איציק אברכהן שופרסל
צילום: סיון פרג'

שופרסל והמנכ"ל לשעבר אברכהן זומנו לשימוע בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה לשימוע את חברת שופרסל עצמה, את המנכ"ל לשעבר איציק אברכהן, ועוד שלושה בכירים נוספים לשעבר - וזאת במסגרת פרשת תיאום המחירים בענף המזון. לפי כתב החשדות, הבכירים מעורבים לכאורה בהתערבות במחירי ספקים ובהעברת מסרים דרך התקשורת שנועדו להשפיע על מחירי השוק

הרצי אהרון | (1)

רשות התחרות הודיעה היום כי זימנה את הגורמים המעורבים בפרשה לשימוע לפני הגשת כתב אישום. זאת, במסגרת פרשת תיאום המחירים בענף המזון, המתנהלת מאז 2021. לפי כתב החשדות, אברכהן והמנהלים מעורבים לכאורה בהפרת חוק המזון וחוק התחרות, בין היתר באמצעות התערבות בספקים והתבטאויות פומביות שנועדו להשפיע על המחירים בענף.

ההחלטה של רשות התחרות התקבלה לאחר חקירה שנפתחה  בנובמבר 2021, בעקבות פשיטות שנערכו במשרדי שופרסל שופרסל 2.81%  וחברות מזון נוספות, ובמסגרתן נגבו עדויות מבכירים, בהם גם המנכ"ל דאז איציק אברכהן.

לפי כתב החשדות, אברכהן, יחד עם סמנכ"ל הסחר לשעבר ניר מטוסביץ, ואנשי אגף הסחר לשעבר אושרי מאיוסט ובת שבע בנג'ו, חשודים בעבירה של ניסיון להסדר כובל, הפרה של חוק התחרות ובעבירה על חוק המזון.


החשדות: תיאום מול הספק ברמן והתבטאויות בפומבי

החשד הראשון עוסק בהתערבות ישירה של מנהלים בשופרסל מול מאפיית ברמן, אחד הספקים המרכזיים של דברי מאפה בישראל. על פי החשד, שופרסל דרשה מהספק לטפל במחירים שגובים קמעונאים אחרים עבור מוצרי ברמן, תוך שהיא מאיימת להחזיר את מחירי מוצרי ברמן ברשת לרמתם הקודמת - איום שנתפס כהפעלת לחץ לשם תיאום מחירים. 

החשד השני עוסק בהתבטאויות פומביות מצד המנכ"ל לשעבר, שנאמרו בראיונות לתקשורת באוקטובר 2021. בין היתר, אמר אז אברכהן כי "גל עליות המחירים הוא בלתי נמנע", וכן כי "גובה עליית המחירים ינוע בין 3% ל-7%", והוסיף ש"אני מאמין שבשבועות הקרובים הפניות יגיעו".

רשות התחרות טוענת כי הדברים נאמרו במודעות להשפעתם על שחקני שוק נוספים, ולכן יש לראות בהם ניסיון לתאם מהלכים בענף המזון באמצעות שימוש בתקשורת.



תיאום מחירים - ההקשר הרחב יותר

השימוע לשופרסל ולבכיריה לשעבר מצטרף לגל של צעדים שנקטה רשות התחרות בשנה האחרונה במסגרת פרשת תיאום המחירים. בפברואר השנה הוגשו כתבי אישום ראשונים נגד רשתות יוחננוף, ויקטורי וסופר ברקת ומנהליהן, בגין הסדרים כובלים וניסיונות לתיאום מחירים באמצעות התבטאויות דומות.

 גם חברת ויליפוד ויו"ר החברה צבי ויליגר זומנו לשימוע דומה - אך טרם התקבלה החלטה בעניינם.

מנגד, רשות התחרות סגרה את תיקי החקירה נגד רמי לוי, שטראוס, יוניליוור ודיפלומט - וזאת לאחר בחינה של נסיבות המקרה והראיות שנאספו.


מה זה אומר לגבי העתיד?

זימונם לשימוע של שופרסל, המנכ"ל לשעבר אברכהן, ושלושת הבכירים הנוספים אינו סופי - אך אם לאחר הליך השימוע תחליט רשות התחרות להגיש כתב אישום, מדובר בהתפתחות משמעותית מבחינת השוק.

כתב אישום כזה עשוי להוביל לא רק להליכים פליליים אישיים נגד מנהלים בכירים, אלא גם להשפעות נרחבות יותר על החברה עצמה: החל מירידה באמון הציבור והמשקיעים, דרך שינוי בגישה הרגולטורית כלפי קבוצות קמעונאות, ועד להחמרה בביקורת על נוהלי תמחור והתנהלות תקשורתית של מנהלים בענף.

שופרסל, כחברה ציבורית, עלולה להידרש להסביר לציבור בעלי המניות שלה כיצד בכירים שפעלו בשמה הפרו את חוקי התחרות.

גם דירקטוריון החברה יידרש לבחון אם נדרשים שינויים במדיניות הפנימית של ניהול סיכונים, קשרים עם ספקים, והנחיות לפעילות תקשורתית של מנהלים בכירים. בנוסף, עצם ההכרה מצד רגולטור מרכזי בהתבטאויות פומביות ככלי בעייתי – עשויה להציב סטנדרטים חדשים בכל הנוגע למידת האחריות האישית של נושאי משרה ציבוריים־מסחריים.


שווי שוק, הון עצמי ומניית החברה

שווי השוק של החברה עומד על כ-9.2 מיליארד שקל, הונה העצמי נאמד בכ-4 מיליארד שקל. מכפיל הרווח של החברה הוא 6. מניית החברה ירדה בכ-5.5% מתחילת השנה וב-12 החודשים האחרונים היא עלתה בכ-47%.

מניית שופרסל
מניית שופרסל

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    הגיע הזמן להכניס לכלא את הטייקונים שעושקים את האזרח הקטן (ל"ת)
    שלמה 22/04/2025 14:50
    הגב לתגובה זו