מחכים לתיקון? הנה סקטור שנשלט ע"י 2 חברות ענק ותיקות - וכדאי מאוד להכיר

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של Bizportal מתייחס לסקטור ותיק שהוא כיום אחד החמים ביותר
נושאים בכתבה שלמה גרינברג

עצתי לאותם קוראים חוזרים ומאשימים את הבנק המרכזי והממשל האמריקאים בהובלה לא נכונה של החילוץ ממשבר 2008 ולאחריו (הנזילות, הריבית וכו) לקרוא שוב את ספרו של נגיד הבנק המרכזי האמריקאי לשעבר, בן ברנאנקי "האומץ לפעול" (Ben Bernanke's 'The Courage to Act'), שיצא כעת בכריכה רכה, על משבר 2008 וההחלטות שהתקבלו אז ומאז. זה סיפור העלילה כולה ומפי האיש שניהל אותה ובחוכמתו הציל העולם ממשבר קשה בהרבה. כל מי שטיפה היגיון בראשו צריך לומר לו "תודה". לאחר שתקראו האזינו לראיון שנתן ל-CNBC במאי השנה, פשוט מעניין.

סקטור השילוח וההשפעה של אמאזון (סימול: AMZN)

ההתפתחות של ארה"ב בתחילת המאה שעברה, השקעות העתק בתשתיות כבישים ומסילות ברזל והתפתחות תעשיית הרכב להמונים עם המודל T של פורד לצד התעופה האזרחית, הביאה גם לפריחת תחום המשלוחים. מה שהתחיל, במאה ה-19, עם משלוחי הכרכרות למערב (הפוני אקספרס) הפך, במחצית השנייה של המאה ה-20, לאחד הסקטורים הכלכליים הגדולים ומהירי הצמיחה בארה"ב ובעולם כולו וכרגיל היו היזמים שראו את הנולד. הראשונים שהבינו את הפוטנציאל העסקי היו הנרי וולס ו-ויליאם פארגו, האנשים שהקימו את אמריקן אקספרס ב-1850 ואת וולס פארגו ב-1852, והקימו, ב-1860 מערכת שילוח. אבל רק בתחילת המאה ה-20, עם הקמת הדואר המרכזי והשקעות העתק בתשתיות כבישים ורכבות בארה"ב לצד הפריצות בתחומי הרכב והתעופה החלו להתפתח חברות רציניות שהתמקדו בתחום.

ב-1907 ובהשקעה של 100 דולר הלוואה מבנק בסיאטל, ייסד ג'יימס סמית חברת יחיד להעברת משלוחי חבילות באזור סיאטל, באמצעות אופניים בעיקר. ב-1913 ובשל הביקוש הגדל לשירותיו רכש סמית מכונית פורד מודל T אחת, שכנע משקיעים להצטרף וב-1919 ייסד את United Parcel Service (סימול: UPS). עברו בדיוק 80 שנה עד שהחליטה החברה, שבינתיים עברה לאטלנטה והשתלטה למעשה על סקטור הובלת החבילות בארה"ב, להנפיק לציבור.

בשיאה של התנפחות הבועה הטכנולוגית, סוף 1999, נערכה ההנפקה, אחת החמות ביותר בבורסה של ניו יורק עד אז ודווקא לחברה "מהכלכלה הישנה". UPS, שהגיעה להנפקה עם רזומה עסקי יוצא דופן של צמיחה ורווחיות, הונפקה לפי 50 דולר למניה וזו פתחה המסחר על 65 דולרים. מה הלהיב משקיעים כ"כ ועוד בחברה שאינה טכנולוגית? הרווחיות הגבוהה מאוד? "לא", אמר המייבין הגדול דאז בוול סטריט, בן הולמס. "זה בהחלט עזר אבל מה שהפך ההנפקה לחמה כ"כ הייתה העובדה שהחברה הודיעה שהיא מתכננת להשתמש באינטרנט".

