גולדמן סאקס: "מי שצריכה לקצץ בקידוחים היא ארה"ב ולא חברות אופ"ק"

אלמוג עזר |
נושאים בכתבה נפט

לאחר שמחירה זינק אתמול במעל ל-4.5%, משילה היום (ה') חבית נפט 2.3% ממחירה. הזינוק במחיר אתמול נבע מדוח המלאים בארה"ב שאמנם הציג עלייה במלאים אל שיא חדש, אך הציג גם ירידה בקצב הצטברות המלאי. כמו כן, מלאי הדלק ירד בשבוע שעבר בארה"ב במעל ל-4 מיליון חביות. 

הירידות היום במחיר הנפט מגיעות בעקבות המשך הספקולציות על כך ששיחות הגרעין של טהרן עם שש המדינות הגדולות יניבו הסכם שיכלול הסרת הסנקציות על איראן. תוצאה שתאפשר למדינה לייצא את הנפט האגור שברשותה, שעל פי הערכות שונות, מגיע לכדי 30 מיליון חביות. כמות שכזו עשויה לדחוף את המחירים למטה.

דעה מפתיעה פורסמה היום על ידי אנליסט בכיר גולדמן סאקס. לדבריו, אם ממשלות המערב מבקשות לראות התייצבות במחירי הנפט, עליהם לווסת את הקידוח והשיווק של הנפט ולאו דווקא ממשלות ארגון אופ"ק. האנליסט מיקל ויגנה (Michele Vigna) אשר עומד ברשות מחלקת המחקר לאנרגיה של גולדמן סאקס טען שהצלילה במחיר הנפט הגיעה בעקבות העלייה החדה בהפקה במדינות מחוץ לארגון אופ"ק ולכן למדינות אופ"ק עצמן אין יותר מדי מה לעשות בנושא. 

"אני מאמין שהמשקיעים הבינו כי קיים צורך להתאים את הענף לתנאים החדשים שנותרו ובכך הם מתמקדים כרגע", כך אמר מוקדם יותר ויגנה. "ברור שקיצוץ בקידוחים על ידי מדינות אופ"ק יתרום להחשת ההגעה לשווי המשקל בשוק הנפט, אך בסופו של יום, אלו המדינות מחוץ לארגון שיצרו את יתר ההיצע בשוק ובידן הפתרון".

חולשה בביקוש העולמי והזינוק בתפוקה בארה"ב גרמו לירידה חדה במחירי הנפט, שנחתך בקרוב ל-50% מאז יולי האחרון. הסירוב של ערב הסעודית וההחלטה לא לקצץ בייצוא הנפט בפגישת ארגון אופ"ק מחודש נובמבר הכבידה על מחיר הנפט. 

המדינות החברות באופ"ק אחראיות על ייצוא של 40% מסך הנפט העולמי. הארגון פרסם מכבר כי אינו יפגש מחדש רק בחודש יוני השנה, למרות דחיפות הנושא לנוכח המשך הירידה במחיר סחורת הנפט. לדברי ויגנה, הסיכוי שיוחלט על קיצוץ בהפקת הנפט בפגישה זו הינו נמוך יותר מהפגישה שנערכה בנובמבר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה