
תשואות האגח האמריקאיות הוכפלו וגרמו להפסדי הון, האם הרע מאחורינו?
שוק ההון הבנלאומי חווה תקופה לא קלה בשנת 2022 עד כה עם ירידות בכל האפיקים כמעט. המניות נכנסו לשוק דובי, הקריפטו התרסק, ואפילו השוק שאמור להיות סולידי, שוק אגרות החוב, חווה ירידות משמעותיות.
הירידות בשוק אגרות החוב הן בשורות רעות למשקיעים שמרניים, לאנשים שחיים מהכנסות קבועות שמספקות אותן אגרות חוב או קרנות העוקבות אחריהן, בדרך כלל פנסיונרים, וכן לקוני דירות חדשות. הריבית על המשכנתא ל-30 שנה כבר הגיעה ל-6%, בזמן שהתשואות לאגרות החוב ל-10 שנים זינקו מ-1.51% בסוף שנת 2021 ל-3.16% כעת (ירידה במחיר אגרת חוב משמעותה עליה בתשואה).
הסיבה המרכזית לעליית התשואות והירידות בשוק אגרות החוב היא העלאת הריבית של הפד, והציפיה להמשך העלאות בעתיד ההקרוב. יחד עם זאת, יש המעריכים שעליית התשואות כבר משקפת את כל העלאות הריבית הצפויות מצד הפד, ושבקרוב האינפלציה תעצר. משמעות הדבר שייתכן שבקרוב נראה שוב היפוך מגמה וירידת תשואות. יש להדגיש שכמובן אין וודאות, ויתכן שהתשואות עוד יעלו מעט יותר, אך הגרוע ביותר ככל הנראה כבר מאחורינו. כך לפחות מעריכים לא מעט אנליסטים וכלכלנים בוול סטריט.
לדברי סטיב וויאט, מנהל השקעות ב-BOK יתכן שהתשואה באגרות החוב לעשר שנים עוד תגיע ל-3.5% לפני שהיא תתחיל לרדת לקראת הרבעון הרביעי כאשר נתחיל לראות את האינפלציה מאיטה.
"קשה להעריך מתי יהיה שינוי מגמה חד. השנה הייתה עד כה די רעה, אך כעת אנו נמצאים בנקודת כניסה אטרקטיבית הרבה יותר לאגרות החוב, גם אם הן לא נמצאות בתחתית, יש הרבה פוטנציאל לאפסייד" מצטרף להערכות גם הנרי סונג, מנהל השקעות בדיימונד היל.
מט סמית', מנהל השקעות בחברת Ruffer סבור שהאינפלציה כבר הגיעה לשיא עם פרסום המדד האחרון שהצביע על עליה של 8.6% משנה לשנה, וכעת המשקיעים יכולים לחוש בטוחים יותר.
במובן מסוים עליית התשואות סייעה לפד' במאבקו באינפלציה, למרות שכל מי שסמך על אגרות החוב או קרנות הצמודות לאגרות החוב כמייצרות הכנסה בטוחה נפגע, והרעיון של אגח ממשלתי כחוף מבטחים התערער. זה בדיוק מה שעושה את העבודה עבור הפד. ירידת ההכנסה פוגעת בביקושים, גם המשכנתאות הגבוהות פוגעות בעלית מחירי הדיור, וכן משאירות הכנסה פנויה נמוכה יותר לקוני הדירות שבכל זאת קונים ברמת הריבית הנוכחית. השוק משקף בעצם ריבית גבוהה יותר ממה שרוצה להשיג הפד בהעלאות הריבית שלו, שאמורה להשקפיע באופן עקיף על כל השוק, ובכך חוסכת ממנו את הצורך להיות כה אגרסיבי בהמשך מהלך העלאת הריבית שלו. "באופן מעניין שוק האגרות החוב רחרח צרות ועשה את העבודה עבור הפד בכך שהמחירים ירדו והתשואות עלו" אומרת ננסי טנגלר, מנהלת השקעות ומנכלי"ת חברת Lafffer Tengler Investments.
- 4.ברק 29/06/2022 08:06הגב לתגובה זוממשלת ארצות הברית תפשוט את הרגל. יש פחות הכנסה ממיסים בזמן מיתון. אני לא בטוח שזה לא יקרה אבל ארה"ב כבר מחזרה במחצית הראשונה חצי מהחוב והריבית שלה בתקופה הזאת, לפי דעתי כשהבחירות בנובמבר יסתיימו הם עוברים למודל היפני שבו הפד יקנה טריליונים של חוב אמריקני ויעלים אותו ואז תיהיה אינפלציה\היפר אינפלציה או שהם יפשטו את הרגל ולא יחזירו את החוב אבל לא נראה לי שזה ויאבילי מבחינה פוליטית.
- 3.רועי 28/06/2022 19:23הגב לתגובה זוכתבה חובבנית
- מיידוף 29/06/2022 02:07הגב לתגובה זווכל מי שאומר אחרת, תפסיקו להמר. אם אתם לא מתכוונים להחזיק לפדיון שימו על פיקדון נזיל בבנק. כל דבר אחר, זה מסחר, נכנסתם בתזמון גרוע בלי ניסיון.
- בובליל 28/06/2022 21:22הגב לתגובה זוהחובבן הוא אתה. ריבית גבוהה עם אינפלציה ששוחקת ערך הכסף, כאשר מחזיקי אג"ח מהעבר נותרים (עד לפדיון) עם התשואה המקורית הנחותה, הנמוכה מהאינפלציה.
- אתה חובבן 28/06/2022 21:02הגב לתגובה זוואם קנית בתשואות שנתנו לפני שנה אין לי אלא להשתתף בצערך אבל אל תוציא את כעסך על הכותב. נקודה למחשבה בשבילך... גם במניות אתה לא מפסיד עד שאתה לא מוכר. אני קניתי איטיאף של אגח ממשלתי אמריקאי ל 30 שנה ב 3.5% ואגח ממשלתי שקלי ארוך ב 4% תשואה. יכול להיות שאזכה גם לאסוף בתשואות גבוהות יותר אסל אני בספק אם זה מה שתקבל באגח שלך שתחזיק עד לפדיון.
- צודק 100 אחוז (ל"ת)סתם אחד 28/06/2022 20:42הגב לתגובה זו
- 2.אילן 28/06/2022 19:02הגב לתגובה זורוב הפרשנים לפני שבוע חשבו שכניסה לאפשרות מיתון תעזור למניות..זה לא קורה.
- 1.נ.ש. 28/06/2022 18:24הגב לתגובה זויותר. מעבר לזה סיבה פשוטה הפד לא רק שלא קונה אגח אלא גם מצמצם מה שמעלה עוד יותר את התשואה והוא לא הולך לעצור את זה. מעבר לזה הוא לא קונה במכרזים חדשים של ממשלת ארה"ב מה שמקצין עוד יותר את הפעולה. וזה עוד חוץ מהעלאות ריבית . כך שאני לא רואה עצירה בסיפור הזה