היו אלו ימים שכל הנפקה שהריחה מ-B2B או C2C עפה השמימה ו-UPS הבטיחה להשתמש בטכנולוגיות. האמת היא שחלק מהבעלים התנגדו להנפקה כיוון שלדעתם הייתה מיותרת, "בשביל מה צריך הנפקה", שאלו יורשי סמית, "החברה צומחת במהירות, מרוויחה מצוין ועמוסה במזומן", בקופת החברה ערב ההנפקה, היו 2.6 מיליארד דולר במזומן וחובותיה היו זניחים.

אז מדוע באמת הונפקה? כי וול סטריט העלתה הערכה מידי יום. חתם ההנפקה, מורגן סטנלי, שכנע לבסוף את ההנהלה שזה הזמן לנצל את השוק ולגייס הרבה ובזול, "בשוק שנותן הערכות מטורפות לכל סטארט אפ טכנולוגי תוכל UPS, עם טיפה של קישוטים טכנולוגיים, לגייס סכומי עתק ולוותר על מינימום שליטה" ואכן החברה גייסה 6 מיליארד דולר כשהיא מוותרת על 10% מהשליטה בלבד.

יו"ר ומנכ"ל החברה דאז, ג'יימס קלי, הסביר בהצגת החברה שהכסף דרוש כיוון שהוא רואה שבעקבות הצמיחה הכלכלית שתבוא עם ההתפתחות הטכנולוגית והגלובלית, התחום יצמח במהירות ו-UPS תוכל להשתמש בכסף, "הזול שגייסנו" לרכישות גלובליות. התחום אכן גדל במהירות וכך גם התחרות, בעיקר מצידה של החברה הנוספת שפעלה בתחום Federal Express או FedEx (סימול: FDX) שהונפקה 21 שנה קודם להנפקת UPS .FedEx הוקמה ב-1971 ע"י פרד סמית שבאמצע שנות ה-60, כשהיה סטודנט למדעים באוניברסיטת ייל כתב עבודת מחקר על נושא, "בניית מערכת לשינוע מהיר שתתאים לשילוח מוצרים שרגישים לזמנים כמו תרופות, חלקי מחשב ומוצרי אלקטרוניקה".

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

סמית תיאר במסמך ובפרוטרוט את הקונספט שנדרש לאור ההתפתחויות העתידיות בצריכה שצפה. אבל ייל דחתה את העבודה כ"בלתי מציאותית עסקית". סמית חזר לעיר מגוריו קנזס סיטי וב-1971 הקים את FedEx אותה העביר ב-1973 (בגלל הלוגיסטיקה) לשדה התעופה בממפיס. בממפיס תכנן והפעיל מערכת שילוח ל-25 ערים מרכזיות בארה"ב, הכל בהתאם לתוכנית שנדחתה. לא רק שהמערכת הצדיקה את התאוריה שלו אלא שמשקיעי הון סיכון השקיעו בחברה 60 מיליון דולרים שבאמצעותם רכש 7 מטוסי בואינג 727. ב-1978 הונפקה החברה.

לאורך כל שנות פעילותן צמחו UPS ו-FDX במהירות ובקצב שהלך וגדל לאחר כניסת המאה הנוכחית. הצמיחה הייתה אורגנית וגם באמצעות רכישות והסתבר שקלי צדק, הגידול בפעילות "נמשך" מעלה בעקבות העליות בתחום המכירות הקמעוניות. הצלחתן של החברות הפכה את הסקטור לדואופול (2 חברות שמובילות). ההתרחבות הגדולה של המכירות הקמעוניות ובעקבותיהן סקטור השלוחים התחזקה במיוחד לאחר משבר 2008.

המסחר הקמעוני הגלובלי שב-2000 גלגל כ-5 טריליון דולרים, 2 מתוכם בארה"ב, הגיע ב-2016 למחזור של כ-26 טריליון דולרים, 19% מתוכם בארה"ב (כ-5 טריליון). המחזור הגלובלי של סקטור המשלוחים הגיע באותה שנה ל-300 מיליארד כאשר 27% בארה"ב ולמעלה מ-30% בידי 2 החברות.

