ארהב ארצות הברית
צילום: tifyyy, Pixabay

הסכם סחר? אל תמהרו לפתוח את השמפניות

טראמפ צפוי להכריז על הסכם סחר ראשון מאז הוכרזה תכנית המכסים. למרות האופטימיות בשווקים, ההסכם עם בריטניה נחתם בתנאים נוחים לשתי המדינות, והמבחן האמיתי עדיין לא הגיע

תמיר חכמוף | (5)

הנשיא טראמפ צפוי להכריז היום על הסכם הסחר הראשון מאז השיק את תכנית המכסים הדרמטית בתחילת אפריל, שהובילה לגל עימותים כלכליים ברחבי העולם - לכתבה מהבוקר -  טראמפ: מחר נחתום על הסכם סחר ראשון עם "מדינה גדולה ומאד מכובדת"; החוזים בעלייה של עד 1%

את הדיווח עשה טראמפ בגרנדיוזיות האופיינית לו, וצייץ ברשת החברתית שלו truth social "מסיבת עיתונאים גדולה מחר בבוקר בשעה 10:00 בבוקר  (17:00 שעון ישראל), בחדר הסגלגל, בנוגע לעסקת סחר גדולה עם נציגים של מדינה גדולה ומוערכת מאוד. הראשונה מבין רבות!!!".


הסכם סחר ראשון

על פי דיווח בניו יורק טיימס שדיבר עם 3 מקורות המעורים במשא ומתן, הסכם הסחר ייחתם עם בריטניהמצד אחד, אם תחתם העסקה מדובר באנחת רווחה עבור השווקים, שעד כה קיבלו מסרים סותרים על התקדמות במשא ומתן אך ללא הסכם קונקרטי. לראייה, החוזים העתידיים נסחרים בעליות ברקע הפרסום, שמשפיע על השווקים הגלובליים כאשר המשקיעים אופטימיים כי ההסכם עשוי להיות יריית הפתיחה לקראת הסכמים נוספים.

ההסכם עם בריטניה צפוי לכלול הסרת מכסים הדדית, במיוחד על פלדה, אלומיניום, רכבים וציוד רפואי, תחומים שבהם שתי המדינות סוחרות באופן פעיל. במקביל, ייתכן שתוסכם גם הפחתת מכסים דיגיטליים שמוטלים כיום על חברות אמריקאיות הפועלות בבריטניה.


מהצד השני, החגיגה עשויה להיות מוקדם. בהתבסס על הסחר בין המדינות, ארה"ב נהנית מעודף בסחר הסחורות מול בריטניה. כלומר, ארה"ב מייצאת לבריטניה יותר סחורות ממה שהיא מייבאת ממנה. זו בעצם הסיבה שבריטניה קיבלה במסגרת תכנית המכסים את שיעור המכס המינימלי, שעמד על 10%, בניגוד למדינות אחרות בהן גירעון הסחר הוא משמעותי יותר ונדרשו לשלם מכסים גבוהים הרבה יותר.


וכאן מגיע הקאץ', הסכם המתהווה בין וושינגטון ללונדון נחשב לפשוט יחסית. אין צורך לחייב את בריטניה להגדיל רכישות מארה"ב, ואין צורך בשינויים מבניים במאזן הסחר. מדובר במדינה מערבית, עשירה, שותפה צבאית אסטרטגית, עם מנהיג בעל קשרים טובים לנשיא טראמפ ובעיקר, כזו שלא תידרש "לתקן גירעון".


ההסכם עם בריטניה הוא לא באמת מבחן - אין כמעט מחלוקות בין המדינות 

אחד הגורמים המרכזיים שמאפשרים לבריטניה גמישות יחסית במגעים עם ארה"ב הוא הברקזיט. מאז שפרשה מהאיחוד האירופי, לבריטניה יש יכולת עצמאית לנהל הסכמי סחר בצורה עצמאית, בניגוד למדינות האיחוד הכפופות למדיניות סחר אחידה. היתרון של בריטניה אף מתחדד לנוכח העובדה שכלל גוש האיחוד האירופי נמצא בגירעון סחר מצטבר מול ארה"ב ועליו הוטלו מכסים גבוהים בתכנית.

