מיתון הצלה
צילום: Photo by Stormseeker on Unsplash

בגולדמן זאקס חוששים ממיתון, אבל מרגיעים: לא מדובר במיתון עמוק

בבנק ההשקעות העלו את הצפי לכניסה למיתון ל-30% אך מעריכים שהוא יהיה קצר ומתון, אך עדיין כמיליון אמריקאים עלולים לאבד את עבודתם
גיא טל |

הכלכלנים ממשיכים להתלבט ולהתווכח לגבי הצפי לכלכלה העולמית ובמיוחד למובילה - הכלכלה האמריקאית. הדעות חלוקות לגבי רמת הסיכון לכניסה למיתון, מתי זה יגיע, בשנה הנוכחית או הבאה וכמה עמוק הוא יהיה.

בבנק ההשקעות גודלמן זאקס מצטרפים לאלו המנסים לחזות את ההתפתחויות הכלכליות. כלכלני בנק ההשקעות מעריכים כי הסיכון שארצות הברית תיגרר למיתון עוד השנה עולה, יחד עם זאת הוא לא יהיה כה נורא. כלכלני בנק ההשקעות הכפילו את הסיכוי לכניסה למיתון ב-12 החודשים הקרובים לעומת התחזית הקודמת, וכעת מעריכים סיכון זה ב-30%. ההגדרה המקובלת למיתון הוא התכווצות התוצר במהלך שני רבעונים רצופים.  

לקריאה נוספת בנוגע לחששות ממיתון: >>> מיתון קל בדרך בארה"ב; תוכנית תמיכה לאג"ח ממשלתיות באירופה >>> "האינפלציה לא תישאר לאורך זמן; גם אם יהיה מיתון הוא יהיה קצר" >>> מיתון הוא לא סוף העולם, מיתון זמני הוא "חלק מהחיים" >>> האם אנחנו באמת לפני מיתון בארה"ב? >>> שני שליש מכלכלני המקרו בארה"ב סבורים שיהיה מיתון לא חריף ב-2023 >>> סקטורים דפנסיבים להגנה מפני מיתון: תשתיות בריאות מזון והיגיינה

הסיבה לתחזית החדשה היא שבגולדמן מעריכים כעת שהצמיחה ברבעון הרביעי תהיה נמוכה יותר גם ללא התחשבות בגורמים לא צפויים. כעת הם סבורים שהצמיחה ברבעון האחרון של השנה תהיה של 0.9% בלבד ביחס לרבעון המקביל. ההאטה מיוחסת בעיקר לירידה בצריכה הפרטית ובנוסף ממנו חוששים כלכלני הבנק הוא המשך העלאת הריבית אל תוך האטה בפעילות הצרכנים. 

"אנו דואגים יותר ויותר מכך שהנהגת הפד קבעה רף גבוה ומאד ספציפי למה יאפשר האטה בהידוק המוניטרי, ושהוא חש מחויב לענות בצורה חזקה לאינפלציה גבוהה ולציפיות אינפלציה גבוהות לנוכח העליה במחירי האנרגיה, וזאת גם אם הפעילות תאט בצורה חדה" כתבו דויד מריסל ורוני ווקר, כלכלני הבנק. 

יחד עם זאת בגולדמן זאקס מעריכים שהמיתון לא יהיה עמוק או חמור. ברבעון הקודם הכלכלה האמריקאית התכווצה במפתיע, כך שהתכווצות נוספת, אפילו של כמה עשרות אחוזים בודדים או אפילו עשירית האחוז. כבר תחשב "רשמית" כמיתון, אך במידה והכלכלה תחזור לצמוח ברבעון שלאחריו הרי שמדובר במיתון קצר ומתון מאד. במצב כזה הירידה הצפויה בתעסוקה וההאטה הכלכלית יהיו מאד מינוריים. 

הכלכלנים כתבו שגורמים מנבאים למיתון עמוק הם משבר פיננסי או חימום יתר של הכלכלה, אבל אף אחד מהגורמים הללו לא מתקיים כעת, ושהם אינם מודאגים לגביו, וזאת לנוכח העובדה שהמגזר הפרטי מראה יציבות פיננסית חזקה כעת. להערכת הכלכלנים צמיחת המשכורות והאינפלציה יפלו במקרה של מיתון מתון כזה, והפד ימהר להגיב בהורדת הריבית. 

קיראו עוד ב"גלובל"

יחד עם זאת, גם מיתון לא כל כך חמור עלול להיות כואב. במהלך שלושת המיתונים המתונים האחרונים - 1960, 1990, 2001 - התוצר ירד ב-3.75% לעומת הפוטנציאל והאבטלה קפצה ב-2.5%, כיום מדובר בכמיליון אמריקאים נוספים מחוץ לשוק העבודה בשנה הקרובה במידה ותרחיש כזה יתממש. 

בשוק המניות לעומת זאת לא צפויה ירידה משמעותית נוספת, במידה ותרחיש המיתון המתון תתממש. במקרים קודמים הירידה הייתה של עד 30%, ירידה שכבר קרתה בנאסד"ק, ובסנופי היא לא רחוקה משם. 

גולדמן זאקס לא לבד בתחזיות שלו. לפי הוול סטריט גו'רנל 44% מהכלכלנים צופים למיתון בשנה הקרובה לעומת 28% שסברו כך באפריל. כלכלני בנק אוף אמריקה מעריכים את סיכויי המיתון ב-40%. איתן הריס כלכלן הבנק כתב: "החשש הגדול שלנו קיבל אישור מהפד. הם איחרו מאד ועכשיו משחקים משחק תופסת מסוכן". 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה