פאלמר לאקי, מייסד אנדוריל. קרדיט: רשתות חברתיותפאלמר לאקי, מייסד אנדוריל. קרדיט: רשתות חברתיות

בנק ייעודי לסטארטאפים מגייס 225 מיליון דולר, ביניהם מפיטר ת'יל

היזם שמכר את אוקולוס למטא ב-4 מיליארד דולר בגיל 21 בלבד, מאחד כוחות עם פיטר ת'יל, ג'ו לונסדייל ומסתער על תשתית הבנקאות של החדשנות האמריקאית

רן קידר |
נושאים בכתבה SVB

פחות משנתיים אחרי קריסתו של הספק הבנקאי המרכזי של סטארטאפים בארצות הברית, Silicon Valley Bank (SVB), מושק ארבור (Erebor), בנק דיגיטלי שנועד לתת מענה לעולמות הטכנולוגיה העמוסים בסיכון: סטארטאפים, קריפטו, בינה מלאכותית וטכנולוגיה ביטחונית. בחזית המיזם נמצא פאלמר לאקי, היזם שמכר את Oculus למטא ב-4 מיליארד דולר כשהיה בן 21 בלבד ולאחר מכן הקים והקים את חברת הדיפנס-טק Anduril, 

בנק ארבור צפוי להיות מאויש בצוות ניהולי בכיר, שמגיע מ-Aer Compliance, סירקל Circle Internet 6.07%   ו-Valley National Bank. המטה ראשי של הבנק ימוקם בקולומבוס, אוהיו, עם סניף נוסף בניו יורק, כאשר כלל השירותים יינתנו בצורה דיגיטלית בלבד. מאחורי ארבור עומדים כמה מהשמות הכבדים של עולם הטכנולוגיה וההשקעות: פיטר ת’יל (Founders Fund), ג’ו לונסדייל (8VC). שני המשקיעים מביאים איתם הון פוליטי, היות ושניהם היו בין התורמים הגדולים לקמפיין טראמפ ב-2024. תרומתם כמשקיעים מבטיחה שליטה שמרנית יותר ומייצרת עניין ציבורי רחב.

ת'יל ולונסדייל כבר פעלו יחד בעבר בהקמת פלנטיר, והם גם השקיעו באמצעות הקרנות שלהם בחברות כמו SpaceX, מטא, ספוטיפיי ו-OpenAI. ארבור הוא מבחינתם מהלך אסטרטגי להחזיר שליטה למרכזי הכוח של החדשנות הפיננסית, דווקא לאחר משברים שיצרו תיאבון לרגולציה ולהתערבות ממשלתית.

למה צריך בנק נוסף? 

שמו של הבנק לקוח משר הטבעות, שהיווה השראה גם לפלנטיר Palantir 1.7%  , גם לאנדוריל והפעם למיזם הבנקאי ארבור. הרעיון לבנק התגבש כבר ב-2023, מיד לאחר קריסת SVB, אך צוות היזמים העדיף להמתין להבשלה רגולטורית ופיננסית. הבנק כבר הגיש בקשה רשמית לרגולטור הפדרלי בארה"ב להפוך ל"בנק לאומי", ובמידה ויקבל את האישור, יוכל לפעול בכל המדינות תחת רישוי אחיד ומפוקח. חלק מהבקשה נותר חסוי, לרבות מבנה ההון המדויק ובעלי המניות.

ארבור מיועד בראש ובראשונה לסטארטאפים בתחומי הדיפנס-טק, קריפטו, ייצור ובינה מלאכותית, תחומים שנתפסים כעת כמורכבים לבנקאות מסורתית, במיוחד לאחר משברי נזילות כמו זה של SVB. בנוסף, הבנק יפנה ללקוחות פרטיים, בעיקר יזמים, עובדים ומשקיעים באותם תחומים, ואף פונה לסטארטאפים בינלאומיים "המחפשים גישה למערכת הבנקאות האמריקאית". המשמעות: גם יזמים ישראלים עשויים למצוא בו כתובת חדשה.

ייחודיות נוספת של ארבור היא בשילוב בין שירותים בנקאיים מסורתיים (הלוואות, חשבונות עסקיים, שירותי ניהול כספים) לבין פלטפורמה מותאמת לנכסים דיגיטליים, כולל שמירה על מטבעות יציבים (stablecoins) במאזן, מתן הלוואות מגובות קריפטו ותשתית לניהול ציות ופיקוח קפדני. הבנק אף הכריז על כוונה להיות "הישות הרגולטורית ביותר שמאפשרת עסקאות במטבעות יציבים", לפי מסמכי הבקשה.

ארבור שואפת להשלים גיוס של 225 מיליון דולר לפי שווי של 2 מיליארד דולר, במטרה להתחיל לפעול באופן רשמי כבר במהלך השנה הקרובה. לפי מקורות פנימיים, בכוונת הבנק לשמור על יחס רזרבות מלא של 1:1, כלומר, ללא מניפולציות אשראי מסוכנות, וכך מראה שנוקטים במשנה זהירות ושנלמד הלקח מהמודל של SVB, שקרס על רקע נזילות עודפת וחוסר התאמה בין נכסים להתחייבויות.

קיראו עוד ב"גלובל"

מהלך ההקמה של ארבור ממצב אותו לא רק כתחנת שירות לחברות סטארטאפ אלא גם כמעין פלטפורמת חדשנות בשירותים פיננסיים שאמור לתת מענה לתסכול שהצטבר בקרב יזמים שנדחו על ידי המערכת הבנקאית המסורתית. אם ארבור אכן תצליח לפרוץ את דרכה בתוך שוק שמרני ורגולציה כבדה, היא עשויה להפוך לא רק לאלטרנטיבה ל-SVB, אלא ממש למגדלור עבור יזמים שמחפשים מוסד פיננסי שחושב כמו סטארטאפ.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה