כרום גוגל; קרדיט: Pexelsכרום גוגל; קרדיט: Pexels

גוגל תיפרד מכרום? יאהו ו-OpenAI כבר עומדות בתור

במסגרת המשפט שמתנהל נגד גוגל בטענה שהיא מונופול בתחום החיפוש, הרשויות עשויות להורות לגוגל לפצל חלק מהפעילות שלה, כשהדפדפן הפופולארי עשוי לעלות על המדף; OpenAI ויאהו כבר הביעו עניין ברכישה

רוי שיינמן | (1)
נושאים בכתבה גוגל כרום יאהו

הדפדפן הפופולארי של גוגל Alphabet 1.68%  , כרום, עשוי לעלות על המדף בעקבות משפט המתנהל נגד החברה בארה"ב, ולפי הדיווחים גם יאהו וגם OpenAI הביעו עניין ברכישת כרום, במקרה שבית המשפט הפדרלי יחליט להורות על פיצולו מגוגל. המשפט שמנהל משרד המשפטים האמריקאי נגד גוגל עוסק בטענה כי החברה מחזיקה במונופול לא חוקי בתחום החיפוש באינטרנט, בו היא שולטת על כ-90% מהשוק. השופט הפדרלי אמית מהטה כבר קבע בעבר כי גוגל אכן הפעילה כוח מונופוליסטי בניגוד לחוק, וכעת נבחנים צעדים לתיקון העיוות - כולל האפשרות שכמה מהנכסים המרכזיים של גוגל יימכרו.


בין האפשרויות הנשקלות: מכירת דפדפן כרום ואף מכירת מערכת ההפעלה אנדרואיד. אם יוחלט על כך, מדובר בשינוי דרמטי לא רק עבור גוגל אלא עבור כלל שוק האינטרנט, בו כרום נחשב לאחד הכלים האסטרטגיים החשובים ביותר.


למה שיאהו ו-OpenAI ירצו את כרום?

במהלך הדיונים בבית המשפט נחשף כי גם יאהו וגם OpenAI מעוניינות להיכנס לרשימת הרוכשים הפוטנציאליים של כרום אם וכאשר יעלה על המדף. בריאן פרובוסט, מנכ"ל יאהו סרצ', אמר כי רכישת כרום, ששוויה מוערך בעשרות מיליארדי דולרים, תוכל להאיץ משמעותית את נתח השוק של יאהו בתחום החיפוש.


לפי הנתונים נכון למרץ 2025, כרום מחזיק בכ-66% מנתח שוק הדפדפנים, לעומת כ-18% לספארי של אפל וכ-5% בלבד לאדג' של מיקרוסופט. פרובוסט הגדיר את כרום כ"נכס האסטרטגי החשוב ביותר באינטרנט", והוסיף כי יאהו כבר החלה בפיתוח דפדפן עצמאי, אך רכישת כרום תוכל להעניק לה דחיפה אדירה קדימה.


גם OpenAI, היוצרת של ChatGPT, הביעה התעניינות ברכישה. ניק טורלי, מנהל מוצר בתחום החיפוש ב-OpenAI, הסביר כי השילוב של ChatGPT בדפדפן כרום יוכל להרחיב את שירותי החיפוש של החברה ולשפר אותם, כשכרגע השירות מבוסס ברובו על בינג של מיקרוסופט, שמחזיקה בכ-49% מ-OpenAI.


החששות מפני סגירת הקוד הפתוח של כרום

עם זאת, למרות שפיצול של כרום מגוגל יגדיל את התחרות בשוק ויפגע בכוחה כמונופול, יש גם מי שחוששים מהפיצול של הדפדפן מהחברה. דמיטרי שבלקו, סמנכ"ל העסקים של חברת Perplexity AI, העיד כי יש סיכון ממשי בכך שהרוכש החדש של כרום יבחר לסגור את כרומיום, הטכנולוגיה בקוד פתוח שעליה בנוי כרום, ושבה משתמשות חברות רבות אחרות, כמו למשל הדפדפן Brave.


בגוגל בינתיים מתנגדים נחרצות לרעיון למכור את כרום. דובר החברה מסר כי מהלך כזה יפגע ביצרני דפדפנים אחרים שתלויים בכרומיום ויערער את הפרטיות והאבטחה של מיליוני משתמשים ברחבי העולם. המשפט צפוי להסתיים ב-9 במאי, והכרעת השופט מהטה תתקבל עד חודש אוגוסט.

קיראו עוד ב"גלובל"


מונופול גם בתחום הפרסום: גוגל מתמודדת עם חזית נוספת

זו לא הזירה המשפטית היחידה בה גוגל נאלצת להיאבק. פסק דין נוסף קבע כי גוגל מהווה מונופול בלתי חוקי גם בתחום הפרסום הדיגיטלי, תחום שמהווה מקור הכנסות מרכזי עבור החברה.


בית המשפט קבע שגוגל שלטה בשרשרת הערך של הפרסום המקוון: החל מניהול שטחי פרסום באתרים, דרך בורסות הפרסום ועד לכלי העבודה של המפרסמים עצמם. השופטת הדגישה כי גוגל מנעה מהמתחרים תכונות קריטיות ובכך פגעה בתחרות החופשית ובצרכנים. בתגובה, גוגל הודיעה כי תערער על פסק הדין. היא טענה שבשוק הפרסום קיימות עדיין חלופות רבות, וכי החלטת בית המשפט אינה משקפת את תמונת המציאות.


אם הערעור יידחה, גוגל עלולה להיאלץ למכור את חבילת Google Ad Manager, הכוללת את שרת הפרסום ואת בורסת הפרסום שלה. מעבר לכך, קביעה שהיא מונופול גם בשוק החיפוש ובתחומים נוספים עלולה להביא לגל דרמטי של הגברת רגולציה, כולל פיצולים עסקיים ופיקוח הדוק יותר מצד הרשויות. 

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    לפי דעתי המגמה של פיצול חברות יהיה משמעותי וישנה את פני השוק (ל"ת)
    קשקש 25/04/2025 22:25
    הגב לתגובה זו