אירלנד נכנעה ללחצים: "לא יכולים לממן את הגרעון - פונים לקבלת סיוע"
כ-100 מיליארד דולר עושים דרכם לכיוונה של אירלנד ועשויים להגיע אל קופתה כבר בימים הקרובים. שר האוצר האירי, בריאן לניאן, אישר את הדיווחים לפיהם המדינה תגיש בקרוב בקשה לסיוע.
לדבריו, תנאי השוק הנוכחיים לא מאפשרים למדינה לכסות את הגרעון שמסתכם ב-26 מיליארד דולר. נזכיר כי התשואות על אג"ח ממשלתיות ארוכות של אירלנד זינקו לאחרונה לרמה של כ-8.5%.
מוקדם יותר דיווח היום ה'סאנדיי טיימס' בלונדון כי קובעי המדיניות באירלנד נכנעו ללחצים שהופעלו עליהם מצידן של מדינות האיחוד האירופי, הבנק המרכזי באירופה וראשי קרן המטבע הבינלאומית (IMF). בהמשך לזאת, דיווח העיתון כי חבילת הסיוע צפויה להסתכם בכ-120 מיליארד אירו (164 מיליארד ד').
אולם, לפי דברי שר האוצר האירי, חבילת הסיוע תסתכם ב-100 מיליארד אירו לכל היותר (136 מיליארד ד'). כעת נראה שהממשל האירי יאלץ להכריז על תכנית קיצוצים נרחבת, כולל העלאת מסים וצעדי הידוק פיסקליים, כבר השבוע.
על פי ההערכות בשוק, חבילת החילוץ האירית צפויה להיחשף כבר מחר ובמקביל יפרסם הממשל תכנית צנע כוללת לארבע השנים הקרובות. בין היתר, המגזר הציבורי צפוי להיפגע קשות, כמו גם בעלי הדירות שצפויים לקבל עליהם מס רכוש שנתי בסך 500 אירו לבית.
בנוסף, דיווח ה'סאנדיי טיימס' כי קבוצת המומחים שמגבשים זה עתה את חבילת החילוץ לאירלנד מתכוונים להטיל מס גבוה יותר על אזרחי העשירון העליון. במקביל, גרמניה וצרפת לוחצות על הממשל האירי להעלות את מס החברות במדינה אל מעל לרף הנוכחי שעומד על 12.5%.
צעד נוסף שאמור לתמוך בחילוץ של אירלנד עשוי לבוא מכיוון הבנק המרכזי באירופה. זה צפוי לספק בטחונות לאג"ח של הבנקים באירלנד, במטרה למנוע בריחה של הספקולנטים למדינות אחרות כגון ספרד ופורטוגל.