המספרים הנ"ל, בתחום המשלוחים, מטעים משהו בגלל צורת הדיווח (משלוחים של אמאזון, כדוגמה, שלא נעשים ע"י השתיים לא כלולים בדיווח וכך גם עליבאבא) והם מן הסתם גדולים בהרבה אבל מאז פריצת מהפכת האינפורמציה, ב-2008, מתפתחות כמה מגמות ברורות שמשפיעות השפעה שהולכת וגדלה על הפעילות. שלושת המגמות המשפיעות בתחום השילוח הן: 1. צרכנות הרשת שהשילוח תופס בה חלק גדול בהרבה יחסית לשילוח המסורתי. 2. העלייה המהירה במשלוחים בדרום-מזרח אסיה והמדינות המתפתחות. 3. השינויים שמביאות מהפכת הטכנולוגיה והתפשטות הגלובליזציה.

חשוב להבין שצרכנות הרשת (אמאזון ועליבאבא כמייצגות), למרות התרחבותה הדו-ספרתית ולמרות שהתקשורת עוסקת בה בהרחבה, עדיין שולית בתחום הצריכה. ב-2016 הגיעו המכירות ברשת ל-1.6 טריליון דולרים שזה רק 5.9% בלבד מהמחזור הכולל. המכירות, ב-2018, חזויות לעלות ל-8.8%, כ-2.6 טריליון מתוך למעלה מ-28.3 טריליון מחזור גלובלי חזוי באותה שנה. קצב העלייה של המכירות הקמעוניות ברשת בדרום מזרח אסיה ובהובלת סין הוא שכנראה יוביל את הצמיחה. אזור זה עולה במהירות על הרשת.

סין תעבור את ארה"ב בצרכנות רשת ואין זה פלא לפיכך שהמכירות המקוונות דרך אתר עליבאבא (סימול: BABA) כבר עברו את אלו של AMZN. מה שקורה בסין קורה גם בהודו, ווייטנאם, מלזיה וכו. מהפכת הטכנולוגיה "תורמת" לסקטור בשתי נקודות. הראשונה והחשובה היא ההתייעלות והחדשנות של החברות אבל מה שלא פחות חשוב הוא שהמהפכה מרחיבה את הצריכה ולא על חשבון הצריכה המסורתית (ועל כך כבר הרחבנו בעבר). אמאזון ועלי באבא אינן צומחות על חשבון וול מארט או קוסטקו אלא לצדן.

מה שקרה בוול סטריט הוא שיותר ויותר משקיעים סולידיים, מוסדיים בעיקר, נכנסו לתחום במהלך העשורים האחרונים גם בשל הצמיחה ההיסטורית, גם בשל הציפיות להמשכה הצפויה וגם בשל הדיבידנד הנאה של חברות המשלוחים. מאז 2008 מתחילות לעלות שאלות שנובעות מההתפתחויות הנ"ל ולא פחות מחשש לתחרות שבאה מחברות אזוריות שמנצלות החדשנות הטכנולוגית ומחברות צריכת הרשת הגדולות. כרגע UPS (מכירות של 61 מיליארד דולרים ב 2016) ו-FDX (מכירות של 60.3 מיליארד ב-2016) הן חברות המשלוחים המובילות ולמעשה היחידות שמעניינות את המשקיעים שרוצים להשקיע בתחום השילוח.

החברות הגדולות האחרות בתחום, כמו חברת Deutsche Post DHL (סימול: DPSGY), חברת Yamato Holdings (סימול: YATRY), חברת SG Holdings הפרטית מיפן, משרדי הדואר הממשלתיים של ארה"ב, יפן, סין, בריטניה, צרפת ועוד, אינן אופציה להשקעה עבור המשקיע האמריקאי (מה גם שחלקן כלל לא ציבוריות). מה שכן מטריד את המשקיעים זו ההתפתחות של השילוח של צרכנות הרשת ובמיוחד אמאזון וחטיבת השילוח שלה אמאזון לוג'יסטיקס. החשש הוא שאמאזון לוג'יסטיקס תהפוך לחברת המשלוחים הבלעדית של החברה (שכרגע משתמשת בשתי המובילות) ותתחרה "ראש בראש" מול UPS ו-FDX לכל אורך הקו.

מה צריך המשקיע לבחון?

נתחיל מכך שאין סל או קרן שמתמקדים בסקטור השילוח נטו וזאת בעיקר מהסיבה שהתחום, מבחינת המשקיע, נשלט על ידי שתי החברות שאגב, הניבו למשקיעים שבחרו בהן לאורך זמן תשואה נאה ביותר, גם מבחינת העלייה בשווי ולא פחות מהדיבידנד. ההשקעות בשתי החברות, במיוחד ב-FDX, "ניצחו" ההשקעות בסלי ההובלה כמו ה-IYT (סל תחבורה שכולל את חברות השילוח), סלי הצריכה ומדד ה-S&P (כלומר XLP ו-SPY). בנוסף, קיימת אי וודאות שהזכרנו לגבי ההשפעה המתפתחת של המסחר המקוון והחברות האזוריות.

פרשנים צעירים מעלים לאחרונה את השאלה, "האם אמאזון ועלי באבא יחסלו את UPS ו-FDX?", הדעה שלנו היא שנכון לרגע זה ההשקעה בסקטור השילוח צריכה להיעשות באחת משתי הענקיות או בסל בו הן מיוצגות כמו XLI או SPY. מי שישקיע ב AMZN או BABA כדי ליהנות מסקטור השילוח יעשה טעות לא פחות גדולה ממי שמשקיע בשתי ענקיות האינטרנט כהשקעה "שתנצח" את החברות הוותיקות בתחום הצריכה.

AMZN לא "תנצח" את FDX או UPS כשם שלא "תנצח" את WMT או COST ובכל מקרה לא סקטור השילוח הוא ש"יריץ" מניות כ-AMZN (אם אלו יחליטו להיכנס ברצינות). למי שמעוניין בתחום השילוח יש כרגע רק את UPS או FDX להשקעה ממוקדת. תחום השילוח, בדיוק כמו תחום הצריכה, בנוי מהבחינה הלוגיסטית כאוליגופול (למרות שהוא דואופול) ומעמד המובילות הוותיקות הולך ומתחזק ביחד עם התרחבות הפעילות הצרכנית כולל זו שברשת.

הסיכום הוא כזה (לדעתנו): השקעה בסקטור השילוח בהחלט מעניינת והיסטורית כדאית מאוד אבל אם עד כה הבחירה הייתה פשוטה, בין UPS ל-FDX הרי שהיום מצטרפות כמה אופציות עתידיות מהסוג של הפיכת/הנפקת אמאזון לוג'יסטיקס כמתחרה ישירה (הנפקה כזו לא נראית כרגע באופק וזו גם אינה אופציה ש"מסתדרת" עם אופי הניהול של בוזוס) ואולי פריצה של אחת החברות האזוריות (שכמעט כולן פרטיות עדיין). אנחנו חושבים שמי שמעוניין בסקטור נטו כדאי שינצל התיקון (כשיגיע) וייכנס לשתי המובילות, UPS עדיפה כלכלית אבל FDX "אהובה" בוול סטריט. האלטרנטיבה תמשיך להיות בסלים כמו SPY, IYT ושכמותם.

** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.

תגובות לכתבה(37):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 15.
    מצא את ההבדלים 13/09/2017 17:50
    הגב לתגובה זו
    אתה רוצה להגיד שיובל לוי התעסק גם עם יעקבי ומוזס וגם איתך. בושה וחרפה איך שם תפוח רקוב יחד עם תפוחי זהב שהושלכו לשלולית.
  • 14.
    גדי 11/09/2017 20:08
    הגב לתגובה זו
    אתה מנמיך ציפיות בקשר לתיקון שכתבת עליו כמה פעמים לאחרונה? יכול להיות שבסופו של דבר השוק החליט אחרת והמימוש היה טעות?
  • תקרא בבקשה בעיון (ל"ת)
    שלמה גרינברג 11/09/2017 21:59
    הגב לתגובה זו
  • גדי 13/09/2017 23:35
    ובכל זאת חצי ספטמבר מאחורינו. ונקווה שלא טעינו. ושוב תודה.
  • 13.
    מהנדס 10/09/2017 18:37
    הגב לתגובה זו
    מצורף לינק מדהמרקר , אמנם רב הכתבה היא על הליית ונפית הטייקונים בארץ, אך לפחות ההתחלה מדברת גם על ארצות הברית , השיטה הרקובה שם די דומה למה שהיה פה. https://www.themarker.com/magazine/1.4410156
  • שלמה גרינברג 11/09/2017 09:04
    הגב לתגובה זו
    בכול מקרה, "השיטה האמריקאית הרקובה" נושאת על גבה את העולם כולו ודי בהצלחה ב 100 השנים האחרונות
  • 12.
    נדב 10/09/2017 07:59
    הגב לתגובה זו
    שלום שלמה, נראה שבעקבות נזקי הסופות ורעידת האדמה, חברות כמו CAT, חברות בנייה שפעילות בדרום ארה"ב וחברות תשתית אחרות יעשו הרבה כסף, איזה סלים מכילים חברות אלו? XLU מכיל בתוכו גם חברות בטחוניות, ככה שלא בטוח שהוא מיצג טוב את מה שאני מחפש. אגב, מה לדעתך תיהיה ההשפעה על הבנקים האמרקאים, מישהו יצטרך לשלם על כל הנזקים. תודה
  • חיים 10/09/2017 08:51
    הגב לתגובה זו
    USG BECN HD LOW EXP LPX
  • 11.
    יופי של כתבה (ל"ת)
    ארדי 09/09/2017 19:35
    הגב לתגובה זו
  • 10.
    עמית 09/09/2017 18:51
    הגב לתגובה זו
    שלמה שמתי לב שגם מוטי כהן כתב על ups והמליץ עליה בחום נראה ששניכם באותו ראש
  • לצערי איני מכיר (ל"ת)
    שלמה גרינברג 10/09/2017 10:56
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    עמית 08/09/2017 23:24
    הגב לתגובה זו
    היי שלמה שמתי לב שמוטי כהן גם כתב על ups שבוע שעבר וגם המליץ בחום . מאוד נהנה לקרוא את שניכם בביזפורטל
  • 8.
    ירדן 08/09/2017 18:14
    הגב לתגובה זו
    למרות רה ארגון ודוחות טובים ge ממשיכה לרדת לשיאי שפל שנתיים.הדיבידנד מתחיל להתקרב ל4%האם המנכל יצליח לנווט את המשחתת?
  • GE 08/09/2017 19:34
    הגב לתגובה זו
    GE down 1.7% as JPMorgan turns more negative Sep. 7, 2017 JPMorgan sees the stock headed to $17-$19 vs. last night's close of $24.92.
  • שלמה גרינברג 09/09/2017 10:25
    GE עדיין בתהליך התארגנות מחדש. הרבעון הנוכחי לא יראה עדיין פריצה. זו חברה שדורשת מהמשקיע סבלנות, הרבה יותר גדולה משהייתה דרושה לחברות כמו NOK או וויאליה אבל דעתי היא שהסבלנות כאן תביא לפיצוי גדול בהרבה ממה שהביאו השתיים שהזכרתי. לא מתאים למשקיעים שמסתכלים על מחיר המניה מידי יום.
  • 7.
    קוואלקום 08/09/2017 18:12
    הגב לתגובה זו
    יורדת תקופה לא קצרה, יש תחרות גוברת, עדיין מובילה משמעותית מאודדיבידנד 4.5% יציב. שלמה יש לדעתך חדש בגזרת קוואלקום? למה יורדת ?תודה
  • שלמה גרינברג 09/09/2017 10:22
    הגב לתגובה זו
    בינתיים לא הולכת טוב לקוולקום
  • 6.
    כתבה מרשימה שלמה (: (ל"ת)
    אבי3 08/09/2017 17:49
    הגב לתגובה זו
  • ג'ימי 09/09/2017 10:46
    הגב לתגובה זו
    מכל הכותבים שאני מכיר. רהוט ברור ידע ועובדות בקנה מידה מושלם ממש התעשרתי
  • למה אתה בוש בשמן (ל"ת)
    אני יודע מי אתה 08/09/2017 22:01
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    נתי 08/09/2017 17:34
    הגב לתגובה זו
    שבת שלום .נהנתי מהכתבה שלך. שלמה מה דעתך על otic לאחר הנפילה שלה בברכה נתי
  • שלמה גרינברג 09/09/2017 10:21
    הגב לתגובה זו
    הנפילה באה מאותה הסיבה (בהפוך כמובן) שהעלתה המניה מ 12 ל 21 במהלך הקיץ, חלום שנשבר. מדובר בעוד אחת מחברות הביו שמציגות חלום נפלא שהאנליסטים מתלהבים ממה שעשוי לקרות אם ימומש שלא עמד בציפיות. תרופת הדגל שלה, ה Otividex, שאמורה לפעול נגד מחלת מנייר (בעיות הקשורות בשווי משקל ושמיעה) ושהגיעה לסוף הבדיקות הקליניות האחרונות שלה לא עמדה בבדיקות. זו תרופה שאמורה הייתה להתמודד עם תרופת-על בתחום ולכן הציפיות היו גבוהות. מדובר, שוב, בחלומות של בורסה שכמותן יש אלפים בוול סטריט. מניה שמתאימה לסקטור החלומות בתיק (לקנות קצת ולסגור עם סיכויים שאינם עולים על הטלת ז'יטון). מה יקרה כעת? יצטרכו הרבה כסף וינסו שוב.
  • תודה רבה (ל"ת)
    נתי 10/09/2017 08:09
  • 4.
    יופי של כתבה. תודה רבה !! (ל"ת)
    עמית 08/09/2017 15:54
    הגב לתגובה זו
  • קרלוס 08/09/2017 17:42
    הגב לתגובה זו
    נהדר ויופי זה נחמד. נא הביעו דעתכם על איכות החומר. ולשלמה אני מושקע שנים בוונצואלה ועשיתי אלפי אחוזים. האם לצאת ולספור הכסף
  • שלמה גרינברג 09/09/2017 10:02
    כאחד שדואג לאיכות החומר הייתי רוצה שתגלה לקוראים באיזו סוג השקעה הצלחת כ"כ? באשר, "לצאת ולספור הכסף " תברר עם מדורו, הוא בטח מבין בנושא.
  • 3.
    היועץ 1 08/09/2017 15:42
    הגב לתגובה זו
    השקעה ישירה בבאבא .לא דרך הסלים ,עדיפה על כל האופציות האחרות שהוזכרו בכתבה.אפשר שזו תהיה החברה בעלת שווי של 1 טרליון עד 2020.
  • ארז 09/09/2017 07:41
    הגב לתגובה זו
    .
  • לקנות איתו דירה 08/09/2017 17:02
    הגב לתגובה זו
    או אתה שם סכום אחר שגם אם ביום שני מתחילה מפולת היסטרית בשוק - אז נגרמו לכה הפסדים שווי ערך לכמה משכורות חודשיות.
  • 2.
    אציל 08/09/2017 15:30
    הגב לתגובה זו
    אז...סרקתי את כל כיתבי גרינברג בכל מקום ובכל זמן שהופיעו כמובן גם כאן. ואני כולי נפעם ונרגש..
  • 1.
    ארז 08/09/2017 14:57
    הגב לתגובה זו
    .