תקשיבו לצ'אנג ואולי תעשו כסף ממניות החברות ה"דפוקות"

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של Bizportal, מתייחס להבנות והלמידה שנדרשות למשקיע הפרטי על מנת לקבל את ההחלטות הנכונות

מי שהסתכל טיפה בנתוני התוצר האמריקני ש"אכזבו", יכול היה לראות תופעה מעניינת, אלמלא הממשל התוצר היה עולה הרבה יותר חזק, תרומתו של הממשל לצמיחה ירדה ברבעון ב-5.6%, בעיקר בשל קיצוצים בביטחון, לעומת זאת, הסקטור הפרטי תרם תוספת של 3%. יכול מאוד להיות שזו הסיבה מדוע השוק התעלם מ"האכזבה". בכל מקרה התופעה עוררה שוב את הפסימיים שמזהירים שאם הממשלה תמשיך כך הצמיחה תיעצר. בעבר הלא רחוק טענו שהסקטור הפרטי לא מסוגל להתרומם, אבל מי זוכר? השאלה הגדולה של השבוע החדש, "האם סרקוזי ישרוד?". לא שזה משנה הרבה בעולם הריאלי, אבל בשוק ההון זה יכה גלים, לא חשוב אם כן או לא.

למי להאמין לגבי העתיד בתעשיית ה-IT?

כמה חברות מובילות בתחום ה-IT פירסמו לאחרונה את דוחותיהן לרבעון הראשון של 2012 והנחיותיהן להמשך. שמנו לב לתופעה מעניינת - חברות הקצה, אלו שמול הצרכן, מאפל (סימול: AAPL) דרך AT&T (סימול: T) ועד סמסונג - היכו את התחזיות בגדול וכולן אופטימיות לגבי העתיד. גם החברות שנמצאות בתחתית הסולם של התעשייה, הגדולה ביניהן היא Taiwan Semiconductor (סימול: TSM), הכו את הקונצנזוס וגם הן אופטימיות לגבי העתיד. מי פסימי? חברות התשתיות כמו אלקטל-לוסנט (סימול: ALU) או נוקיה-סימנס, ואפילו סיסקו (סימול: CSCO).

התופעה המוזרה הזו שלמנהלים בשלבים שונים לאורך המסלול הורטיקאלי של תעשייה יש הרגשה שונה לגבי מה שמתרחש בשוק הריאלי, בולטת יותר בתחומי הטכנולוגיה / IT מאשר בכל תחום אחר. הסיבה העיקרית לכך היא השינויים המהירים וההתאמה שהתעשייה הזו עוברת. אותם שינויים - שחברות הקצה שעומדות מול הצרכנים (אפל, AT&T, סמסונג ועוד) מגיבות עליהם מיידית - מגיעים לשכבות התחתונות לאט יותר ועם מרווח זמן. באקדמיה היו אומרים שאם ברצונך להעריך נכון את מה שיקרה במיין סטריט, תסתכל על התנהגות החברות שנמצאות בתחילת המסלול הורטיקאלי. אלו אוספות בקפדנות את כל הנתונים לכל הטווחים, ועל פי זה הן משקיעות בציוד ומספקות את חומר הגלם. הן מתנהגות בדיוק כמו קבלנים בשלב הרישיונות והתחלות הבנייה, "אתה רוצה לדעת לאן הולך שוק הנדל"ן? תבדוק התחלות בניה, לא מכירות של בתים".

בתחום ה-IT המצב אפילו ברור יותר. תעשיית הבסיס, המוליכים למחצה, מתרכזת כמעט כולה בטייוואן, ולמעלה מ-50% מהתעשייה הזו שולטת חברה אחת - Taiwan Semiconductor, אותה מוביל ויסד ד"ר מוריס צ'אנג, "אבי תעשיית המוליכים". צ'אנג, בן ה-81, ברח מסין עם עליית הקומוניזם ב-1948 לארה"ב, סיים תואר ראשון בהנדסת מכונות בהארווארד, שני ב-MIT ודוקטוראט בסטאנפורד. לאחר מכן עבד 25 שנה בטקסס אינסטרומנט שם הקים וניהל את חטיבת המוליכים. ב-1986 "עשה עלייה" לטייוואן ושכנע את הממשלה להפוך את המוליכים לפרויקט לאומי כשהוא מראה להם כיצד עושים זאת. TSM הוקמה במטרה מוצהרת לכבוש את תעשיית המוליכים למחצה והשיגה את מטרתה, טייוואן למוליכים היא כמו סעודיה לנפט. TSM היא בית היציקה הגדול בעולם למוליכים למחצה / מעגלים מודפסים (integrated circuit ו-semiconductors), חומר הגלם לתעשיית השבבים עליה מתפתחת מהפכת ה-IT והיא שולטת ב-52% מהתחום כולו בעולם.

לדעתנו, אין שום גוף שרואה את הנעשה בתחום ה-IT טוב יותר מהנהלת TSM, ובמיוחד ד"ר צ'אנג. היקף ההשפעה שלהם על התחום, סוג ההזמנות שהם מקבלים וכיוון הטיפוס של החברה בשנים האחרונות במעלה הסולם הורטיקאלי ועד לתחום העיצוב הגיעה, נותנים להנהלה תמונה מדויקת על המצב האמיתי. בשנתיים האחרונות נכנסה החברה לעוד שני תחומים חדשים, טכנולוגיות ה-LED לתאורה ולשבבים שמיועדים לתעשיית ניצול אנרגיית השמש. כמעט כל חברות השבבים ומערכות התשתית המובילות בעולם הן לקוחותיה של TSM. אדוונסד מיקרו דוויסס (סימול: AMD), אלטרה (סימול: ALTR), ברודקום (סימול: BRCM), מארוול (סימול: MRVL), קואלקום (סימול: QCOM) ואחרות. בשבוע שעבר, לאחר פרסום תוצאות הרבעון הראשון שהכו (ובגדול) את הקונצנזוס בכל תחום, דיבר הד"ר בשיחת ועידה בה הביע אופטימיות על העתיד. כיוון שמדובר באדם שמבין דבר או שניים בתעשיית המוליכים ובעולם ה-IT כדאי לקרוא את הנצחי הזה.

צ'אנג, שחזה נכונה את כל ההתפתחויות בעשור האחרון, אופטימי מאוד. לא רק בגלל ש"שתי הכלכלות החשובות עבור התעשייה, ארה"ב וסין, כבר אינן בסכנת האטה", אלא בגלל שההתייעלות, השיפורים הטכנולוגיים והמחירים, הגורמים שהובילו עד כה, ממשיכים לדחוף גם כעת. "המוצרים החדשים נקלטים בתעשייה במהירות", הוא אומר. אנחנו מעדיפים להקשיב לו מאשר לכמה מפרשני וול סטריט המובילים. אגב, TSM, שנסחרת בשווי של כ-88 מיליארד דולרים, צפויה לסיים את השנה עם מכירות בסדר גודל של 16-16.5 מיליארד ורווח נקי של 5.2-5.4 מיליארד דולרים, מכונת כסף של ממש. המניה, להוציא את תקופת הבועה של 2000, נסחרת בשיא של כל הזמנים, ועל פי הקונצנזוס תסיים את 2012 עם רווח של דולר למניה ואת 2013 עם 1.13 למניה. בקופתה כ-7.5 מיליארד דולרים. החברה משלמת כרגע 41 סנט דיבידנד למניה, תשואה של 2.6%, והכל תחת שרביט הביצוע של צ'אנג.

אז מדוע מר Bernardus Verwaayen, מנכ"ל לוסנט-אלקטל (סימול: ALU) מתלונן על המצב? מדוע הוא מתלונן על חולשה בשווקים? הרי החברה שהוא מוביל היא מעמודי התווך של שרשרת המזון בתעשיית האינפורמציה. אם ד"ר צ'אנג מאמין בהתקדמות ה-IT, הרי ש- Verwaayen צריך גם הוא להיות אופטימי. כיצד ייתכן שב-TSM אופטימיים ובלוסנט-אלקטל פסימיים? אם מישהו היה שואל בשנת 2000 מי תוביל את תשתיות ה-IT בעשר השנים הבאות, התשובה הייתה כנראה לוסנט. אבל מאז תחילת המאה איבדה החברה למעלה מ-95% מערכה ו-78.5% בשנה האחרונה. כל זה קורה כאשר השקעות התשתית ב-IT אינן מפסיקות לגדול. כלומר, החברה מאבדת נתחים של השוק למתחרותיה. כאשר אלקטל אכזבה עם דוחות הרבעון הראשון שלה בשבוע שעבר טענו כמה מהפרשנים שזו עוד הוכחה להאטה החוזרת, אבל זה בפירוש לא נכון. זו הוכחה שאלקטל בבעיה, לא ה-IT. האם מישהו יטען שהעובדה שנוקיה (סימול: NOK) מתדרדרת מציגה בעיה בתחום הטלפוניה? את מי רציתם ש-Verwaayen יאשים?

אותנו, כפי שאתם כבר יודעים, מעניינות חברות "דפוקות". אנחנו מנסים תמיד להציג חברה במשבר ולנסות לאבחן את סיכוייה למהפך, במיין סטריט תחילה ובוול סטריט לאחר מכן. הבעיה היא שהיכולת לבחון השקעה טכנולוגית, במיוחד בחברות מהסוג של נוקיה או אלקטל, הולכת ונעשית קשה יותר בכל יום. המשקיע צריך להבין את הסביבה בה החברה פועלת, מאקרו ומיקרו. הוא חייב להבין את כיווני ההתפתחות של התחום כולו, מיקומה ומעמדה המדויק של החברה בתוך התחום. הוא אינו יכול להשליך מהעבר על העתיד. צריך להבין היטב מה החברה עושה בדיוק והאם יש לה יכולות להמשיך ולהשתלב בהצלחה? המשקיע חייב ללמוד הכל על ההנהלה והתנהגותה לאורך העשור האחרון, האם הצליחה לנחש נכון את ההתפתחויות? ואסור למשקיע להסתמך על חוות דעת אחת. החשוב מכל הוא שהמשקיע צריך המון מזל, וזאת כיוון שכל הדברים האחרים הם בחזקת "משימה שכמעט אינה אפשרית" להדיוטות. מעט מאוד משקיעים רכשו AAPL לפני 4 שנים בגלל מה שעמד לקרות ומעט מאוד מכרו NOK בגלל אותה סיבה.

כעת, לאחר פרסום הדוחות המפתיעים לרעה של אלקטל ונוקיה, המומחים "מחסלים" את ALU ו-NOK בדיוק בעת ששתי החברות מנסות לייצר מהפך חיובי. זה מצב מאתגר, כי אם מאמינים לד"ר צ'אנג וההאטה אינה מתקרבת, יש כאן 2 חברות שיכולות לבצע מהפך גדול במידה וכל הלקחים מלמדים, כעת צריך רק מזל. על NOK כתבנו כבר פעמיים ואת אלקטל-לוסנט בפברואר האחרון. בשני המקרים חשבנו שהשתיים כבר עברו אז את התחתית, הסתבר שעדיין לא. הפרשנים טוענים שהניסיון של NOK לחזור באמצעות הלומיה לא הולך ו- Verwaayen, שנכנס לתפקידו בשיא השפל האחרון - סוף 2008, הצליח אומנם לעצור את הדימום (הוא הוריד ההפסד התפעולי ב-95% והצליח להפוך את תזרים המזומנים לחיובי. כלומר, הוא הציל את החברה מהכונס) אבל המכירות "תקועות", הן לא התאוששו מאז נכנס לתפקיד ולפי הקונצנזוס גם לא תתאוששנה בשנתיים הקרובות.

בנוקיה ובאלקטל-לוסנט מריצים רה-אורגניזציה ולשתי החברות יש מאגר אדיר של ידע ופטנטים שלא לדבר על עוצמת שוק שעדיין שם. עכשיו מגיע המבחן הגדול של המנכלי"ם, Elop ו-Verwaayen (ששכר לאחרונה את שירותיה של חברה שמתמחת בניהול נכון של קניין רוחני, RPX Corp, על מנת לעזור ללוסנט להיכנס לתחום החם של CEVA ולנסות להיבנות על פיתוח ורישוי קניין רוחני שממנו יש לחברה יותר מאשר לרוב חברות הטכנולוגיה בעולם). השניים מסרבים לקחת את עצות האנליסטים (לפרק את ALU ולמכור את NOK) ורוצים למנף את הנכסים שעדיין שם על מנת לבצע מהפך. מי שיוכל להעריך נכונה את ההתפתחויות ב-ALU וב-NOK לכל כיוון, יכול לעשות כאן מכה גדולה. אבל מי באמת יכול? מי שבעיקר יש לו מזל.

האם שמעון אלון מצליח למנף את "אוצרותיה" של אוטוניטי (סימול: ATTUF.OB)?

כשהחליט שמעון אלון, מנהל עם הרבה הצלחות בעברו, לקחת לידיו את ניהולה של חברת התוכנה הותיקה, העלנו לתשומת לבכם את הפוטנציאל שטמון בחברה. הותיקים עדיין זוכרים את התקוות שתלו ב-ISG בתחילת במאה. אז התקוות התנפצו אומנם, אבל הידע עדיין צבור בחברה וצריך היה מישהו כמו שמעון ל"חלץ" ולעורר אותו. בזמנו כתבנו שלעשות מהפך בחברת תוכנה קטנה שכמעט התמוססה וקופתה ריקה, זה מהלך לא פשוט. אבל אם מסתכלים על מצב החברה בשנה פלוס שעברו, אי אפשר שלא להתרשם לטובה ממה שקורה שם, ממה שהצליח שמעון אלון לעשות ובמיוחד ברבעון הראשון של השנה שהציג מכירות שיותר משהוכפלו, השקעות במו"פ שעלו ב-171% ובשיווק שעלו ב-125%. החובות כמעט נעלמו וכמה מבעלי האגחי"ם להמרה המירו למניות ובקופה יש כסף. החברה משדרגת את פלטפורמות התוכנה שלה ונכנסת לשני תחומים חמים, מחשוב הענן וטיפול בקבצי מידע גדולים, הכל באמצעות שתפי"ם עם חברות אחרות. ישנו עדיין החוזה הגדול עם מיקרוסופט מהשנה שעברה. אין עדיין, כרגיל, שום אנליסט שגילה את החברה, אבל כפי שהדברים מתנהלים אין צורך. יש כבר כמה וכמה גופים רציניים שהחלו להתבונן. "עוזר" למניה מר מרק גומז מ-Seekingalpha שהזכרנו בעבר ושכדאי למתעניינים לקרוא את הערכותיו.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(6):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    לשלמה, מדוע ירדה סיוה? ומה דעתך לאחר הדוחות? (ל"ת)
    רועה צאן 02/05/2012 21:51
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    רועה צאן 01/05/2012 21:19
    הגב לתגובה זו
    שלמה, מה קרה בסביינט וכיצד אתה רואה כעת את מחיר המניה והחברה? לגבי בלופניקס, האם מצבה התבהר ומה דעתך לאחר הדיווח של החברה? ואשמח אם תעדכן מה מתקדם באינקשור ודעתך על המניה. תודה
  • 4.
    נדי 01/05/2012 10:54
    הגב לתגובה זו
    רכשתי לראשונה ב 2006, והגדלתי השקעה לקראת ולאחר השקת האייפון הראשון כי אפשר היה לראות (למי שרצה לראות)שסטיב ג'ובס נחוש בצורה יוצאת דופן להוביל את החברה לכוון מהפכני, מכיוון שהוא האיש שהיה בעל הכשרון לעשות זאת החלטתי להגדיל חשיפה לאפל. היום לאחר 300 אחוזי רווח (על כל ההשקעה באפל) אני עדיין חושב שאפל תמשיך במסע בשנים הקרובות. הבעיה היא תמיד לחפש את היהלומים לפני כולם , ISRG גם היא כזו.אפילו GOOG במידה מסוימת. מה היהלום הבא ? באיזה תחום? באיזה אופן ישנה את חיינו? עדיין מחפש.
  • 3.
    הניתוחים והמידע של שלמה מרתקים! (ל"ת)
    הלוחש למניות 30/04/2012 16:02
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    דנה 30/04/2012 14:56
    הגב לתגובה זו
    שלום שלמה.אפרופו סיוה,התייחסותך האחרונה לגביה היתה מדאיגה,ואנו רואים את הירידה בערך המניה מאז שהגיעה לשיא{35$}מאידך,הניהול שם מצויין,וכך גם הדוחות הכספיים,וכן פעילות החברה.מבלי להתייחס אל זה כיעוץ כמובן,מה דעתך לגביה??
  • 1.
    רמי 30/04/2012 11:51
    הגב לתגובה זו
    שלמה אשמח לדעתך על חברת רמי לוי שמציגה נתוני צמיחה מרשימים בשנים האחרונות. האם מחיר המניה תואם את הצמיחה? ניהול טוב ויעיל, דיוידנד וצמיחה טובים..