
בפסגות מזהירים מעליית הסיכון בשווקים
בהמשך להודעה של הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ בסוף השבוע האחרון על רצונו להטיל מכסים בגובה של 25% ו-10% על יבוא פלדה ואלומיניום לארה"ב, בבית ההשקעות פסגות מזהירים היום (א') כי רמת הסיכון בשווקים גבוהה יותר מכפי שהיה לפני 4 ימים.
צריך לציין כי לא מדובר במהלך מפתיע מצידו של טרמפ, שכן רק לפני חודש משרד הסחר האמריקאי המליץ על המהלך. עם זאת, התגובה בשווקים משקפת את החשש מפני הצתה של מלחמת סחר עולמית בניצוחו של טראמפ. בהקשר זה טראמפ צייץ בסוף השבוע האחרון כי בהתחשב בכך שארה"ב מפסידה בזירה הבינלאומית בנושא, מלחמת סחר רק עתידה להטיב עם ארה"ב. מנגד, גורמים בשוק דווקא מזהירים כי המהלך יטיב אמנם עם יצרני הפלדה והאלומיניום בארה"ב אך הצרכן האמריקאי עשוי לשלם יותר עבור המוצרים, החל מרכבים וכלי טיס, ציוד מכני כבד ובנייה, ייצור נשק ופחיות שתייה. את העלאת המכסים טראמפ תרץ בעובדה שהסכמי הסחר מאפשרים העלאת מכסים במקרה של "שמירה על אינטרסים ביטחוניים".
אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות: אנו מעריכים שלא מדובר על הצעד האחרון של טראמפ בכיוון הפרוטקציוניסטי השנה. בינתיים, לא מדובר על צעד שצפוי להוביל להשלכות כלכליות משמעותיות ו/או למלחמת סחר אך אין ספק שהכיוון צריך להדאיג אותנו כמשקיעים. בשורה התחתונה: הסיכון בשווקים כיום גבוה יותר מכפי שהיה לפני ארבעה ימים".
השלכות כלכליות "את ההשלכות הכלכליות של הטלת המכסים צריך לחלק לשני ערוצים. הערוץ הראשון עובר דרך יצרניות המתכת וביער הפלדה האמריקאיות, אותן יצרניות ב"חגורת החלודה" שעל עובדיהן מנסה טראמפ להשפיע לקראת הבחירות בנובמבר. יצרניות אלו יהנו כמובן מהמכס החדש וסביר להניח שהן יגבירו את התפוקה שלהן. עם זאת, חשוב לציין שתעשיית המתכת מהווה כ-0.5% מהתוצר בלבד כך שלא מדובר על השפעה מהותית. בנוסף, מכיוון שיצרניות הפלדה עובדות כיום בשיעור ניצולת משאבים נמוכה (כ-75%), סביר להניח שהגברת התפוקה לא תייצר לחץ לתוספת של עובדים כך שההשפעה החיובית על שוק העבודה שולית במקרה הטוב".
- חובות של 800 מיליון אירו והפסדי ענק: האם אינטר בדרך לפשיטת רגל?
- אינטר מזנקת ב-24% אחרי שהודיעה שתגייס 38 מיליון שקל
"הערוץ השני בו הטלת המכסים תשפיע על הכלכלה עובר דרך התעשיות שמשתמשות בפלדה ואלומיניום כחומר גלם. כשליש מצריכת הפלדה האמריקאית מגיעה מייבוא ולכן אין ספק שמחירי הייצור של מוצרים שונים צפויים לעלות. עם זאת, גם תחת ההנחות שעליית מחירי הייבוא תגולגל במלואה לצרכן ושמחירי הייצור המקומי יעלו גם הם מעט, ההשפעה האינפלציונית של הטלת המכסים צפויה להסתכם ב-0.1% בשנתיים הבאות, כלומר לא יותר מ-0.05% לאינפלציה השנתית. כאמור, לא סיפור גדול".
