
טראמפ מאיים על רוסיה: הסכם שלום או מכסים של 100%
טראמפ נותן אולטימטום של 50 יום להסכם שלום עם אוקראינה ומגביר את החששות מהתרחבות מלחמת המכסים לכיוון סין, הודו, דרום קוריאה וטורקיה, בעוד הקונגרס שוקל צעדים קיצוניים יותר עם מכסים של עד 500% על רוסיה
דונלד טראמפ ממשיך למקד את מדיניות הסחר האמריקאית ככלי להשגת מטרות מדיניות רחבות יותר כשהוא מציג אולטימטום לרוסיה: אם לא יושג הסכם שלום עם אוקראינה בתוך 50 יום, ארה״ב תטיל מכסים משניים בגובה
100% על מדינות שימשיכו לסחור עם רוסיה. מדובר בהרחבה של מדיניות המכסים, שנועדה להשפיע לא רק על יחסים מסחריים אלא גם על מדיניות חוץ.
המכסים המשניים נועדו להחיל את הלחץ על מדינות אחרות – למשל סין – שממשיכות לקיים קשרי סחר עם רוסיה. במקום להפעיל סנקציה ישירה בלבד, ארצות הברית מאותתת על כוונתה להרחיב את ההשפעה גם על השותפים המסחריים של רוסיה. המשמעות הפוטנציאלית היא פגיעה בזרמי סחר גלובליים נרחבים, מעבר לרמה הדו-צדדית.
לפי נתוני משרד הסחר האמריקאי, היקף הסחר הישיר עם רוסיה בשנת 2024 עמד על 3.5 מיליארד דולר – ירידה חדה מהשנים הקודמות. לעומת זאת, הסחר של ארה"ב עם מדינות כמו סין, הודו, דרום קוריאה וטורקיה נאמד בעשרות מיליארדי דולרים, כך שהשפעת מכסים משניים עשויה להיות רחבה יותר באופן משמעותי.
100%? למה לא 500%?
במקביל, הקונגרס האמריקאי מקדם חקיקה דו-מפלגתית שמציעה קווים נוקשים אף יותר: מכסים של עד 500% על יבוא מרוסיה, ומכסים מקבילים על מדינות הרוכשות ממנה אנרגיה או חומרי גלם אסטרטגיים כמו אורניום. ההצעה שמה דגש על הפחתת תלות במשאבים שמקורם ברוסיה, תוך הרחבת האחריות למדינות צד שלישי.
באירופה, ההתנהלות סביב סוגיית המכסים שונה. טראמפ ציין אפשרות להטלת מכסים בגובה 30% על יבוא מהאיחוד האירופי וממקסיקו, במסגרת מו"מ סחר. הנציב האירופי לענייני סחר הגיב כי האיחוד ימשיך לקדם דיאלוג, אך גם הכין חבילת צעדי תגובה שכוללת מכסים אפשריים על יבוא אמריקאי בהיקף של כ-24.5 מיליארד דולר. טראמפ איים בעבר בצעדים דומים, ולעיתים חזר בו לאחר מגעים מדיניים. עם זאת, האפשרות למימושם קיימת, והשווקים נדרשים להתייחס גם לתרחישים פחות מתונים.
סין מהווה מקרה מבחן חשוב בהקשר זה. לפי נתונים עדכניים, הייצוא הסיני צמח ב-5.8% ביוני, אולם הייצוא לארצות הברית דווקא ירד ב-16.1%. נתונים אלו עשויים להעיד על שינוי בדפוסי הסחר של סין, תוך חיפוש אחר שווקים חלופיים, אך תלותה בשוק האמריקאי נותרת משמעותית.
עבור יצרנים אמריקאים, ההתפתחויות יוצרות סביבה חדשה כאשר מדיניות המכסים מגבילה תחרות זרה ומעודדת אספקה מקומית. בתחומים כמו מתכות, אנרגיה וחקלאות, נפתחות הזדמנויות לחיזוק שרשראות ייצור פנימיות והגדלת חלקם של יצרנים מקומיים בשוק האמריקאי.
- 1.אנונימי 14/07/2025 21:39הגב לתגובה זומזיז לפוטין את ביצה הימנית...