קיראו עוד ב"גלובל"

במילים אחרות, ההסכם עם בריטניה אינו המבחן האמיתי של מדיניות טראמפ, אלא תרחיש פשוט. המבחן הגדול יגיע כאשר ארה"ב תפתח במשא ומתן מול מדינות שבהן היא בגירעון סחר משמעותי, כמו קנדה, מקסיקו ובמיוחד סין ווייטנאם, שם יידרש משא ומתן הרבה יותר מורכב. שתי דוגמאות בולטות שזוכות לאזכור הבוקר בהקשר זה הן הודו וישראל.


הודו מהווה שותפת סחר מרכזית של ארה"ב, אך גם אחת המדינות עם גירעון סחר לטובת הודו

היקף היבוא של ארה"ב מהודו כפול מהיצוא אליה, פער שהוביל להטלת מכס של 26% במסגרת התכנית. טראמפ עצמו כבר הצהיר כי כל הסכם סחר עם הודו יכלול יעדים להגדלת היבוא מהאמריקאים, כלומר, הודו תידרש לייבא יותר תבואה, רכבים, ציוד צבאי וטכנולוגיה מארה"ב כדי לאזן את התמונה.

גם ישראל, על אף הקשר האסטרטגי החזק עם ארה"ב, נמצאת בגירעון סחר של ארה"ב מולה בסחורות. כפועל יוצא, ישראל נכללה ברשימת המדינות שקיבלו מכס מוגבר של 17% בתכנית של טראמפ, למרות שישראל ביטלה כמעט לחלוטין מכסים על יבוא מארה"ב.

עם זאת, עבור הודו וישראל מדובר במדינות בהן המנהיגים נחשבים לבעלי יחסים טובים עם הנשיא טראמפ. ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, שיבח את טראמפ על מפת דרכים ברורה לקראת כהונתו השנייה, והדגיש את השותפות האסטרטגית בין המדינות. היחסים בין טראמפ לישראל נותרו קרובים, אך מורכבים יותר. נתניהו היה בין המנהיגים הראשונים שביקרו בבית הלבן לאחר השבעתו של טראמפ לכהונה השנייה, אך היחסים הפכו מורכבים יותר בעת האחרונה ברקע התחממות הגזרה הגיאופוליטית.

בשורה התחתונה, ההסכם עם בריטניה עשוי לשמש כדוגמא מוקדמת למודל הסחר שטראמפ מנסה לקדם, אך הוא מתרחש בתנאים נוחים יחסית לשתי המדינות. כשארה"ב תתמודד עם מדינות שבהן היא נמצאת בגירעון סחר משמעותי, כמו הודו, ישראל או סין, יהיה צורך בתמרון פוליטי נרחב ולעיתים גם בוויתורים מהותיים כדי להגיע להסכמות. עוד קודם לכן, נרצה לראות איך ייבנה הסכם הסחר, כאשר מומחי סחר אמרו טראמפ עשוי להכריז על עסקאות מוגבלות בהרבה מהסכמי סחר מסורתיים, כחלק ממשא ומתן ארוך יותר. בעבר, הסכמי סחר חופשי לקחו יותר משנה של דיונים ומשא ומתן ולכן, עדיין מוקדם לפתוח את השמפניות ולהגיד שמלחמת הסחר הגיעה לסיומה.

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    אנונימי 08/05/2025 13:53
    הגב לתגובה זו
    אין חלל ריק ישראל לא יכולה לעלות אם המגמה בארהב יורדת. את המאג תמיד מקבילה לבנקים 5. הבנקים התפוצצו זה לא מילה והמאג בקריסה. וכן השוק מתמחר מעבר לחזרה כל החטופים גם לא פחות משלום עם פלסטינים ופריחה עצומה. מי משקר טראמפ יודע ונכנס המון המון כסף זר שניפח
  • 4.
    Cosbars 08/05/2025 13:28
    הגב לתגובה זו
    כשיושב רמאי ושקרן פתולוגי בשולחן אי אפשר לסמוך ולהאמין לכלום ואני מדבר היצור הכתום שגנב ועשק המון במשך 80 שנה יצור רעיל ומזוהם.
  • 3.
    אנונימי 08/05/2025 13:10
    הגב לתגובה זו
    למה תמיד שלילי תברך על התקדמות תוך ציון קוטן הבעיות וזהו.קצת אופטימיות לא תזיק
  • 2.
    מרקו 08/05/2025 11:24
    הגב לתגובה זו
    השוק גבוה הנפילה תבוא בקרוב.
  • 1.
    בא 08/05/2025 11:21
    הגב לתגובה זו
    שהשווקים יכולים לעלות ...בגלל טראמפ שרוצה עליות.