מנהל השקעות בכיר: "הורדת הדירוג לסקיילקס הזויה; השיטה - פשטה רגל"

מחירי אג"ח סקיילקס צנחו עד 11% והתרחקו מהמחירים הגלומים בעסקה למכירת השליטה בחברה. "כרגע המצב לא נראה טוב. בן דב והאצ'יסון יצטרכו להביא עוד כמה עשרות מיליוני דולרים מהבית"
אריאל אטיאס | (7)

"הורדת הדירוג הייתה נחפזת והתבססה על הצעת רכש של נושה. זה פשוט הזוי שסוכנות דירוג לא מחכה לכל האישורים הנחוצים של בעלי המניות ומחזיקי האג"ח לעסקה וגם לא לוקחת בחשבון את כל ההשלכות של הורדת דירוג שכזו", כך הגיב מנהל השקעות בכיר באחד מהגופים המוסדיים להורדת הדירוג לסקיילקס מצד S&P מעלות ומידרוג.

ירידות שערים חדות נרשמו במחירי אגרות החוב של סקיילקס ביום חמישי בהמשך להורדת דירוג לכל סדרות האג"ח של החברה מצד סוכנויות דירוג האשראי. התשואה השנתית לפדיון על הסדרות הקצרות (א',ב' וג') זינקה לרמה של עד 85%.

S&P מעלות הייתה הראשונה לחתוך את דירוג החוב של סקיילקס מ-BBB פלוס ל-CC עם תחזית שלילית כאשר היא מדגישה שהשיקול העיקרי לכך הוא הודעת החברה לגבי שינוי במבנה הבעלות ולגבי שינוי מתוכנן במבנה ההון אותו מחשיבה סוכנות הדירוג כ- "distressed exchange offer". סוכנות מידרוג גם לא המתינה הרבה וחתכה את דירוג החוב מ-Baa1 ל-Caa3 עם תחזית שלילית כאשר גם היא מציינת שהורדת דירוג נובעת מהתקשרות החברה בעסקה למכירת השליטה בסקיילקס לקבוצת האצ'יסון והצעת הרכש שע"פ המתודולוגיה של מידרוג מהווה כשל פירעון.

הורדות הדירוג, שנתמכו בנוסף בטענה לעלייה משמעותית בסיכון האשראי של החברה נוכח היחלשות תוצאותיה העסקיות של פרטנר ואי-הוודאות הגבוהה השוררת בשוק הסלולר המקומי, הובילו במיידית לחריגות במדיניות ההשקעות של עשרות קרנות נאמנות שאינן נושאות את אזהרת "סימן הקריאה" ובדיקת Bizportal העלתה כי הן יאלצו להיפטר מהשקעה בשווי של מעל 130 מיליון שקלים באג"ח סקיילקס (ע"פ נתוני חודש מארס). קרנות אלו נאלצות כעת, לאחר הורדת הדירוג מתחת לרמת BBB, למכור את כל החזקותיהן באג"ח בתוך 10 ימי עסקים.

"הבעיה העיקרית בהורדת הדירוג ה'טכנית' לסקיילקס היא שעדיין לא הוגשה או אושרה בסקיילקס הצעת רכש, והדבר היחיד למעשה שפורסם בעיתונות זו הצעת רכש שהאצ'יסון, שהינה נושה של סקיילקס, מתכוונת להגיש", הסביר מנהל השקעות והוסיף ש"מה יקרה אם העסקה תתפוצץ והצעת רכש כבר לא תעמוד על הפרק? לכאורה הדירוג יצטרך לעלות אבל מבחינת הקרנות יהיה מאוחר מידי".

"לדעתי, בעידן שאנחנו חיים, כל הקונספט של סימן הקריאה למעשה פשט את הרגל. השיטה הובילה למצב בו גופים נאלצים למכור סחורה במחירים נמוכים, יוצרים לחץ ומאפשרים לקרנות שכן יכולות לרכוש את אותה הסחורה יותר בזול", הסביר מנהל ההשקעות המייצג גוף המחזיק כמות גדולה מאג"ח סקיילקס.

לגופים המוסדיים יש גם דרך להימנע ממכירת הסחורה בשוק זאת ע"י מכירתה לקרן אחרת באותו הבית, אך הדבר כפוף לכינוס ועדת השקעה וצריך להצדיק את עצמו במחיר. "במחירים הנוכחיים סביר שגופים יעבירו חלק גדול מהסחורה מקרן אחת לאחרת, אך עם המחירים בבורסה יהיו גבוהים בכ-20% הם יעדיפו למכור בשוק".

האם העסקה הוגנת? האם תסכימו לתספורת מוצעת של לפחות 15%, כפי שמתכוונת האצ'יסון להגיש? "במצב הנתון אני חושב שגם בן דב וגם האצ'יסון יצטרכו להכניס את היד לכיס ולשפר את ההצעה בעוד כמה עשרות מיליוני דולרים בכדי שהמוסדיים יסכימו לעסקה. אבל אם תחזיר אותי מספר ימים אחורה ונסתכל על תנאי הרקע טרם פרסום העסקה - צניחה בשווי של פרטנר ושינוי דראסטי בשוק הסלולר - אני חושב שנראה מולנו הצעה הוגנת וסביר שאם בן דב לא היה בתמונה היא גם הייתה עוברת".

האם לדעתך בן דב אשם במצב שנוצר? "המניות לא ירדו בגלל בן דב. הם נפלו בגלל היחלשות תוצאותיה העסקיות של פרטנר והצפי להמשך הפגיעה ברווחיות החברה אך ברור שהמינוף האדיר שהוא לקח לא תרם לשיפור המצב".

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 7.
    רועי 09/06/2012 20:44
    הגב לתגובה זו
    לקחת החלטות השקעה גרועות,האזרחים ישלמו על הטעויות שלך ושל החברים שלך ובסוף אתה בא ומתלונן. במקום להוריד סימן קריאה, צריכים לשים סימן קריאה ליד שמות של מנהלי השקעה מאכזבים כמוך.
  • 6.
    חיים 09/06/2012 19:55
    הגב לתגובה זו
    מי שהזוי זה המוסדיים.
  • 5.
    חכם בלילה-אם הוא נפגע אז השיטה לא טובה?!!!! (ל"ת)
    007 09/06/2012 18:20
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    חברות הדירוג כבר מזמן פשטו רגל!!!!!!!! (ל"ת)
    09/06/2012 14:31
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    dork 09/06/2012 10:46
    הגב לתגובה זו
    1. בן דוב ואולי גם האצ'יסון ישפרו את ההצעה והיא תעבור. 2. בנתיים סחורה נזרקת לשוק והיא תמכר במלואה בהצעת הרכש.
  • 2.
    למה זה לא בכותרות??? 09/06/2012 10:19
    הגב לתגובה זו
    הם הכי עשירים במדינה ומתכחשיים לחוב של 100 מיליון שקל
  • 1.
    lepxii 09/06/2012 10:03
    הגב לתגובה זו
    מה שהזוי - שהדירוג עוד ישב על BBB במאי, כשהLTV עבר את ה100%, והיה ברור שהחברה חדלת פירעון. הדירוג היה צריך לרדת כבר במאי, ואולי אף יותר מוקדם. כשאג"חים נסחרים בתשואה דו-ספרתית לפדיון השוק מתמחר credit event. השוק קצת יותר חכם מחברות הדירוג (שיש להם אינטרס לא להוריד דירוג - החברות יכולות לפטר אותם). הדירוג היה חייב לרדת עם הdistressed debt exchange. אבל היה ברור שהצעה מעין זו (בין אם מול בעלי האג"ח או מול האציסון) בדרך, או שלחילופין לא יהיה מספיק כסף בקופה ב2013 ו2014. אז זה היה צריך לקרות קודם. זה שבכלל מסתמכים על חברות הדירוג לשם החלטות השקעה - זה הזוי.. היה רצוי שלא תהיה שום התייחסות לחברות אלה באף תקנה (בורסאית, אגף שוק ההון, פיקוח על הבנקים) - ושההתייחסות לחברות האלה תהיה בדיוק כמו אל flyer פירסומי אחר.