בית המשפט המחוזי קבע: לא ימסרו חומרי הגלם של ראיון עם א' לפרקליטי קצב
שופט בית משפט המחוזי בתל-אביב, ד"ר עודד מודריק, דחה היום (א') את בקשת סנגוריו של הנשיא לשעבר, משה קצב, מחדשות 10 בנוגע להעברת חומרי הגלם של ריאיון שערכו מיקי חיימוביץ' וברוך קרא מערוץ 10 עם המתלוננת א' הממשרד התיירות לפני כשנה וחצי.
הפרשה המשפטית החלה לאחר ראיון בלעדי שקיימו חיימוביץ' וקרא בשנת 2008 עם א' ממשרד התיירות. הראיון צולם והוקלט מראשיתו ועד סופו, כאשר בפועל שודרו רק קטעים מתוך הראיון.
עם פתיחת משפטו של קצב, דרשו פרקליטיו לקבל לידיהם את כל חומרי הגלם של הראיון עם א', בטענה שלנאשם יש זכות בסיסית לקבל לרשותו כל ראיה שעשויה להועיל להגנתו ולסייע בחקר האמת. תקוותם של פרקליטי קצב היתה שבחומרים שלא שודרו יימצאו התבטאויות של א' שיסייעו להם בהכנות לקראת עדותה בבית המשפט.
ביהמ"ש אכן הוציא צו למסירת חומרי הגלם אולם לאחר שהצו נמסר לחדשות 10 ביקשה האחרונה לבטלו באמצעות פניה לביהמ"ש לעיון חוזר בהחלטה.
בבקשה טענה חדשות 10 שמדובר בחומרי גלם שעליהם סוכם עם המרואיינת כי הם לא לציטוט ('אוף רקורד'), וביססו את התנגדותם על שלושה טיעונים: פגיעה חמורה בחופש העיתונות, פגיעה בפרטיות המתלוננת והעדר אינטרס גילוי מעוגן בדין. את חדשות 10 ייצג עו"ד מיכאל נאור ממשרד 'פישר-בכר-חן' והיועצת המשפטית איילת בן-חיים גת.
השופט מודריק, שדחה את בקשת פרקליטי קצב, קבע כי "חומרי גלם מצולמים של ראיונות שנשארו מחוץ לכתבה אכן נכללים במסגרת החיסיון העיתונאי". מודריק קבע כי "גילוי המידע בנסיבות מסויימות כמוהו כגילוי המקור. בחיסיון הקיים מגולמת גם הגנה על תכני המידע שהעיתונאי הבטיח לשומרם בסוד ולא רק הגנה צרה על זהות המקור".
מודריק הוסיף ופירט, "העיתונאי ברוך קרא טרח ועמל קשות לשכנע את המתלוננת לקיים עימו ראיון שבו תימסר גרסתה באשר לתלונתה כנגד הנאשם, כדי שניתן יהיה להציב על מדוכת הדיון הציבורי את ההצדקה להסדר. הסכמתה של המתלוננת לראיון ניתנה על סמך ההבטחה שחומרי הרקע לא ייחשפו לעינו ולאוזניו של שום גורם שלא היה שותף לראיון".
עוד כתב מודריק בפסק הדין: "פגיעה לא מבוטלת בשיתוף הפעולה של מקורות עם עיתונאים עשויה להיגרם בכל מקום שבו המקור עלול לחשוף כי מידע שימסור ויבקש להשאירו חסוי יימסר לגורם כלשהו".
לדבריו, "העיקר הוא כי אם העיתונאי לא יוכל לקיים את הבטחתו למקור, יפגע הדבר בתקינות הפעילות העיתונאית. פגיעה ביכולת התפקוד של העיתונאים היא פגיעה בחופש הפעולה ובתקינות הפעולה של העיתונות בכלל. אמצעי התקשורת ממלאים תפקיד בעל חשיבות ראשונה במעלה במשטר דמוקרטי. חופש הפעולה העיתונאי מבטיח את חופש הביטוי שהוא מאמות היסוד של משטר דמוקרטי".
נית להגיד כי מדובר בפסק דין תקדימי חשוב שעשוי להשפיע על כל ראיון עיתונאי מצולם שייערך בעתיד בישראל.
חדשות 10 הביעו סיפוק מהחלטת השופט מודריק ומסרו כי, "ההחלטה מדברת בעד עצמה".