צבי זיו: ועדת בכר תעלה את המחיר לצרכן באופן דרמטי

הבנקאים נלחמים בועדת הכספים נגד מסקנות בכר. עו"ד כספי המייצג את הבנקים: זו העברת ריכוזיות ממקום אחד למקום שני. אם היו נותנים לבנקים למכור את כל המוצרים - לא היה צורך ברפורמה
חזי שטרנליכט |

המאבקים על יישום מסקנות ועדת בכר ממשיכים בכנסת. הבנקים הציגו טיעונים נוספים היום בכנסת. הפעם הם נתלו באילנות גבוהים באקדמיה. פרופסור מנחם מאוטנר, דיקן הפקולטה למשפטים של אוניברסיטת ת"א, מסר חוות דעת משפטית הגורסת כי ועדת בכר אינה עומדת במבחן המידתיות במסקנותיה לגבי הבנקים, והביא לדברי הבנקים מספר דוגמאות התומכות בעניין.

בין הדוגמאות של פרופ' מאוטנר, מבחן הנזק מול מבחן התועלת לצרכן, פגיעה במבנה ההכנסות של הבנקים וחשיפתן לתנודתיות תוך סיכון עתידי של איתנותם ויציבותם של הבנקים. עוד נטען כי הפתרון של בכר הוא פתרון קיצוני בינארי של אפס או אחד אשר בצורתו הנוכחית פוגע בזכויות חוקתיות.

פרופסור מאוטנר אף התייחס בחוות הדעת לסוגיית הפגיעה בחוק: כבוד האדם וחירותו וטען, שזכות ההתקשרות בחוזה של הלקוחות עם הבנקים תישלל מהם בעקבות ביצוע הרפורמה, עובדה השוללת מהאזרחים את חופש הבחירה בין בנק לגורם אחר בהתקשרות עימו לצורך הפקדת חסכונותיו, וזאת תוך ידיעה שאזרחים רבים מעדיפים וסומכים על הבנקים. עוד טען פרופסור מאוטנר לפגיעה בזכות הקניין של הבנקים אשר כופים עליהם להיפרד מנכסיהם.

מנכ"ל בנק הפועלים, צבי זיו, אמר בהקשר זה כי רפורמת בכר היא דוגמה יוצאת דופן ותמוהה בה האוצר פועל בניגוד למסקנות קרן המטבע הבינלאומית כאשר בכל הפעמים האחרות הוא דואג לפעול בהתאם להמלצותיה. כזכור קרן המטבע הבינלאומית היתה בין הגופי שיצאו לצד הבנקים בדוח מחודש מארס השנה.

זיו הוסיף כי קיים היום כשל שוק בסיסי הנובע מהחוק, אשר אינו מאפשר לבנקים למכור מוצרי בנקים אחרים, וועדת בכר לקחה כשל שוק זה ובנתה עליו רפורמה קיצונית. הוא הוסיף כי המחיר לצרכנים יעלה באופן דרמטי אם יאושר דו"ח בכר כי הצרכן יאלץ לשלם גם בעבור דמי ניהול וגם בעבור דמי ייעוץ. זיו ציין כי דמי הניהול שגובים הברוקרים עבור קופות הגמל גבוה יותר מפי 2 מדמי הניהול שגובים הבנקים.

עוד ציין מנכ"ל בנק הפועלים, כי 80% מהלקוחות רוצים להישאר בבנקים, ועובדה היא שרובם ככולם נשארים בבנקים למרות שכספם נזיל והם יכולים להעבירו לגורמים אחרים. זיו ציין מבחינתו כי צריך לבחון בוועדה את יישומם של צעדים פחות קיצוניים ופחות מסוכנים.

איתן רף, יו"ר בנק לאומי אמר כי ברפורמה אין שום אבני דרך, ואם טעות ביסודה, הרי שלא ניתן יהיה לסובב את הגלגל לאחור. עובדה שבבריטניה הודו שטעו ועכשיו הם מנסים להחזיר את המצב לקדמותו וזה לא קל. רף הוסיף כי המגמה בעולם היא להיות בנק אוניברסאלי שיש לו את כל המוצרים של כולם על המדף שלו.

"ללא עמלות הפצה, הבנקים לא יוכלו למכור את המוצרים. רף הוסיף שיתנו לשוק לעבוד ולעמיתים להחליט. לא יתכן שאיש לא ישאל את העמיתים אם לנייד את חסכונותיהם מגורם שהם סומכים עליו לגורם אחר, ולכן ראוי שבוועדה זו יינתן דין וחשבון לגבי עניין העמיתים", דברי רף.

עו"ד רם כספי המייצג את הבנקים אמר בוועדה כי דו"ח בכר הרים שני דגלים והם: ניגוד עניינים וריכוזיות, אבל לשניהם הוא לא נותן פיתרון. ניגוד עניינים הוא חלק אינטגראלי מהווייתה של חברה דמוקרטית וזה אבסורד בכל הרמות לצפות ולפעול למניעת כל ניגוד עניינים כאילו מדובר במעבדה ניסויית.

כספי הוסיף: "אינני מבין איך מתכוונים לפתור את בעיית הריכוזיות אם לוקחים 200 מיליארד שקל מגורם אחד לגורם שני. זו העברת ריכוזיות ממקום אחד למקום שני." כספי סיכם ואמר כי הוא אינו מבין עד עכשיו מדוע לא נותנים לבנקים למכור את כל המוצרים ללא קשר לרפורמה, ואולי אם קודם תנאי זה היה מתקיים, לא היה צורך ברפורמה כה קיצונית.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה