ציפוטלהציפוטלה

המשבר של צ'יפוטלה: כשאיכות ומותג חזק לא מספיקים נגד הלחץ הכלכלי

רשת המסעדות המקסיקנית מגלה שגם מותגים חזקים פגיעים כשהצרכנים מתחילים לחסוך - המכירות ירדו ב-4% למרות קמפיינים אגרסיביים, מבצעים וחלוקת אוכל חינם, והחברה מתעקשת לא להיכנס למירוץ ההנחות

אדיר בן עמי | (3)

כשנגמר הכסף, גם המותגים החזקים ביותר מגלים שהם הרבה פחות חסינים מכפי שחשבו. מניית רשת המסעדות המקסיקניתChipotle Mexican Grill Inc. 2.23%   צוללת ב-14%, לאחר שהחברה הורידה — בפעם השנייה השנה — את תחזיותיה השנתיות. הנתונים מצביעים על כך שגם עוף בדבש, רטבים חדשים וחלוקת מנות חינם לא הספיקו כדי לעצור את הירידה בתנועת הלקוחות.

הירידה החדה במניה — הגדולה ביותר מאז מרץ 2020 — מציבה את צ'יפוטלה בין המניות הגרועות ביותר בענף המסעדות השנה, עם ירידה של 12% מתחילת השנה. המכירות החד-פעמיות ירדו ב-4% לעומת התקופה המקבילה אשתקד — ירידה חדה מהתחזיות. זהו הרבעון השני ברציפות שבו נרשמה ירידה במכירות — תופעה חריגה עבור חברה שהצליחה לצמוח גם כאשר מתחרותיה סבלו מירידה בביקושים.


המציאות החדשה

מנכ"ל החברה, סקוט בואטרייט, מסביר בכנות מטרידה את המציאות החדשה: הצרכנים בעלי ההכנסה הנמוכה מצויים בלחץ, מחפשים ערך כלכלי ו"מתעלמים מדברים כמו איכות, טריות ושפע" — בדיוק נקודות החוזקה של צ'יפוטלה. במילים אחרות, היתרונות התחרותיים של המותג הולכים ומתפוגגים ככל שהתקציב המשפחתי מתכווץ.


בחנו את עצמכם

חידון שבועי על החדשות הכלכליות מביזפורטל בשבוע שחלף

הירידה בתנועת הלקוחות החלה במאי, כאשר הסנטימנט הצרכני התערער, והחמירה בהמשך. בואטרייט מתאר תנודתיות גבוהה בהתנהגות הצרכנים — הם מגדילים או מצמצמים הוצאות בהתאם להרגשתם הכלכלית הרגעית.


צ׳יפוטלה ניסתה כמעט הכל

צ'יפוטלה ניסתה כמעט הכל כדי להחזיר את הלקוחות: השקת עוף בדבש כמוצר עונתי, פיתוח רוטב ראנץ' חדש, וחלוקת אוכל חינם במסגרת מבצעים שונים. במקביל, החברה משקיעה בשדרוג ציוד לשיפור מהירות השירות ומרחיבה את תוכניות הנאמנות שלה — כולל תכנית ייעודית לסטודנטים. אך כל אלו לא הצליחו לבלום את השחיקה.


צ'יפוטלה מנסה לשכנע את לקוחותיה שהמוצרים שלה משתלמים. בוריטו או קערת עוף עולים כ-10 דולר ברוב השווקים — לטענת בואטרייט, מדובר במחיר הנמוך ב-20%–30% מארוחות דומות אצל מתחרים. אך גם הנתון הזה מעיד על חומרת המצב: עבור משפחות שנאבקות עם אינפלציה וחוסר ודאות כלכלית, גם 10 דולר מרגישים כמו הוצאה מכבידה.


החברה מתעקשת לא להיגרר למירוץ ההנחות שמציף את מגזר המזון המהיר. בואטרייט טוען כי הנחות אגרסיביות "מפחיתות את ערך המוצר בטווח הארוך". לדבריו, אם קערת עוף נמכרת פתאום ב-5 דולר, אזי היא מעולם לא הייתה שווה באמת 9 דולר.

קיראו עוד ב"גלובל"

תמצית הדילמה של צ'יפוטלה

כיצד לשמר את מעמד המותג הפרימיום מבלי לאבד את בסיס הלקוחות. החברה ביססה במשך שנים את המותג שלה על איכות בלתי מתפשרת — אך המציאות הכלכלית מלמדת שגם לקוחות נאמנים שוקלים ברצינות אלטרנטיבות זולות יותר.


הנתונים מהרבעון השני מצביעים על מגמה חיובית לקראת סופו, שנמשכת גם לתוך יולי — מה שמעורר תקווה זהירה. בואטרייט מדבר על "מומנטום חיובי הולך ונבנה" כתוצאה ממהלכים שיווקיים. אך התמונה הכללית עדיין מעוררת דאגה.


המקרה של צ'יפוטלה מהווה תמרור אזהרה לכל מותג צרכני בארה"ב: כיצד לצמוח כאשר קהל היעד סובל מלחץ כלכלי מתמשך? רבות מהחברות בחרו לפנות להנחות ומבצעים. צ'יפוטלה, לעומתן, שואפת לשמור על זהות מותגית גם במחיר של איבוד לקוחות בטווח הקצר.

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    לרון 25/07/2025 11:20
    הגב לתגובה זו
    פיסיקה פשוטה נחמד הסיפור האורבני על התפוח אך אי אפשר להתעלם מהמינוס המשפיע על הפלוס ותמיד גובר עליו
  • 2.
    שיקליפס 25/07/2025 08:20
    הגב לתגובה זו
    החברה לא בדיוק שייכת לקטגוריית מזון מהיר. בעוד שבמקדונלדס ארוחה היום מגיעה ל10 דולר ניו יורק בציפוטלה היא כבר באזור ה20 ויותר. זה כבר יותר קרוב לארוחה בסיסית במסעדה משפחתית...יש היגיון בטענה של לא להוריד מחיר אבל התמורה חייבת להיות גבוהה משמעותית. בהצלחה
  • 1.
    אנונימי 24/07/2025 22:32
    הגב לתגובה זו
    איזה איכות אוכל לא טעים ולא טרי