בדרך למלחמת סחר? "תגובת השווקים לצעד של טראמפ לא נבעה כמובן מהחשש מההשפעות הכלכליות שעשויות להיות להטלת המכסים אלא מהחשש שהצעד, שהוא ללא ספק הקיצוני ביותר שטראמפ בחר בו עד כה כדי להפוך את אמריקה לאדירה שוב, הוא לא פחות מהירייה הראשונה של מלחמת סחר גלובלית. טראמפ היה יכול כמובן להרגיע מעט את הרוחות ולהדגיש שמדובר בצעד שנובע רק מהחשש לביטחון הלאומי אבל הוא כמובן בחר שלא לעשות כך וצייץ בטוויטר ש"מלחמות סחר הן טובות וקלות לנצח". בתגובה, קנדה שהיא יצואנית הפלדה הגדולה ביותר לארה"ב הודיעה כבר שהיא תפעל לשמור על האינטרסים שלה ועל העובדים שלה במידת הצורך. גם ז'אן קלוד יונקר, נשיא הנציבות האירופית, מיהר להודיע שאירופה לא תוכל לעמוד מנגד ותאלץ להעלות מכסים על מוצרים אמריקאים ושהאיחוד יפעל בזמן הקרוב במסגרת הסכמי הסחר של ה-WTO במטרה ליישם צעדים נגד ארה"ב".
"בתרחיש הטוב, טראמפ נכנע במידה מסוימת ללחצים שמופעלים עליו הן על ידי לא מעט מחברי המפלגה שלו, הן על ידי מדינות כמו גרמניה וקנדה והן על ידי מובילי הסקטור היצרני בארה"ב. בתרחיש כזה טראמפ חותם על צו שמחריג מדינות מסוימות (כמו קנדה וגרמניה) ובכך הופך את המכסים ללא יותר מהצהרה פוליטית".
- מניית שמיים בשמיים, מזנקת ב-75%; מה מנכ"ל החברה אומר על זה?
- תמורת 430 מ' שקל - דניה תקים פרויקט בתל אביב עבור אפריקה מגורים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
"בתרחיש הרע, הצעד של טראמפ הוא סימון כיוון של הבית הלבן לצעדים דראסטיים יותר בהמשך הדרך כמו ביטול הסכם NAFTA או הטלת סנקציות על יבוא סיני בעקבות פגיעה בקניין הרוחני של חברות אמריקאיות. בתרחיש כזה מלחמת סחר גלובאלית יוצאת לדרך והכלכלה העולמית נפגעת".
"בתרחיש הסביר, טראמפ מוציא לפועל את המכסים על יבוא הפלדה והאלומיניום ומדינות נוספות פועלות בדרך דומה מכיוון שקל לסווג פעולה כזו תחת "אינטרס של ביטחון לאומי". מהלכים כאלו לא יוצרים פגיעה של ממש בצמיחה הגלובאלית אבל בהחלט מגבירה את הסיכויים לאמירות שונות ומשונות של ראשי המדינות בכל הנוגע למדיניות פרוטקציוניסטית ומעלים את רמת העצבנות בשווקים".
- 5.יוסי 04/03/2018 16:55הגב לתגובה זואמריקה יבואנית יותר גדולה מיצואנית. אז מי ירצה להפסיד ביצוא לאמריקה? סין? נו באמת. יש להם הסכם מתחת לשולחן. סין קונה אג"ח אמריקאי ואמריקה מאפשרת להם להציף בזבל סיני את אמריקה. וכו' סתם ניחוש.
- אלכס 05/03/2018 16:38הגב לתגובה זוזה לא שהם עושים טובה לאמריקה. ולהבנתי, בשנים האחרונות הם מוכרים בעדינות את האג"ח האמריקאי, כדי לחזק את המטבע שלהם (כחלק מתוכניתם להפכו לתחליף לדולר בשוק העולמי), אבל בעדינות כאמור, כדי שלא יקפוץ יותר מידי.
- 4.כלכלן 04/03/2018 16:19הגב לתגובה זומי קונה פלדה ואלומיניום? היצרנים האמריקאים. יצטרכו לשלם יותר, המוצרים שלהם יעלו יותר. מחירם לצרכן יעלה = יהיו פחות תחרותיים.
- 3.noamro 04/03/2018 15:15הגב לתגובה זוהוא משגשג בתנאי לחץ ומגיב בלחץ נגדי כפול. סביר להניח שאם אירופה תנסה להעלות מכסים על רכב אמריקאי, שגם ככה הוא גבוה , סביר להניח שהוא יעלה מכסים על רכבים אירופאים ואז נתחיל לראות את גרמניה מתחילה להכנס ללחץ. לא טראמפ
- 2.יוסי 04/03/2018 14:13הגב לתגובה זולנסות לפרש ולחזות.
- 1.יא אללא 04/03/2018 14:10הגב לתגובה זואיזה בארסה ממש לא טוב. הבורסות יטוסו יותר לאט מאשר עד עכשיו וזה מבאס אותי.