אינטל ושטראוס-עלית: מובילות מדד מעלה השנה
מנתוני דירוג מעלה 2005 (עסקים מנהיגים אחריות חברתית), המתפרסם היום (יום א' ה-29 במאי 2005), והמבוסס על נתוני 2004, עולה כי החברות הגדולות בישראל מודעות יותר לחשיבות האחריות החברתית ומגבירות ההתייחסות והמשאבים המוקדשים לתחום. זאת ועוד, בשנה החולפת הייתה התקדמות משמעותית בכל אחד מהפרמטרים המעידים על אחריות חברתית במגזר העסקי. (מצ"ב טבלאות הדירוג).
זו השנה השלישית בה מתפרסם הדירוג על ידי מעלה, ארגון ללא מטרות רווח, המהווה ארגון גג מקצועי של עסקים עמיתים, המסייע לעסקים בישראל בפיתוח וביישום אסטרטגיות של אחריות חברתית.
החברות הכלולות בדירוג מעלה הן החברות הציבוריות הנכללות במדד ת"א 100 של בורסת ת"א, וכן חברות ציבוריות ופרטיות שמחזור ההכנסות שלהן הוא לפחות 100 מיליון דולר בתחומים: שירותים ומסחר, תעשיה, בנייה ותשתית.
בראש רשימת החברות הציבוריות עומדת השנה חברת שטראוס עלית, הראשונה מבין החברות הפרטיות היא חברת אינטל ישראל, ובקרב החברות הממשלתיות בולטת רפא"ל.
בעקבות פרסום הדירוג היום, עודכנה רשימת החברות הציבוריות הנכללות במדד מעלה שהושק על ידי הבורסה בפברואר השנה. (מצ"ב רשימת החברות המעודכנת). החברות הנכנסות למדד הן: החברה לישראל, בזק, דלתא, טאואר, סאיטקס ואלווריון. החברות היוצאות מהמדד הן: נייר חדרה, מגדל, אלוני חץ, בינלאומי 5, אסם ואיתוראן.
לדברי טליה אהרוני, מנכ"ל מעלה: "כל החברות שדורגו על ידי מעלה, ראויות להערכה על שהן משלבות אחריות חברתית בפעילותן העסקית, ועל עצם נכונותן לדווח על פעילותן ולהיות מדורגות באופן פומבי. ניקוד החברות בדירוג, מעיד כי האחריות החברתית של העסקים בישראל כבר ניכרת וללא ספק תמשיך להתפתח".
רונית הראל בן-זאב, סמנכ"ל בכיר, מנהלת המחלקה הכלכלית בבורסה, אמרה כי פרסום מדד מעלה שהושק בתחילת השנה הגביר את החשיפה לאחריות חברתית וסביבתית. כן הוסיפה, כי "פרסום המדד יעודד חברות ציבוריות נוספות להצטרף לדירוג מעלה ויתרום לפיתוח הנורמות של אחריות חברתית".
כאמור, בפברואר 2005, השיקה הבורסה לניירות ערך, יחד עם מעלה, מדד חדש לאחריות חברתית ? מדד מעלה. המדד מורכב ממניות 20 החברות הציבוריות המובילות בדירוג מעלה, בכפוף לקריטריונים נוספים של הבורסה. במדד נכללות 20 החברות הראשונות בדירוג "מעלה" לאחריות חברתית, העומדות בתנאי הסף של מדד ת"א-100. המניות הנכללות במדד חייבות להימנות על 200 המניות הסחירות ביותר בבורסה, ולעמוד בדרישות מינימום לשיעור החזקות הציבור (15% לפחות) ושווי החזקות ציבור (80 מיליון לפחות).
משקל המניות במדד נקבע על פי שווי השוק שלהן, עד לתקרה של 6%. המדד מתפרסם מדי יום בתום המסחר, ומתעדכן אחת לשנה, ב-1 ביוני על בסיס הדוחות הכספיים של החברות ודיווחיהן החברתיים לשאלונים בשנה האחרונה. מאז השקת המדד ועד היום, עלה המדד בלמעלה מ- 5% בדומה למדד ת"א-100.
מדדים לאחריות חברתית המתפרסמים בארה"ב, בריטניה, דרא"פ ועוד, הוכיחו לאורך שנים מתאם בין רמת האחריות החברתית-סביבתית של חברות אלו, לבין ביצועי המניות שלהן. לאור השקת המדד, מיהרו בתי השקעות בישראל למנף את הפוטנציאל העסקי ולאחרונה הושקו תעודת-סל וקרן נאמנות המבוססות על המדד.