
הורדת הריבית קרובה מתמיד
התהליכים הכלכליים מתרחשים במהירות. יומיים לאחר שהבנק המרכזי בארה"ב הציג התקפלות חסרת תקדים במדיניות המוניטרית לחודשים הקרובים (לכתבה המלאה), השווקים החלו לסעור: מדדי המניות האמריקניים נפלו בשיעור חד של עד 2.5%, תשואות האג"חים הממשלתיות נפלו לשפל, והריצה לדולר התחדשה עם קריסה של רוב המטבעות בשווקים המתעוררים. התחזית להמשך? הורדת הריבית בארה"ב נראית קרובה מתמיד.
הסיבה לתנודתיות הגבוהה ביומיים האחרונים היא לא רק שהפד' לא הצליח להרגיע את שוק הכסף, הוא למעשה החריף את מצוקת הנזילות במערכת הבנקאית, ומיד נסביר.
בעקבות המשבר הפיננסי של 2008 החל הפד' לקבוע את שערי הריבית בארה"ב באופן שונה. הגבול העליון של קרנות הפד' היה עד לחודשים האחרונים ריבית ה-IOER, כלומר הריבית שהפד' משלם לבנקים על הרזבות שהם מחזיקים בחשבונו. הפד' שומר על הגבול התחתון של קרנות הפד' ע"י ביצוע Reverse Repo Agreement (או בקיצור RRP). בפשטות, זוהי הריבית המשולמת לגופים (שאינם הבנקים הגדולים). בטווח הריביות הנ"ל נמצאת הריבית האפקטיבית בשוק (EFF), שהיא למעשה מייצגת את הריבית בפועל בין הגופים הפיננסים. ב-2 העלאות הריבית האחרונות שביצע הפד', הבנק הרים את ריבית ה-RRP ב-0.25 נק' בסיס, ואת הריבית ה-IOER ב-0.2 נק' בסיס בלבד (בניגוד לכל העלאות הריבית הקודמות). הפד' טען בזמנו כי מדובר "בהתאמות חד פעמיות", אך רוב השחקנים בשווקים לא קיבלו את טענה זו, כאשר היה ברור שהכלכלה האמריקנית כבר החלה להאט.
הפער בין ריבית ה-IOER וריבית ה-EFF החל להיסגר בחודשים האחרונים של 2018, דבר שסגר לחלוטין את האפשרות של הבנקים האמריקניים הגדולים (עם הגישה ל-IOER) ליצור רווחים חסרי סיכון. בכל החודש האחרון הריביות היו זהות ברמה של 2.4%.
ברקע להחלטת הריבית של הפד' השבוע, ריבית ה-EFF עלתה לראשונה מאז 2008 מעל לריבית ה-IOER, ונסגרה ביומיים האחרונים ברמה של 2.41%. המשמעות של עלייה זו היא שמצוקת הנזילות במערכת הבנקאית ממשיכה לעלות. נציין כי העלייה האחרונה מגיעה ברקע לסוף רבעון כאשר החברות מסדרות את המאזנים, דבר שמוסיף ללחץ על הריביות.
- "תנצלו את העליות מהשבוע כדי להיפטר מהמניות שלכם"
- בנק אוף אמריקה בדוחות טובים, אבל "אנחנו עלולים להתמודד עם כלכלה משתנה"
ריבית ה-IOER מול ריבית EFF בשנים האחרונות
גם הפד' אחראי במידה רבה להחרפת מצוקת הנזילות במערכת ביומיים האחרונים: אם הפד' (שידוע כאופטימיסט תמידי) כבר לא כל כך אופטימי בנוגע לכלכלה האמריקנית כפי שהציג במהלך השנתיים האחרונות, הגופים הפיננסים בעולם הופכים לעוד יותר פאסימיים (למעשה הפד' אישר את הצפי למיתון בשנתיים הקרובות). לקראת מיתון/האטה כלכלית, הדרישה לביטחונות מזנקת אצל הגופים הפיננסיים ומצוקת הנזילות בשוק עולה.
את התוצאות למצוקה בשוקי הכסף קיבלנו ביומיים האחרונים בשווקים. כפי שהדגשנו בימים האחרונים ב-Bizportal, עיקר הבעיה נמצאת כעת בסקטור הבנקאות, ובפרט בבנקים הקטנים שצריכים להשיג כעת הון בתשואה גבוהה יותר. בנוסף, הצפי להאטה כלכלית שתגרום להפסדי אשראי גדולים והשתטחות עקומת האג"ח מעיבים עוד יותר על הסקטור.
- 100 ימים לממשל טראמפ: הכלכלה האמריקאית, השווקים ומה צפוי לנו בהמשך?
- איך להשקיע בעידן טראמפ? הנפילות בשווקים נעלמו - הנה הסיבה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
תעודת הסל KRE, העוקבת אחר הבנקים האזוריים בארה"ב, השלימה צניחה של 11.7% ב-4 ימי המסחר האחרונים. הלחץ הורגש גם בבנקים הגדולים, כאשר מניית בנק אוף אמריקה (סימול:BAC) נפלה אמש ב-4.1% והשלימה צניחה של 10% בימים האחרונים. התהליך גורם לצרות עוד יותר גדולות בסקטור הבנקאות האירופאי, שמתקשה במיוחד בשנים האחרונות (דויטשה בנק על המוקד).
תעודת הסל KRE העוקבת אחר הבנקים הקטנים בארה"ב: מכירות במחזורים עצומים
העלייה בריבית האפקטיבית בשוק משפיעה גם על שוקי המט"ח, כאשר הדולר אינדקס (סימול:DXY) חזר להתחזק ביומיים האחרונים, למרות הגישה היונית של הפד'. הלחץ של הדולר בשווקים המתעוררים חזר אתמול בגדול עם קריסה של המטבעות של טורקיה/ברזיל/ארגנטינה.
