מגדל: "איטליה בתשואה של 6.6%, מדינות במצבה ירדו על ארבע והתחננו לסיוע"

אירופה פתחה שבוע במגמה שלילית ברורה. הדאקס יורד 1.6%. רוברט כרמלי ממגדל שוקי הון: "ההמהלך היווני הוא חיובי אך לא פותר את הבעיות הכרוניות"
רקפת גלילי | (5)

מאז זנח ראש הממשלה היווני את רעיון משאל העם, מתקדמת המדינה מוכת החובות במסלול מקרטע למניעת פשיטת רגל. פאפנדראו ומנהיג האופוזיציה אנטוניס סמאראס הסכימו להקים ממשלת אחדות, שפאפנדראו לא יעמוד בראשה, ושתאשר את תוכנית החילוץ האירופית.

הממשלה היוונית צפויה לנטוש חלק מעקרונות המדיניות הסוציאליסטית של מפלגת השלטון הקודמת ולהעביר את צעדי הצנע. בתמורה יועבר הסיוע ליוון אשר יעמוד על סך 130 מיליארד אירו וכמו כן, יועבר תשלום מיידי של בסך 8 מיליארד אירו שאושר למדינה כחלק מחבילת הסיוע שקיבלה ב-2010.

רוברט כרמלי, מנהל השקעות נאמנות חו"ל במגדל שוקי הון, בשיחה עם Bizpoortal: "המהלך היווני הוא חיובי אך לא פותר את הבעיות הכרוניות בגוש האירו, גם לא בטווח הקצר". כעדות לכך, תשואת האג"ח היווני ל-10 שנים עומדת עדיין על 27%.

"הבעיות המושרשות בגוש האירו הן שלוש: אחת, מדובר ביישות לא מוגדרת ולא מאוחדת. האזרח הגרמני לא מרגיש ערב לגורלו של שותפו היווני לגוש. כתוצאה מכך, חסר גוף אחד ומרכזי שיקבל החלטה מהירה. שנית, הצמיחה נמוכה, אירופה נמצאת כעת במיתון, וזה תלויה בגורמים כמו הבעיה הדמוגרפית ובסקטור הציבורי המנופח. באיטליה לדוגמא הממוצע הדמוגרפי עומד על פחות מילד אחד במשפחה כאשר ממוצע מיטבי לצמיחה עומד על 2.3 ילדים".

הדבר השלישי, כרמלי מסביר, הוא שהחובות בגוש גבוהים והמינופים גבוהים. נקח את איטליה לדוגמא, מדינה עם החוב השלישי בגודלו בעולם. החוב לתוצר עומד על 120% ומרבית החוב הוא עם מח"מ קצר כך שהממשלה צריכה לגלגל חוב בטווח הקצר והיא חייבת לגייס כספים בטווח המיידי.

איטליה חייבת כמעט 1.6 טריליון אירו (2.2 טריליון דולר) למחזיקי האג"ח יותר מספרד, פורטוגל ואירלנד ביחד, מה שהופך אותה לפגיעה מאוד לשינויים בעלויות המימון. היחס חוב לתוצר של המדינה עומד על 120% והינו השני בגודלו בגוש האירו אחרי יוון. לידיעה בהרחבה - איטליה הבאה בתור אחרי יוון?

כיום ברור שקשה ואפילו בלתי אפשרי למדינה לשרת את החוב בתשואה כזו כמו שנראית באיטליה - 6.6%. מדינות במצב דומה שנצפו באיגרות החוב שלהן תשואות 6.5% ומעלה, כמו פורטוגל למשל, נאלצו להיעזר בסיוע. "השווקים רוצים שברלוסקוני יעביר קיצוצים באיטליה".

במקביל לגאות בתשואות האיטלקיות, ראש הממשלה האיטלקי אומנם אישר פיקוח של קרן החילוץ האירופית על מדיניותו הפיסקלית אך סירב לקבל סיוע. לדברי כרמלי: "מדינות במצבו ירדו על ארבע והתחננו להעברת כספי סיוע".

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    רביב 07/11/2011 16:14
    הגב לתגובה זו
    רק חבל שהוא לא מצליח ליישם את זה בקרנות חו" ל שלו
  • 3.
    פרוס 07/11/2011 14:19
    הגב לתגובה זו
    אם אירופה תנסה להיחלץ לעזרת איטליה אזי נראה בעתיד הלא רחוק איך האירו הופך ללירטה. גוש האירו על סף התפרקות.
  • 2.
    פרוס 07/11/2011 14:17
    הגב לתגובה זו
    אם אירופה תענה לאיטליה האירו עוד יהפוך ללירטה . גוש האירו על סף התפרקות מקסימום שנה
  • 1.
    אין הסבר אחר 07/11/2011 12:19
    הגב לתגובה זו
    בתי השקעות גדולים יורדים עכשיו על איטליה בכוונה תחילה
  • פרוס 07/11/2011 14:23
    הגב לתגובה זו
    אם אירופה תענה לחילוצה של איטליה האירו חיש מהר יפוך ללירטה. הגוש על סף התפרקות מקסימום שנה מהיום.