צביקה אורן: "על בנק ישראל לקבוע 'ריצפה' לדולר ב-3.8 שקלים"

תוכנית התאחדות התעשיינים: להוריד את הריבית ל-0.25%, שהאוצר יגדיל את הגידול ל-20% מהחוב, לבטל את הפטור על מס רווחי הון לזרים ועוד
יעל גרונטמן | (11)

נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות הארגונים העסקיים, צביקה אורן, קורא לבנק ישראל לאמץ לאלתר את מדיניות רכישת המט"ח הנהוגה בשוויץ מאז 2011 ובצ'כיה מאז נובמבר 2013 ולקבוע שער חליפין מינימאלי, שיעמוד על 3.8 שקלים לדולר.

כלומר, התעשיינים דורשים מד"ר פלוג להקפיץ את שערו של הדולר בכ-8.5% ביחס לשער היציג שנקבע ביום שישי האחרון. קבלה של הדרישה הזו תחייב את בנק ישראל לבצע פעולות אגרסיביות וביניהן גם רכישות מאסיביות של מט"ח. התאחדות התעשיינים פירסמה תוכנית מקיפה לאופנים בהם ניתן יהיה להקפיץ את שער הדולר לרמה המינימלית הנדרשת לדיבריהם, זאת עד לשיפור ניכר בכושר התחרות של התעשייה והסביבה העסקית בישראל.

"משמעות הדבר שבנק ישראל יקנה מט"ח ככל שנדרש, במטרה לשמור על שער מינימאלי זה". לדברי אורן, שער זה יאפשר "הזרמת חמצן" לענפי היצוא והתיירות.

"שער דולר הנוכחי שוחק קשות את כושר התחרות של התעשייה הישראלית והופך את היצוא במקרים רבים, ללא כדאי. על בנק ישראל לפעול בדרכן של מדינות מערביות אחרות כמו שוויץ, אשר קבעו לדולר שער חליפין מינימאלי" מסר אורן.

אולם, אורן מבהיר כי "שער החליפין הבעייתי, הוא רק אחת מהבעיות השוחקות את כושר התחרות של התעשייה הישראלית- העלויות ההולכות וגדלות המושתות על התעשייה הישראלית עליהן אחראית הממשלה, לצד בעיות רגולציה ונטל בירוקרטיה לא הגיוני- בעיתיים לא פחות. על הממשלה לפעול לשיפור כלל הסביבה העסקית בישראל, על מנת לאפשר למגזר העסקי בישראל לצמוח וליצור הכנסות ממיסים ומקומות תעסוקה חדשים. אנו מאמינים שהממשלה ערה לצורך בטיפול בבעיות אלו, אך עתה יש להפשיל שרוולים ולפעול".

התאחדות התעשיינים כתבה תוכנית לשיפור כושר התחרות וריסון מגמת התיסוף. בין הצעות התוכנית:

להפחית את הריבית בשיעור חד ל- 0.25%; להגדיל את היקף הגידור של החוב החיצוני של מדינת ישראל על ידי החשב הכללי במשרד האוצר עד לשיעור מינימאלי של 20% מהחוב; להרחיב את ביטול הפטור ממס רווחי הון לזרים באופן גורף, לכל טווחי ההשקעה; חידוש תקנות הפחת המוגדל על השקעות במכונות וציוד לכלל חברות התעשייה לשנת 2014; להקדים את הקמת קרן העושר לשנת 2014 ולהמשיך בתוכנית הרכישות המתוכננת במטרה לנטרל את השפעת הירידה ביבוא הדלקים בשל אספקת הגז, רכישות בהיקף מתוכנן של 3.5 מיליארד דולר בשנת 2014.

