגובה זו
  • לרון 24/07/2025 11:06
    הגב לתגובה זו
    בועה.זו הונאה נטו.באפט עוד נימצא בסביבה אפשר לשאול