איך פתורים את הבעיה? ללא פעולה של הפד', מצוקת הנזילות צפויה להחמיר, דבר שיפגע עוד יותר בכלכלה האמריקנית. לפד' יש מספר אפשרויות לבצע כעת: האפשרות הראשונה היא התערבות בפועל במסחר ע"י ביצוע REPO. כפי שציינו מוקדם יותר השבוע (לכתבה המלאה), חלק מבכירים בפד' כבר הביעו נכונות לבצע את המהלך. בפגישה האחרונה הבנק לא התייחס לסוגיה.
פעילות נוספת שהפד' יכול להציע כעת הוא הורדת ריבית ה-IOER. המשמעות לתהליך זה היא כי סייקל העלאות הריבית הסתיים, וכעת עוברים לתהליך הפוך. היסטורית, הפד' מתחיל להוריד ריבית כאשר המשק האמריקני כבר נכנס למיתון. נוסיף כי בעבר הפד' נדרש להוריד את הריבית ב-5%, וכעת הריבית עומדת על 2.5%-2.25%, כלומר כלי זה מוגבל ביחס למשברים הקודמים.
הריבית בעשורים האחרונים והתחלת תהליך הורדת הריבית בשוק
ברקע לנתוני הייצור הקטסטרופליים שהתפרסמו אמש בגרמניה (לכתבה המלאה), שמאותתים על עצירה של הפעילות היצרנית בכלכלה הגדולה באירופה, נראה כעת כי המשקיעים מעריכים שהפד' יבצע הורדה של הריביות מוקדם מהצפוי. תשואות האג"חים הממשלתיות הגיבו אתמול בירידות חדות: התשואה ל-2 עומדת כעת על 2.31%, כאשר נזכיר שבספטמבר האחרון עמדה התשואה על 2.9%. התשואה ל-10 שנים ירדה לרמה של 2.43% (נמוך מהריבית הנוכחית בארה"ב). עקום התשואה האמריקני הפוך בטווח של 1-10 שנים.
השינוי בעקומת האג"ח בין חמישי בבוקר לסגירה בשישי: המשקיעים בורחים לנכסים הבטוחים
ולסיכום: סייקל האשראי שהתחיל ב-2008 ממשיך להראות סימנים של סיום בשנה הקרובה. 2019-2020 צפויות להיות שנים מאתגרות במיוחד למקבלי ההחלטות.
- 12.
- 11.קש 24/03/2019 08:24הגב לתגובה זולאחר עשור של צמיחה וריבית אפסית כדי לעודד את הציבור לצרוך ולגרום לכלכלה לא להיכנס למיתון הגיע זמן התשלום .הדרך היא עליית ריבית צמצום החוב הציבורי ומיתון.
- 10.הכתב הזה 24/03/2019 07:53הגב לתגובה זוהנכסים הפיננססים בבועה גם נדלן למה רוצה סופר בועה?להגיע לתהום הקריסה בעתיד
- 9.הכתב הזה 24/03/2019 07:50הגב לתגובה זוכתבות מטעות האבטלה אפסית צמיחה לאחר האטה כ2.1% אז למה להוריד במקרה הטוב יעלו עוד העלאה אחת במקום מספר העלאות
- 8.הפד למד את הלקח מכלכלת יפן ואין סיכוי שיוריד שוב ריבית (ל"ת)שאול 24/03/2019 05:36הגב לתגובה זו
- 7.בדיחה 24/03/2019 05:00הגב לתגובה זושכחת? הרי הפד פרסם את החלטתו ביום רביעי... אבל למה לתת לעובדות לבלבל...
- 6.שלמה 23/03/2019 19:40הגב לתגובה זוההורדה הקודמת לאפס כמעט היא הגורם למה שקורה היום .לא יחזרו שוב על הטעות שהועילה רק לטווח קצר
- אבל טראמפ יושב לו על הוריד ולא יסכים ל 2008 במשמרת שלו (ל"ת)אס&פי 23/03/2019 22:43הגב לתגובה זו
- 5.עמי 23/03/2019 12:20הגב לתגובה זוה"צורך בנזילות" מתגמד לעומת הצורך ב"נכסים בטוחים". כרגע כולם רצים לדולר מכיוון שהסטורית זה מה שעושים המוסדיים במיתון, אבל בעולם עמוס החובות - הדפסת כסף תגרום לפיחות ולעליה באינפלציה שהפעם תתבטא בעליה במוצרי הצריכה. ארה"ב מייצרת חובות של טריליון בשנה, וחזרה למדיניות מרחיבה (הורדת ריבית וחזרה לQE) לא תעזור לצמיחה אלא לקריסה בערך הדולר ועליה במחירי הסחורות
- 4.גיא 23/03/2019 11:12הגב לתגובה זוסוף סוף ניתן להבין עד הסוף את הראציונאל של הטיעונים. תודה עמית!
- 3.דוד אברהם כהן 23/03/2019 10:10הגב לתגובה זוהנרות שלו הראו ששלוש שמונים זה קלי קלות והדולר ימריא ואני האמנתי לו וממשיך להפסיד
- 2.שורו 23/03/2019 07:53הגב לתגובה זוכדי להיפטר מאג"ח שהבנק המרכזי רכש ויצר חוב עצום גופים וציבור צריכים לרכוש אותם בחזרה והדרך העלאת ריבים ומיתון.
- 1.ROSEN 23/03/2019 07:41הגב לתגובה זוניתוח נכון של נעם טל . האפשרות להורדת ריבית בעתיד , התשואה הנמוכה מאד של האג"ח הממשלתיות , האפשרות לביצוע REPO - כל אלו יכולים לתמוך בשוק המניות .