תגובות לכתבה(11):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 9.
    Sassi6 06/01/2014 01:13
    הגב לתגובה זו
    לא, על בנק ישראל לא לקבוע אך ורק 'ריצפה' ב-3.8 שקלים, עליו לקבוע גם 'תיקרה' ב-4.8 שקלים, כי מה יקרה אם סורוס והג'מעה שלו יתלבשו עלינו? ...אז הם ימכרו מיליארדי דולאראט ב-3.8 >> קו התמיכה ישבר >> הדולר יתמוטט ל-2.8 שקלים >> הכסף איננו, ואנו אנה אנו באים? ואנה נוליך את חרפתנו? ...ולכן אם יש 'רצפה', אז בהכרח צריך גם 'תקרה', כי חייבים להעיף עשרות מיליארדי דולאראט בתקרה, ולהגדיל בכך את עוצמת הספיגה וקליטת ההיצעים בקו התמיכה, לא?
  • 8.
    ציון 05/01/2014 15:20
    הגב לתגובה זו
    התעשיה תיכנס למצב של דיכאון וחוסר אונים וההפסד כולו יהיה של המדינה והמועסקים היו המצב הפיך ואפשרי מחר לא ישאר כלום פרט לבכי וחיפוש אשמים
  • 7.
    pan 05/01/2014 15:11
    הגב לתגובה זו
    לא לשכוח שלפני 2 עשורים שער דולר היה ב-5 ₪ ואז אינפלצייה רק עולה
  • 6.
    ישראל ישראלי 05/01/2014 15:01
    הגב לתגובה זו
    כל חודש נחסך בגלל הגז שני שלישים מהוצאת הדלק כך שעבור רכישת גז ב 500 מליון דולאר המשק מרוויח מיליארד דולאר. וגם ומוציא אותם 500 מיליון בשקלים. זוהי הברכה וגם הקללה של הגז. שער הדולאר ימשיך לרדת לעבר ה 3 ש"ח לדולאר.
  • ישראל ישראלי 05/01/2014 15:14
    הגב לתגובה זו
    והייתי שואל איפוא הממשלה עם עזות המצח ושדידת הציבור . למה חברת חשמל עושקת אותנו באותם דרכים של משרד הביטחון.
  • 5.
    שמטוב 05/01/2014 14:52
    הגב לתגובה זו
    דעתו האינטרסנטית של דובר התעשיינים לא מעניינת את אזרחי ישראל. אילו זה היה תלוי ברצונם של התעשיינים --- היו מחוקקים חוק להארכת יום העבודה ל- 10 שעות ביממה ללא תוספת שכר. חלפו הימים שהמעסיקים הקפיטליסטים ניצלו את פועליהם וניצלו את כל האזרחים דרך שליטתם באוצר המדינה. אסור לסבסד את הייצוא דרך שער הדולר. סיבסוד כזה מטיל עול כספי כבד נוסף על אזרחי ישראל שנאנקים היום תחת עול מיסים ויוקר המחיה. סיבסוד גורף כזה, דרך שער הדולר, גורם לעיוות והשחתה של מבנה הייצור והייצוא בארץ, הוא מעודד ייצור וייצוא מוצרים שלא משתלם למדינה לתמוך בהמשך ייצורם. מפעל שלא יכול לייצר מוצר ללא סיבסוד, וללא אינטרס נקודתי של המדינה בייצורו, מוטב שיסגור את המפעל שלו. מפעלים מוצלחים ממנו יקומו במקומו. טוב שדובר התעשיינים לא התבכיין על שאי אפשר לייצר טקסטיל פשוט בישראל בגלל שער דולר נמוך. שער הדולר צריך להיות שער ריאלי לפי הערכת השוק החופשי. אם המדינה חושבת שיש לעודד ענף ייצור ספציפי כי הוא חיוני, עליה למצוא דרכים לעודד באופן נקודתי ענף זה. מדינות כמו ארצות הברית וסין יכולות להרשות לעצמן שער מטבע נמוך, כי שער כזה לא משפיע כ
  • 4.
    doveden5 05/01/2014 14:39
    הגב לתגובה זו
    מישהו חישב מה עלות החזקת הר הדולרים הזה בשנה? להערכתי יותר מהיצוא הישראלי כולו בשנה . משום כך אין לקנות יותר דולרים .
  • 3.
    למה 05/01/2014 11:49
    הגב לתגובה זו
    צא מהלונג...
  • שר העתידות 05/01/2014 12:35
    הגב לתגובה זו
    מבקר המדינה חייב לבדוק מי נהנה מזה
  • 2.
    שר העתידות 05/01/2014 11:41
    הגב לתגובה זו
    לפיד חש באינטואיציה שלו ששער שקל חזק מזיק לתעשיית הייצוא - ולתעשייה לשוק המקומי - לא כדאי לייצר בארץ נקודה - עוד מעט נתחיל לייבא גם תפוזים ועגבניות ממש חלם!!! גברת פלוג ממשיכה בקוו של למצוא חן בעיני הגויים אבל לא ממש אכפת לה עם מה שקורה עם מעמד הביניים הנשחק כול יום מחדש
  • 1.
    מה קרה? 05/01/2014 10:35
    הגב לתגובה זו
    תבואו בטענות לפמינסיטיות ולמסע יחסי ציבור של בעלי אינטרסים למען פלוג שמשרתת אותם . כרגיל כולנו משלמים על ממשלה חדלת אישים זו הם לא יעשו כלום עד שיחריבו הכל הכל הכל