מתן שירותים ע"י חברה זרה לישראלים - מע"מ ומ"ה

רו"ח אהרון ברגר ; עו"ד (חשבונאי) גל נאמן

חברה מחו"ל עובדת עם לקוחות בישראל בתחום העיצוב. החברה מחו"ל מקבלת מייל מהארץ עם שרטוט בית, מתכננת את הבנייה בחו"ל ושולחת הצעות ללקוחות בישראל..האם זו עסקה חייבת במע"מ ובמס הכנסה?
עו"ד לילך דניאל |

שאלה: ----------------- מתן שירותים ע"י חברה זרה לישראלים - האם חייב במע"מ ובמס הכנסה? חברה מחו"ל עובדת עם לקוחות פרטיים בישראל בתחום התכנון והעיצוב. החברה מחו"ל מקבלת מייל מהארץ המכיל את שרטוט הבית, מתכננת את הבנייה בחו"ל ושולחת במייל ללקוחות הישראלים את ההצעות שלה. לעתים מתקיימות גם פגישות בארץ. למעשה, העבודה נעשית בחו"ל בעבור הלקוחות הישראלים (בקשר לנכס שלהם בארץ). השאלות: 1. האם העסקה חייבת במע"מ מהצד של תושב החוץ? 2. האם חייבת במס הכנסה?

רו"ח אהרון ברגר משיב לעניין מע"מ: ----------------------------------------------------- חוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975 (להלן: "חוק מע"מ") מגדיר "עוסק" כ-"מי שמוכר נכס או נותן שירות במהלך עסקיו, ובלבד שאינו מלכ"ר או מוסד כספי, וכן מי שעושה עסקת אקראי;" מע"מ מוטל על עסקה בישראל ועל יבוא טובין. לצורך קביעת החבות במס והחייב במס עלינו לבחון, בין היתר, האם מדובר במתן שירות או במכירת נכס (במקרה זה, השרטוטים והתוכניות עשויים להיחשב לנכס בלתי מוחשי). לעניין שירות, כדי שייחשב שירות שניתן בישראל עליו לעמוד באחד מהתנאים שנקבעו בסעיף 15 לחוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975: א. השירות ניתן על ידי מי שעסקו בישראל. ב. השירות ניתן לתושב ישראל. ג. השירות ניתן לגבי נכס המצוי בישראל. לפיכך נראה כי ככל שמדובר בעסקה של מתן שירות, הרי ניתן לקבוע כי השירות "ניתן בישראל" בהתאם לקבוע בסעיף 15 לחוק מע"מ. לצורך בחינת חבותה במע"מ של החברה הזרה יש לבחון את חובת רישומה במרשם מע"מ כ"עוסק" בהתאם להוראות סעיף 60 לחוק מע"מ. ככל שיתברר כי החברה הזרה מקיימת עסקים או פעילות בישראל, תחול עליה חובת הרישום כעוסק, ובגין השירותים שאותם מעניקה תהא היא זו החייבת במע"מ (חובת הרישום תיקבע בין השאר בהתאם להיקף השירותים, תדירותם, היקף הלקוחות ועוד). אם אין החברה הזרה חייבת ברישום בישראל, הרי חובת תשלום המע"מ ייתכן שתחול על הלקוח הישראלי, וזאת לפי הוראות תקנות 6ג ו-6ד לתקנות מס ערך מוסף, התשל"ו-1976 (להלן: "תקנות מע"מ"). אם ייקבע כי מדובר ביבוא של טובין בלתי מוחשיים, נקבע בסעיף 26 לחוק מעס ערך מוסף, התשל"ו-1975 כי החיוב במס יחול עם רכישת מטבע החוץ אצל מוסד כספי לשם תשלום בעד רכישתם, או עם העברת מטבע החוץ למוכר, לפי המוקדם, ואם לא נרכש או הועבר מטבע חוץ כאמור - עם מתן התמורה. לעניין החייב בתשלום המס יחולו הוראות תקנות 6ג ו-6ד לתקנות מעס ערך מוסף, התשל"ו-1975 בהתאם למקרה ולאופן ביצוע התשלום לחברה הזרה. המשיב - ממשרד קוסט, פורר, גבאי, קסירר ושות', רואי חשבון

עו"ד (חשבונאי) גל נאמן משיב לעניין מס הכנסה: ------------------------------------------------------------------------------ לעניין מס הכנסה: באופן עקרוני, על פי סעיף 2 רישא לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן - "הפקודה") וסעיף 4א לפקודה, מתן שירותים מחוץ לישראל על ידי תושב חוץ אינו חייב במס בישראל. ואולם, באשר לחלק השירותים שניתנים מישראל, הרי תושב החוץ חייב במס על רכיב זה. על כן, על פי הפקודה יש להבחין בין שירותים שניתנו מישראל לשירותים שניתנו מחוץ לישראל על ידי תושב החוץ. בנוגע לחלק של השירותים שניתן בישראל, יש לבחון בנוסף האם תושב החוץ זכאי ליהנות מהוראות של אמנה כלשהי למניעת כפל מס. במקרים רבים הוראות האמנה, כפוף לתנאים מסוימים, יכולות לפטור את תושב החוץ מחבות מס גם בגין השירותים שניתנו בישראל.

המשיבים - ממשרד קוסט, פורר, גבאי, קסירר ושות', רואי חשבון.

התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה